Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Problem z ostrością i artefaktami

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja też nie miałem złych intencji. Widzę, że reagujesz jak prawdziwa kobieta - jak ktoś (czy coś) nie spełnia oczekiwań, to najlepiej się obrazić.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Domyślnie

Lisena, moj usmieszek byl z rodzaju sympatycznych, nie zlosliwych.
    Popisz z nami jeszcze chwile, to prawdopodobnie dojdziemy do tego, gdzie tkwi blad.
    Potrzeba nam tylko wiecej informacji.
    Piszesz, ze robisz na "automacie", ale potem podajesz konkretne ustawienia: ISO, przeslona, czas migawki... Rozumiem, ze aparat sam wybiera te nastawy czy to Ty je wybierasz?

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lisena Zobacz posta
    tak, jest na ONE SHOT. Tak jak pisałam, przy ustawieniach manualnych wszystko jest ok, tylko na automacie występują problemy z blokowaniem i przenoszeniem ostrości.
    Nie wiem jak jest w 500D, ale jesteś pewna że w trybie auto to Ty decydujesz o wyborze punktu AF? Ja nie pamiętam jak jest, nie używam auto, ale wydaje się to całkiem możliwe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Lisena Zobacz posta
    Widzę, że wszyscy macie świetny ubaw z mojego tematu, tak więc poradzę sobie z nim sama.
    Oj, widzę że Koleżanka mocno obrażalska ;-)). Szczerze mówiąc nie widzę żeby ktokolwiek miał tutaj ubaw, ale może ja mam większe poczucie humoru.
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 06-04-2011 o 10:02 Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Napisał Lisena Zobacz post
    Widzę, że wszyscy macie świetny ubaw z mojego tematu, tak więc poradzę sobie z nim sama.
    Myślę, że nikt Cię tu nie chciał urazić. Większość użytkowników zapomniała o tym, że też mieliśmy podobne problemy - i zapewne z stąd takie zachowanie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki za miłe słowa wszystkim. Przetestuje wszystkie możliwości, o jakich napisaliście.

igor58, jajurek, dzidofon, kulek855 - Nie uważam, żeby wszyscy mieli dobre intencje - wypowiedź roshuu nie była pomocna a złośliwa.

Kronos - próbowałam w DPP zniwelować aberrację chromatyczną na gałęziach drzew (NR/Lens/ALO -> Tune... -> Chromatic aberration), ale bez efektów. Znasz jakiś dobry sposób na to?

pawciolbn, dzidofon - w auto nie można chyba wybrać jednego punktu AF, są chyba wszystkie. Zdarza się czasem, że po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokuje się ekspozycja na nieostrym obiekcie i mam trudność z ustawieniem ostrości, nawet jak obiekt jest parę metrów ode mnie. Może ma na to wpływ tryb pomiaru światła? Jest też problem z blokowaniem ekspozycji w trybie auto. Przy ustawieniu Av nie występuje ten problem. Może po prostu wrócę do Av i dam sobie spokój z automatem..

r.zakow - tak, to są ustawienia proponowane przez aparat w trybie auto, widoczne w wizjerze.

Może jest wśród Was posiadacz EOSa 500d i obiektywu EF 24-70 mm f/2,8 L USM?

Domyślnie

No tam trzeba suwakami pokombinować, i nie jest tak że w 100% DPP zlikwiduje aberracje. Ale żeby w ogóle nie było efektu to dziwne. Zaktualizuj DPP, po poprawnie użytej omawianej opcji, na miniaturce zdjęcia na prawym górnym rogu powinien pojawić się symbol obiektywu. Jeżeli nadal nie będzie efektu to wstaw Rawa do ściągnięcia.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam!
    Odnośnie problemów z aberacją - nic nowego pod słońcem, czasem trudno ją odróżnić od t.zw. colour bleeding, czyli zjawiska spowodowanego przez nadmiarowe oświetlenie poszczególnych sensorów, prowadzące do reakcji sąsiednich, nie oświetlonych. Sama aberacja pojawia się zasadniczo na brzegach obrazu i ją można usunąć przez DPP; co do colour bleeding, to nie jest takie proste. Pozwolę sobie przypomnieć mój wątek na ten sam temat: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11733; są tu różne propozycje, chociaż idealnego rozwiązania brak. Pozdrowienia!
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów