Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Program do wyświetlania zdjęć

Domyślnie Program do wyświetlania zdjęć

Witam

Pomóżcie forumowicze - borykam się z pewnym problemem. Potrzebuję program graficzny - nie musi mieć żadnych wyspecjalizowanych opcji, byle by wyświetlał pliki JPEG na ekranie komputera. Chodzi jednak o to, aby wyświetlał pliki automatycznie po ich dograniu do wskazanego katalogu.

Mam np. katalog /home/proot/fotki

I program 'nasłuchuje' ten katalog. Ostatnim dogranym plikiem do tego katalogu jest np. 120.jpg - program wyświetla go na ekranie komputera. Ale! Gdy ktoś 'w sieci' dogra plik 121.jpg - program musi go podmienić na ekranie. Rozumiecie?

Chcę po prostu, aby program cały czas wyświetlał najświeższy plik graficzny znajdujący się w katalogu

Znacie takie narzędzie? Dla porównania taką funkcjonalność ma np. system Lightroom firmy Adobe, ale jest to zbyt potężne narzędzie, ja potrzebuję tylko 'wyświetlania' najnowszej fotki w katalogu

Uprzedzając ciekawskich - mam studio fotograficzne, a w nim m.in. aparat Canon 5D MKII z przystawką Wifi. Gdy fotograf robi zdjęcie, chcę aby automatycznie pojawiało się na monitorze komputera, który 'zbiera' fotki przez FTP'a. Będzie to podgląd dla fotografa i modelek Pomóżcie

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

FastStone Image Viewer,
    irfan,
    nawet picassa gógla aktualizuje swoje biblioteki po dograniu....

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Wypróbuj EOS Utility (dołączony do aparatu) i daj znać czy rzeczywiście tak to działa jak opisują w instrukcji (str.61: http://support-asia.canon-asia.com/c...300317802.html)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Działa EOS Utility - ale to troszeczkę jak strzelanie z działa do muchy. Potrzebuję coś ala 'Podgląd' windowsowski... z tym, żeby sam sprawdzał czy jest nowy plik w katalogu i jeśli takowy się pojawi to go wyświetla...
    Już znalazłem częściowe rozwiązanie na innym forum, jak wdrożę - popiszę jak i co

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Podobno EU pozawala na odpalanie tak dowolnej przeglądarki, ale ok nie upieram się. :-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Chyba źle się zrozumieliśmy. Owszem EU to potężne narzędzie, samo wykrywa włożenie np. karty CF i potrafi czytać fotki, dogrywać 'nowe', etc.

Ale mi chodzi raczej o taki efekt:
    Na monitorze, na pełnym ekranie wyświetlana jest fotka 1001.JPG, a w katalogu z nią są fotki od 1-1001.JPG. Teraz... robię zdjęcie, aparat wysyła mi przez WIFI do tego katalogu fotkę 1002.JPG i program automatycznie przełącza widok na fotkę 1002.JPG i tak w koło macieju...

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

No właśnie EU nie chciał u nas też wyświetlać sam następnego zdjęcia robionego po kablu, może LR potrafi?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może poszukać w czymś, co zajmuje się obsługą .... kamerek internetowych? One mają czasem dosyć podobny tryb działania - pokazują obrazek gdy pojawi się w katalogu. Ewentualnie jak masz serwer w studio - to może taką usługę zaimplementować w wewnętrznej sieci...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

tylko że nie za bardzo może to być "cokolwiek" (typu usługi sieciowe), bo niech fotograf pstryknie coś w RAW (ja w studio robię tylko RAW), to najprostsze przeglądarki wymiękną (inna sprawa, że transmisja też wymięknie ).

IMHO EOS utility - tylko trzeba trochę nad nim popracować.
    no i jest za darmo ;-)

dlaczego więc EOS utility to "działo na muchy"?
    skoro jest praktycznie tylko do tego właśnie?
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tylko że nie za bardzo może to być "cokolwiek" (typu usługi sieciowe), bo niech fotograf pstryknie coś w RAW (ja w studio robię tylko RAW), to najprostsze przeglądarki wymiękną (inna sprawa, że transmisja też wymięknie ).
    Jeżeli włączy fotografowanie w RAW+poglądówka jpg (powiedzmy 1920x1280 czyli fullscreen większości popularnych monitorów) to będzie miał podgląd "na żywo" jpg'a , a już do obróbki użyje RAW'a.

Do autora wątku:
    Jak Ci chodzi radiówka - czy jesteś zadowolony, praktyczna szybkość pracy jest akceptowalna?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów