Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: ttl w lampie na body + wyzwalanie radiowe pozostałych lamp bez ttl

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie ttl w lampie na body + wyzwalanie radiowe pozostałych lamp bez ttl

Potrzebuję następującego połączenia: na body lampa systemowa np. 580ex działająca w trybie ttl II i jednocześnie do aparatu podłączony nadajnik radiowy wyzwalający inną/inne lampy już bez trybu ttl. Oczywiście tak żeby błysk z lamp zewnętrznych nie zakłócał pomiaru ttl. Czy jest to możliwe? Szczególnie interesują mnie rozwiązania z tanimi wyzwalaczami z allegro (np. yongnuo). Acha body ma wyjście pc.

z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

phottix strato 4in1

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=73504

W poście jest o takim połączeniu rf-602

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ponieważ miałem taka sama potrzebę kupiłem phottix strato 4in1. Photix ma sanki na które można wsunąć lampę (a jeszcze lepiej na kablu symetryzującym) . lampa pracuje w TTL. Oprócz tego phottix wyzwala inne lampy w systemie manualnym. Czyli warunek jest spełniony. Działa to ok. RF-602 nie mają takiej możliwości.

Domyślnie

Rf-602 podłączone do body kablem pc, a lampa na sankach ,działa.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moodzdz Zobacz posta
    Rf-602 podłączone do body kablem pc, a lampa na sankach ,działa.
    No tak, masz rację. Ale zawsze jeden kabelek przeszkadzający więcej!. (no i odbiorniki Rf tańsze) Cieszmy się wobec tego, ze jest wybór.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzięki za pomoc, ale czy takie połączenie nie zaburza pracy w ttl, gdzie najpierw jest błysk pomiarowy a dopiero potem ten właściwy. Dokładniej - lampa połączona po PC błyska pierwsza i zaburza pomiar błysku lampy na body pracującej w ttl?
    Miłego dnia
    moja www

Domyślnie

Przy takim ustawieniu pomiar e-ttl nie uwzględni lamp pracujących w manualu(np doświetlających tło), lampa na body dostosuje pomiar do "ciemnej sceny", lampy w manualu nie odpala na błysk pomiarowy e-ttl, dopiero na wlaściwy(przez pc lub stopkę).

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Dzięki za pomoc, ale czy takie połączenie nie zaburza pracy w ttl, gdzie najpierw jest błysk pomiarowy a dopiero potem ten właściwy. Dokładniej - lampa połączona po PC błyska pierwsza i zaburza pomiar błysku lampy na body pracującej w ttl?
    W Phottotixie mozesz nawet sterowac w wireless ettl-u imnymi lampami, a blysk lamp wyzwolonych przez radio bedzie w odpowiednim momencie (przy zalozeniu, ze czas migawki jest dluzszy, niz czas synchro).

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeśli przez PC wyzwala na błysk właściwy a nie pomiarowy to sprawa rozwiązana Dzięki serdeczne.
    Miłego dnia
    moja www

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów