Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 400D + kit + pierścienie delta błędy

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie 400D + kit + pierścienie delta błędy

Witam

Problem pojawia się na zestawie przy zapiętych trzech pierścieniach w trybie manual i av czyli tam gdzie mamy preselekcje przesłony. Podejrzewam że jest to problem ze spadkiem napięcia (wyskakuje błąd 99) lub brakiem komunikacji aparatu z obiektywem przez pierścienie.
    Próbowałem przy założonym jednym, przy dwóch i przy każdym z osobna, tu problem się nie pojawia, w momencie gdy mam założone trzy pierścienie następuje błąd, z tym że czasem jedno na dziesięć uda się cyknąć.

Dodam że problem na innym obiektywie nie występuje.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

mam 60D, pierścienie noname ekono i jest to samo, zawsze lub prawie zawsze, czasem jak poruszam zestawem to np przywraca sie potwierdzenie osytrości chociaż a czasem nawet nie . Z kazdym obiektywem

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iopi Zobacz posta
    Podejrzewam że jest to problem ze spadkiem napięcia (wyskakuje błąd 99) lub brakiem komunikacji aparatu z obiektywem przez pierścienie.
    Dobrze obstawiasz

Mozesz tez je rozkrecic i sprawdzic czy sa dobre styki miedzy sprezynami a bolcami - bo to jest luzno polaczone...

PS U mnie ten zestaw dziala prawidlowo (KIT jest bez IS)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Chyba nie ma co sprawdzać, pewnie jest to ten sam ptoblem co tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=74806

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie

problem tkwi w impulsach przesyłanych między obiektywem a aparatem, ale tylko w przypadku obiektywów canona.
    Test:
    obiektyw kit plus pierścienie tryby M i AV do przesłony f5.6 działa bez zarzutu
    obiektyw tamaron lub sigma plus pierścienie wszystko działa bez zarzutu w wszystkich trybach na różnych przesłonach
    stałką canona 50 przesłona powyżej f 5.6 nie działają

pierścienie firmy delta zarówno z metalowym jak i plastikowym bagnetem, 4 komplety z każdego rodzaju sprawdziłem, do tego jeszcze pierścienie z zmienną ogniskową, nie pamiętam jakiej firmy z obiektywami canona nie zadziałały z innymi działają.

Dodam na koniec że pierścienie delty będą działały poprawnie w ilości 2 szt zapięte, trzy jedno zdjęcie na... nie wiadomo ile

chyba że będziemy ich używać na innym obiektywie niż canonowskim
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

Niestety 60D + nawet jeden pierścień + obiektyw 50'1,8 = brak ustawiania ostrości. Czyli prawie nie rusza z miejsca, choc próbuje. Tylko MF, wtedy możnma liczyc na potwierdzenei ostrości. A i jeszcze jedno - czasem nie załącza przesłony, a jak załączy to ona sama nie wraca tylko ciemnieje dziura.

Tak jest u mnie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów