Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: 500D - przebieg i legalność

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Która bardzo zmniejszy ryzyko odpowiedzialności karnej.

Ale przypominam, że jeśli aparat będzie kradziony, to trzeba go będzie zwrócić.
    dokładnie, jeśli aparat jest kradziony i znajdzie się właściciel to ma on 100% prawo do sprzętu bez względu na jakiekolwiek umowy, a Ty się beziesz bujał z "lewym" sprzdajacym...
    a czy znasz nr seryjny aparatu? czasem może ktoś gdzieś się ogłaszał, jak to ma miejsce m.in. na tym forum i może udałoby się wygooglać taki skradzony sprzęt po numerze... może to karkołomhy pomysł ale spróbować warto, jak zaczniesz pytać sprzedającego o takie rzeczy i się wystraszy, albo zacznie dziwnie reagować, to będzie znak, że coś nie halo jest w tej całej sytuacji...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Która bardzo zmniejszy ryzyko odpowiedzialności karnej.

Ale przypominam, że jeśli aparat będzie kradziony, to trzeba go będzie zwrócić.
    Zgadza się, ale przynajmniej nie będzie odpowiadał za paserstwo, bo zakup w dobrej wierze
    Myślę, że jak sprzedajacy miałby nieczyste zamiary, to na umowę się nie da namówić i po sprawie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Odpowiadał raczej nie, lub w najgorszym przypadku powinien zostać uniewinniony. Zależy od osobnika prowadzącego postępowanie przygotowawcze.
    Ale nerwów z całą pewnością straci wiele.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak czy owak nie ma sensu pchać sie w body niewiadomego pochodzenia. Jak nie ma papierów to i pewnie co najmniej z drugiej ręki i do tego nie wiadomo jak użytkowany.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bez względu na wszystko jestem ciekaw finału sprawy

Domyślnie

Miesiąc temu skradziono mi C. 500D, Nr body 1080478587. Gdyby przypadkiem...proszę Ciaglemoze o inf.na pryw.
    Pozdr.

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiem tylko, że kupiłem aparat od człowieka z tego forum.
    Ale człowiek ten ma tu dużo postów,jest znany i aktywny.
    Dostałem aparat z pudełkiem i wszystkim tym co powinno być w pudełku.(bez papierów sklepowych)Nie pomyślałem o żadnej pisaniu umowy.Kupowałem u niego w domu
    Drugi aparat kupiłem identycznie tylko od człowieka chyba już nie z forum.
    Zaprosił mnie do dużej firmy.Jakaś pani zaproponowała kawę.
    Dostałem też pełen komplet (z wyjątkiem papierów sklepowych).Wszystko tak jak powinno być tzn w pudełku,z papierami(instrukcje) ,płytami itd.
    Jakoś też nie pomyślałem o umowie kupna-sprzedaży.
    Mam adresy obu panów i ich telefony.
    Ale jakoś głupio mi po długim czasie prosić o spisanie umów.
    Wystarczyło mi,że były to pełne komplety(w pudełkach),nie kupione "w bramie".
    Jeżeli obaj Panowie to czytają to chcę im powiedzieć ,że jestem zadowolony z tych transakcji ,a ich sprzęt ma się u mnie bardzo dobrze.
    Obaj chcieli, by aparaty trafiły w dobre i zadbane ręce.
    A umowy kupna sprzedaży....
    No cóż. Jakoś wcale o tym nie pomyślałem,bo brak było najmniejszego ryzyka.
    Jeżeli już,to chciałbym je mieć dla ewentualnego dalszego nabywcy.
    Po Waszych postach stwierdzam,że mimo całkowitej pewności i spokoju to następny sprzęt kupie już z umową.

Dwie poprzednie lustrzanki sprzedałem moim dobrym przyjaciołom i razem przy bardzo częstych spotkaniach rodzinnych rozmawiamy o fotografii.Sprzedałem je też bez umowy....
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Co innego jak się kupuje z kartonem i papierami, co innego "goły" sprzęt.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

taki OT - nie ma umowy kupna-sprzedaży tylko ta umowa nazywa się umową sprzedaży(takie moje zboczenie zawodowe), a poza tym mimo, że nie spialiście umowy to i tak do niej doszło , tylko zawarcie ustne, umowa jest ważna

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jasne, ale kwestia dowodowa już troszkę inaczej się przedstawia... - pewnie sam wiesz o co chodzi.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów