Cytat Zamieszczone przez borkomar
Witam.
Mam pytanko - chodzi mi o to w jaki sposób zapisywać JPG powstałe z RAW i z JPG( jesli nie bede uzywal RAW)tak żeby był najlepszej jakości??
Przewrotna odpowiedź brzmi - nie zapisywać. Jeżeli RAW to do TIFF 16 bit, jeżeli JPEG to zapisywać najwyżej raz. Pytanie w jakiej jakości? W takiej jaka jest niezbędna, silenie się na finezję w przypadku jpeg'ów jest raczej stratą czasu. Osobiście 100% robię w RAW, z dwóch względów, można z nich "wyciagnąć" bardzo dużo, dwa - wciąż pojawiają się nowe doskonalsze narzedzia do konwersji RAW. Np. wywołanie RAW'a z G2 za pomocą C1 to niezły czad, gdy porównałem efekty ze zdjęciami które udało mi sie wymęczyć w BB 2 lata temu, byłem pod wrażeniem. Oczywiście zdażają się wypadki typu "imieniny u cioci", wtedy włączam opcję RAW + dodatkowy JPEG, wystarczy potem wyciągnąć np. za pomocą BB jpeg'i z RAW'ów lekko je poprawić, zazwyczaj wystarcza jedna sprytna akcja typu PerfectPhoto i już. Odbitki zazwyczaj nie większe jak 15x23 wyglądają zazwyczaj b. dobrze. Jeżeli coś jest godne uwagi mam RAW'a i wiem co z nim zrobić.

W przypadku gdy już mamy te jpe'gi i musimy je pomęczyć w PS dobrze zapisać taki jpeg jako TIFF i tak zapamiętywać podczas obróbki na końcu można wrócić do niekompresowanego jpeg'a i już więcej go nie zapisywać.