Cytat Zamieszczone przez borkomar
Hmm.Kurcze ale powiedzmy ze z wakacji mamy duuzo fot - to kazda cykacie w rawie??Jakis czas temu na weselu byl fotograf i on cykal w jpg.Widzialem koncowe efekty i bylo naprawde super.
Dziwne jest dla mnie to iz RAW zajmuje znacznie mniej niz plik TIFF ktory powstal z tego RAW'A.
Dlaczego wiec nie zostawiac na plycie RAWow zamiast TIFFow.
Czy mozna naniesc poprawki na RAWa i i zapisac je w nim tak aby zostaly zapamietane??
Do cykania na codzien - czyli imprezki i jakies tam inne gnioty to chyba JPG powinno styknac - przeciez z tego nie robi sie plakatow.
Ja wiekszosc fot robie w rawie- ma to wiele zalet:
-balans bieli- wg mnie o wiele latwiej poprawic balans biel w rawie niz jpgu
-jakosc zdjecia- lepsza z rawa niz z jpga
-mozliwosc praktycznie bezstratnej konwersji do tiffa (lub jpga- lub obu formatow)

Oczywiscie, robie tez jpgi, bo.. musze Nie zawsze da sie uzyc programow manualnych, a 20D w programach tematycznych ma ustawione jpgi na sztywno
Co do poprawek na rawach- chyba EOS Viewer Canona wprowadza poprawki do rawa 'na zawsze'. Osobiscie uzywam RAW-shootera,on nie modyfikuje rawow, tak ze zawsze mam mozliwosc 'odwrocenia' poprawek, bo oryginalny plik pozostaje nienaruszony.Oczywiscie mozesz zapisac rawy na plycie i ja tak robie. Traktuje je jednak jako 'cyfrowe negatywy', bo nie wszystkie przegladarki akceptuja rawy, wiec nie daloby sie ich obejrzec, np, kiedy daje na plytce foty komus do obejrzenia. No i rawow nie wywolasz w labie...
Raw to sa 'surowe dane' wprost z matrycy aparatu, bez zadnej (lub prawie zadnej) obrobki przez aparat wiec nie wazy duzo, natomiast tiff posiada wiele dodatkowych infcormacji i jest to juz plik graficzny, stad rozmiar. Np tiff potrafi zachowac warstwy i zaznaczenia z ps. Korzysta z roznych algorytmow kompresji,a takze braku kompresji