Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Jak zapisywać JPG po obróbce??

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie Jak zapisywać JPG po obróbce??

Witam.
    Mam pytanko - chodzi mi o to w jaki sposób zapisywać JPG powstałe z RAW i z JPG( jesli nie bede uzywal RAW)tak żeby był najlepszej jakości??
    Zauważyłem iz po ingerencji w JPG który ważył np.3.25MB i zapisaniu go pozniej w max jakosci ważył ponad 9MB czy jest sens takiej operacji skoro I tak kompresja JPG jest stratna i chyba kazdorazowe ingerowanie w ten sam plik JPG i ponowne zapisywanie sprawia, iz jakosc mimo jego "wagi"(wiekszej) sie pogorszy.
    5D + L

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

pogorszy sie, ale o ile to wlasnie zalezy juz od wielkosci pliku

ja zostawiam sobie zawsze rawy i nagrywam pozniej na dvd pliki a jpg robie taki jak mi potrzeba aktualnie, do odbitek robie w ps ustawienia kompresji jpg 10-11
    jesli jest duzo zmian w fotce to zostawiam psd
    Canon 30D

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Osobiście,
    RAW => obróbka => TIFF/PSD
    JPG => obórbka => JPG (kompresja 12, 5 przebiegów)
    N

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Witam.
    Mam pytanko - chodzi mi o to w jaki sposób zapisywać JPG powstałe z RAW i z JPG( jesli nie bede uzywal RAW)tak żeby był najlepszej jakości??
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...a_jakosci_JPEG

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

bardzo ciekawa stronka, troche mnie to zaskoczylo, przyznam sie
    Canon 30D

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Ja przechowuje raw-y w archiwum, a jpegi zostawiam sobie na dysku. Jpgi sluza mi tylko do ogladania zdjec na ekranie monitora, do wywolania na papier uzywam tiffow. Kiedys przekonwertowalem foty z jednej sesji z rawow do tiffow i... nie mozna bylo ogladac pokazu slajdow, bo komp myslal nad wyswietleniem jednej foty chyba z minute (tiff z mojego raw-a ma 23,5 mb).
    Jaki sens wiec mialoby zapisanie fot w superjakosci, kiedy nie daloby sie ich obejrzec na ekranie? Do ogladania fot na ekranie monitora jpg jest okej, ale go obrobki i wielokrotnego zapisywania/edytowania uzywam tylko tiff.
    20d

Miasto
    Płock

Domyślnie

Hmm.Kurcze ale powiedzmy ze z wakacji mamy duuzo fot - to kazda cykacie w rawie??Jakis czas temu na weselu byl fotograf i on cykal w jpg.Widzialem koncowe efekty i bylo naprawde super.
    Dziwne jest dla mnie to iz RAW zajmuje znacznie mniej niz plik TIFF ktory powstal z tego RAW'A.
    Dlaczego wiec nie zostawiac na plycie RAWow zamiast TIFFow.
    Czy mozna naniesc poprawki na RAWa i i zapisac je w nim tak aby zostaly zapamietane??
    Do cykania na codzien - czyli imprezki i jakies tam inne gnioty to chyba JPG powinno styknac - przeciez z tego nie robi sie plakatow.
    5D + L

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Hmm.Kurcze ale powiedzmy ze z wakacji mamy duuzo fot - to kazda cykacie w rawie??Jakis czas temu na weselu byl fotograf i on cykal w jpg.Widzialem koncowe efekty i bylo naprawde super.
    Dziwne jest dla mnie to iz RAW zajmuje znacznie mniej niz plik TIFF ktory powstal z tego RAW'A.
    Dlaczego wiec nie zostawiac na plycie RAWow zamiast TIFFow.
    Czy mozna naniesc poprawki na RAWa i i zapisac je w nim tak aby zostaly zapamietane??
    Do cykania na codzien - czyli imprezki i jakies tam inne gnioty to chyba JPG powinno styknac - przeciez z tego nie robi sie plakatow.
    Ja wiekszosc fot robie w rawie- ma to wiele zalet:
    -balans bieli- wg mnie o wiele latwiej poprawic balans biel w rawie niz jpgu
    -jakosc zdjecia- lepsza z rawa niz z jpga
    -mozliwosc praktycznie bezstratnej konwersji do tiffa (lub jpga- lub obu formatow)

Oczywiscie, robie tez jpgi, bo.. musze Nie zawsze da sie uzyc programow manualnych, a 20D w programach tematycznych ma ustawione jpgi na sztywno
    Co do poprawek na rawach- chyba EOS Viewer Canona wprowadza poprawki do rawa 'na zawsze'. Osobiscie uzywam RAW-shootera,on nie modyfikuje rawow, tak ze zawsze mam mozliwosc 'odwrocenia' poprawek, bo oryginalny plik pozostaje nienaruszony.Oczywiscie mozesz zapisac rawy na plycie i ja tak robie. Traktuje je jednak jako 'cyfrowe negatywy', bo nie wszystkie przegladarki akceptuja rawy, wiec nie daloby sie ich obejrzec, np, kiedy daje na plytce foty komus do obejrzenia. No i rawow nie wywolasz w labie...
    Raw to sa 'surowe dane' wprost z matrycy aparatu, bez zadnej (lub prawie zadnej) obrobki przez aparat wiec nie wazy duzo, natomiast tiff posiada wiele dodatkowych infcormacji i jest to juz plik graficzny, stad rozmiar. Np tiff potrafi zachowac warstwy i zaznaczenia z ps. Korzysta z roznych algorytmow kompresji,a takze braku kompresji
    20d

Miasto
    Płock

Domyślnie

Niom wiem ze to "surowka" jest.Czyli jesli RAW to do Tiffa pozniej z jak najmniejsza kompresja??
    A jak wyglada sprawa TIFFa jesli chodzi o jego wielokrotne edytowanie??
    Traci na jakosci??
    Jesli nie to chyba nie ma sensu trzymania RAWow gdyz jesli cos sie wydazy to pozniej od nowa trzeba je obrabiac - a tak beda gotowe TIFFy.
    Jeszcze jedno apropos JPG czy jest sens zapisywania ich juz po ewcji w max jakosci?? Beda zajmowac 3x tyle co plik zrodlowy.??
    5D + L

Miasto
    Płock

Domyślnie

Automatyzujecie jakos ta obrobke z RAWa??Mam na mysli sytuacje gdy fotki wyszly oki i wielkich zmian nie trzeba wprowadzac - jakies lekkie wyostrzanie a nastepnie export do TIFFa.Chyba nie robicie kazdej foty oddzielnie w takim wypadku??
    5D + L

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów