Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Jak zapisywać JPG po obróbce??

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

tiff moze byc kompresowany, ale jest mozliwosc kompresji bezstratnej
    mozna go wiec edytowac bez strat
    warto trzymac rawy bo to surowiec, tiffy to juz nie jest zrzut z matrycy
    a rozny soft potrafi mniej lub wiecej wyciagnac z rawa

automatyzacje w prosty sposob moze zrobic w "raw shooter essentials"
    Canon 30D

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Jesli nie to chyba nie ma sensu trzymania RAWow gdyz jesli cos sie wydazy to pozniej od nowa trzeba je obrabiac - a tak beda gotowe TIFFy.
    Nie do końca zgadzam się z tą tezą. Po obróbce RAWów w ACR są one zapisywane z małym plikiem towarzyszącym o rozszerzeniu .xmp.
    W tym pliku przechowywane są ustawienia z obróbki w ACR. Tak więc nie musisz później ponownie obrabiać tych RAWów.
    Innym rozwiązaniem jest konwersja RAWów do formatu DNG.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm.Kurcze ale powiedzmy ze z wakacji mamy duuzo fot - to kazda cykacie w rawie?
    Tak. A potem SOLIDNY przesiwew fotek. Jakies 10% nadajacych sie do pokazania/pozniejszego ogladania zostaje.

Jakis czas temu na weselu byl fotograf i on cykal w jpg.Widzialem koncowe efekty i bylo naprawde super.
    Pojecie "super" to rzecz subiektywna. Ja bym sie na slubie/weselu nie odwazyl robic w JPG - za kiepski ze mnie grafik

Dziwne jest dla mnie to iz RAW zajmuje znacznie mniej niz plik TIFF ktory powstal z tego RAW'A.
    Bo RAW to surowe dane z ktorych pozniej programy do konwersji ekstrapoluja wlasciwe dane kolorystyczne wg ilosci kolorow na kanal:
    http://www.fotohobby.net.pl/index.ph...d=105&Itemid=1

Dlaczego wiec nie zostawiac na plycie RAWow zamiast TIFFow.
    Ja zostawiam... na dysku twardym... i to i to. RAW - jakby mi sie zachcialo dane zdjecie od nowa, z nowymi parametrami wywolac. TIFF - jako juz wywolany i obrobiony RAW.

Czy mozna naniesc poprawki na RAWa i i zapisac je w nim tak aby zostaly zapamietane??
    Nie. Zaden program nie zapisuje w .CRW .

Do cykania na codzien - czyli imprezki i jakies tam inne gnioty to chyba JPG powinno styknac - przeciez z tego nie robi sie plakatow.
    Moze... czasem pstrykne JPG... ale widze roznice w kolorystyce.

Cytat Zamieszczone przez Maciek_DDA
    Oczywiscie, robie tez jpgi, bo.. musze Nie zawsze da sie uzyc programow manualnych, a 20D w programach tematycznych ma ustawione jpgi na sztywno
    Musisz? Nie zawsze sie da??? Podaj przyklady. Ja uzywam 90% Av, po ok 5% na Tv i M.
    Moze jakies ksiazki i kursy foto + nauka praktyczna by ci pomogly?

Co do poprawek na rawach- chyba EOS Viewer Canona wprowadza poprawki do rawa 'na zawsze'.
    Oj chyba nie.

No i rawow nie wywolasz w labie...
    Bo laborant to nie wrozka... zbyt wiele w trakcie wywolywania RAWa mozesz zmienic by mogl to robic za ciebie laborant. Na dzien dobry - przestrzen kolorow, balans bieli, korekta ekspozycji, kontrasty, ostrosc, tonalnosc, nasycenie. Jesli nie chcesz zmieniac tych danych po zrobieniu zdjecia - rob jpegi.

Co do JPG to ja zapisuje obrobione juz TIFFy do JPG z jakoscia 10 (duze pliki, do odbitek), do netu z ok 800x533 i ok jakosci 6. TIFFy zostawiam do ew. dalszej obrobki/poprawek. RAWY zostawiam do ew. ponownego wolania/od zera obrobki.

Automatyzacja - wywolywanie w Adobe Camera RAW mozna masowo ustawic. W PS - opanowanie nagrywania akcji to calkiem pozyteczna rzecz 8)

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Vitez kiepski ze mnnie reporter i nie mam refleksu
    Jak juz pisalem, lubie fotografowac rzeczy ktore sie nie ruszaja jesli jestem swiadkiem jakiegos naglego zdarzenia, nie zawsze mam czas ustawic przyslone, czas, iso, sposob pomiaru swiatla itp pokrecam wiec koleczkiem i aparat to robi za mnie (tryb tematyczny). Moze to i malo 'profesjonalne' ale ja jestem amatorem przeciez...
    pozdrawiam
    20d

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Musisz? Nie zawsze sie da??? Podaj przyklady. Ja uzywam 90% Av, po ok 5% na Tv i M.
    Moze jakies ksiazki i kursy foto + nauka praktyczna by ci pomogly?
    Hm... prawdę mówiąc ja ciągle cykam na M.. jakoś sie przyzwyczaiłem i naprawdę nie wiem dlaczego nie robię na Av Myślę że moje focenie nie wymaga ciągłego M... Jutro dokładnie pobawię się Av bo myślę że nie do końca sensowne jest manewrowanie pełnym manualem w moim przypadku. Obawiam się tylko o współpracę z lampą... No.. zobaczymy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek_DDA
    Vitez kiepski ze mnnie reporter i nie mam refleksu
    Jak juz pisalem, lubie fotografowac rzeczy ktore sie nie ruszaja jesli jestem swiadkiem jakiegos naglego zdarzenia, nie zawsze mam czas ustawic przyslone, czas, iso, sposob pomiaru swiatla itp pokrecam wiec koleczkiem i aparat to robi za mnie (tryb tematyczny). Moze to i malo 'profesjonalne' ale ja jestem amatorem przeciez...
    Tez sie kiedys tak tlumaczylem... ale mi minelo gdy sie zorientowalem ze w tych trybach automatycznych to aparat jednak nie robi tak jak powinien ani tak jakbym chcial w danej sytuacji.

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Vitez, wiem ale 20D mam dopiero kilka miesiecy i wciaz sie ucze
    20d

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Oki - fajnie Panowie - zacząłem cykać RAWY - co do jakości JPG z RAW'a a JPG z aparatu widze roznice ( moze nie zawse ale jednak jakby kolorki insze .
    Poza tym widze iz tematyczne ustawienia jak Auto , flash itd daja czesto dobry efekt.
    Chciałbym abyście mi udzielili paru rad w sprawie obróbki.
    Czy wszystko robicie na RAW'ie - cropy,kolorki, balans , ostrość itd??Czy podstawowe sprawy jak balans i dobra kolorystyka pozniej wywołanie do Tiffa i dopiero inne cudenńka .
    Widze czesto gładziutkie foty na forum kolegów - jak to robicie, że fota wyglada jakby wogóle ziarna nie miała.
    Widze np ,iż jeśli chodzi o ostość to chyba w rawie nie ma wielkiego pola do popisu - dlatego wiec pytam jakie kroki popełaniacie od RAWA po finalny plik??
    5D + L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

odpowiednie WB, kontrast, jak trzeba to przycinam i tyle. reszta jak saturacja czy jakieś filtry itp w jpg. tiffa nigdy nie próbowałem.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chciałbym abyście mi udzielili paru rad w sprawie obróbki.
    Czy wszystko robicie na RAW'ie - cropy,kolorki, balans , ostrość itd??Czy podstawowe sprawy jak balans i dobra kolorystyka pozniej wywołanie do Tiffa i dopiero inne cudenńka .
    Od dłuższego czasu robię foty tylko w RAW. Całą obróbkę, z wyjątkiem sharpness wykonuję z ACR. Potem konwertuję 16. bitową fotkę do PS i wyostrzam.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów