Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 22

Thread: Przepalone zdjęcia eos 550d 18-55 is

Na tych fotkach histogram również jest przesunięty w lewo, ale czapka i twarz trochę przepalone.

Pełne uzależnienie marfot's Avatar

No cóż. To wobec tego tylko RAW. Tam sobie ustawisz ekspozycję, odzyskasz szczegóły w światłach, cieniach. Pełen wypas tego co rejestruje matryca .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Quote Originally Posted by marfot View Post
    No cóż. To wobec tego tylko RAW. Tam sobie ustawisz ekspozycję, odzyskasz szczegóły w światłach, cieniach. Pełen wypas tego co rejestruje matryca .
    No tak, i bardzo często z tego korzystam. Tylko wydając parę groszy człowiek ma nadzieje że wszystko bez względu na ustawienia będzie extra.No cóż zostaje jeszcze manual.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W każdym razie dzięki za pomoc.:-D
    Last edited by tomek197718; 03-04-2011 at 02:14 PM. Reason: Automerged Doublepost

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Tylko dlaczego robisz bałagan zakładając dwa wątki na ten sam temat w różnych działach ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Sorki,nie mogłem wkleić zdjęć. Dlatego.

Pełne uzależnienie mxw's Avatar

Quote Originally Posted by tomek197718 View Post
    Tylko wydając parę groszy człowiek ma nadzieje że wszystko bez względu na ustawienia będzie extra.
    wydanie paru groszy jeszcze nie zwalnia z myślenia. :wink:

Quote Originally Posted by tomek197718 View Post
    No cóż zostaje jeszcze manual.
    dlaczego manual???

zostaje raczej RAW (+kontrast na minimum +zabawa z krzywymi) oraz tryby P, Av, Tv i korekta naświetlania +/- 2ev w trakcie pstrykania (!)
    pozdro.,
    m.

[QUOTE=mxw;955155]wydanie paru groszy jeszcze nie zwalnia z myślenia. Auć,zabolało. Tylko chodzi o to że wcześniejszy aparat niewiele się różni pod względem przepaleń, a był dużo tańszy,więc normalne że oczekiwałem dużo więcej (pod względem przepaleń). Trybów Tv,Av,P używam i tu często fotki są właśnie przepalone. Ostatnio robiłem w trybie M oraz pomiar centralnie ważony i jest lepiej. Dziś kupiłem filtr polaryzacyjny, zobaczymy czy coś ciekawego z tego wyjdzie.No i oczywiście jeszcze dużo nauki przede mną Pozdrawiam.

Moderator Bangi's Avatar

Filtr polaryzacyjny raczej tu nic do rzeczy nie ma...
    po przesiadce z kompakta też byłem na poczatku, może nie niezadowolony, ale zdziwiony, że nie jest tak cudownie jak mi sie wydawało, że będzie, ale po poczytaniu forum, różnych poradników, książek - polecam Ekspozcyję bez tajemnic Bryana Petersona, już jest dobrze, kwestia nauki i wprawy, rzadko przepala, a jak już przepali to raczej moja wina niż aparatu

Bywalec

Spróbuj ustawić Custom Function C.Fn-6; cytuję: "Improves the highlight detail. The dynamic range is expanded from standard 18% gray to bright highlights." Używam tego ustawienia i jestem zadowolony (to samo dotyczy EOS-a 500D); pewną niedogodnością jest zmniejszony zakres czułości do 200-6400ASA.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Dopiero zaczyna

Quote Originally Posted by jajurek View Post
    Spróbuj ustawić Custom Function C.Fn-6; cytuję: "Improves the highlight detail. The dynamic range is expanded from standard 18% gray to bright highlights." Używam tego ustawienia i jestem zadowolony (to samo dotyczy EOS-a 500D); pewną niedogodnością jest zmniejszony zakres czułości do 200-6400ASA.
    (...)I pojawiają się niestety większe szumy w ciemnych obszarach.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast