Aparat bedzie ostrzyl na przedmiot znajdujacy sie na 1 planie, a nie to co chce fotograf. Trzeba wskazac aparatowi co ma byc ostre.
Tyle w temacie![]()
Aparat bedzie ostrzyl na przedmiot znajdujacy sie na 1 planie, a nie to co chce fotograf. Trzeba wskazac aparatowi co ma byc ostre.
Tyle w temacie![]()
A ja miałem d200, d300,d700 i 5d i co z tego? Na nich problemów nie miałem... Ale ja widze, że dalej masz problem ze zrozumieniem tego co jest napisane. Załączam więc obrazek który może Ci pozwoli zrozumie o co mi chodzi: Postac za stolem jest nieostra bo aparat wyostrzył na flakonik stojący 40cm przed postacią.Aparat ma wiedziec na co chcesz ostrzyc ? Mialem to samo, tylko ja mam 50D, a Ty 7D. Napisali wyzej-przeczytaj instrukcje.
Nie po to kupowałem obiektyw z autofokusem, żeby ustawiac ostrośc ręcznie. Poza tym ustawianie ręcznie ostrości z tą matówką którą ma 7d chyba nie jest najlepszym pomysłem.Masz ustawic recznie pkt ktory ma byc ostry.
Niestety nie mam w tej chwili dostępu do mojego komputera gdzie przechowuję zjęcia ale na dniach postaram się podesłac.Pokaż jpg prosto z aparatu z taką przypadłością.
Czegoś nie rozumiem. Miałeś tyle sprzętu, a nie byłeś w stanie dokładnie opisać problemu? To się o pomstę do nieba prosi
Spróbuj testów kolegów. Spróbuj testu bateryjkowego. Coś mi się wydaje, że natężenie światła w pomieszczeniu ma wpływ na pracę Tamrona. Możliwe, że AF nie koryguje się z tym, co robi aparat. Wtedy tami się po prostu gubi :-?
Jedyne, co pozostaje - serwis. Wysłać i skalibrować.
Ale przecież napiszałem, że mam ustawiony spot af i to nie pomaga. Dałem nawet zdjęcia... Więc dlaczego radzicie mi cos co już dawno zrobiłem i napisałem o tym?
Dzisiaj może uda mi się zapiąć jakieś lepsze szkło to dam znać jaki bedzie wynik testu.