Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
Jeśli chodzi o sample, to zapewne dziobolek, wstawi coś od siebie
Siur! Na pewno się pojawią - wszystko w swoim czasie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
Dla mnie porażające jest, to że Sigma znowu zawiodła 'fanów'. Trochę czasu temu na ich stronie był wpis, iż koszt tej sigmy nie przekroczy 2500 złotych - wtedy rynek by na pewno podbiła. W Pro centrum w Bydgoszczy życzą sobie 3399...
Tu pozostaje podziękować IMHO autoryzowanym punktom sprzedaży w Polsce,
za utrzymywanie ceny na tak "dobrym" poziomie.

Moje szkiełko pochodzi również z oficjalnej dystrybucji, tylko że... niemieckiej.
I nie ukrywam, że trochę trudno mi to zrozumieć, jak to możliwe,
że wszyscy na tym zarobili, a ja zapłaciłem "tylko" 2550zł ;-)

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
dziobolek dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.
Nie ma za co...

Jeśli chodzi o porównanie tych dwóch szkieł na digitalu, to rzeczywiście wg tej stronki Sigma wypada lepiej niż Canon - są tylko testy studyjne
Zgadza się. Ale wiesz... jak się chce, to zawsze można znaleźć jakieś "ale"
Dla przykładu - w tescie The-Digital-Picture, i owszem, Sigma jest ostrzejsza,
ale na długim końcu (S-50mm vs C-55mm) niby Canon jest górą, więc...

Według testu na Optyczne.pl również Sigma wypadła lepiej niż Canon.

a jak będzie się Sigma sprawować w plenerze to przeczytamy pewnie za jakiś czas.
Zgadza się, zbyt krótko na rynku, zbyt mało sampli z normalnego focenia...
Nie ukrywam, że także miałem obawy, decydując się na zakup tylko na podstawie tych źródeł.
Ale po raz kolejny okazało się, że można zaufać... Optyczne.pl,
no i wielu pozytywnym opiniom/recenzjom tych, którzy już posiadają to szkiełko,
i gdzieś tam, coś-niecoś "skrobnęli" na ten temat.

Z biegiem czasu wrzucę od siebie jakieś sample, ale jak na razie pogoda nie zachęca

Nowy nabytek Sigmy rzeczywiście kusi marketingowo z dodaną gratis osłoną przeciwsłoneczną i etui na obiektyw (chociaż w moim przypadku ta ostatnia mnie nie zadowala, gdyż używam Lowepro w systemie SlipLok a ona do niego nie pasuje - więc w tym przypadku mój obrazek jest inni do twojego :wink: ).
Spoko, ale "darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy", a fakt jest taki,
że Sigma daje te dodatki jako standardowe wyposażenie, a Canon nawet osłony niet...
W każdym razie można jedynie się cieszyć, że konkurencja wypuszcza na rynek produkty wcale nie gorsze niż Canon co zmusi tego ostatniego do uzmysłowienia sobie, że nie jest jedynym niekwestionowanym liderem na rynku - nam to może wyjść tylko na dobre.
Pzdr.
Dokładnie tak... chociaż ploty niosą, że Canon szykuje "killera" w postaci EF-S 15-60 f/2.8

Pozdrówka!