Wszystko zależy od tego jak często tego szkła uzywasz. Tami jest optycznie popprawny i jaśniejszy od wspomnianej eLi, ale ... ja stawiałbym na trwałość i skuteczniejszy AF, niż na światło. Dlatego sprzedałem Tamiego i wybrałem 17-40 L/4![]()
Wszystko zależy od tego jak często tego szkła uzywasz. Tami jest optycznie popprawny i jaśniejszy od wspomnianej eLi, ale ... ja stawiałbym na trwałość i skuteczniejszy AF, niż na światło. Dlatego sprzedałem Tamiego i wybrałem 17-40 L/4![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Odświeżę nieco temat, mam nadzieję, że mnie nie zjecie za to co napiszę poniżej.
Obecnie moim glównym szkłem jest 18-135, ale znowu zaczałem się zastsnawiać nad zmianą na Tamiego 17-50...
Otóż jak dobrze rozumiem (jak źle to proszę o reprymendę) rozdzielczość obiektywu wpływa bezpośrednio na ostrość obrazu dawanego przez ów obiektywu. Patrzać na testy C18-135 i T17-50 na optycznych wychdozi na to, że C18-135 ma zdecydowanie lepszą rozdzielczość od T17-50 (oczywiscie w porównywalnych zakresach, test był na 50D) wiec jak się domyślam powinien być zdecydowanie ostrzejszy.
I tu moje pytanie, za które niektórzy być może mnie zjedzą - abstrachując od kwestii stałego światła oraz ewentulanie innych kwesti zwiazanych z budową - czy odczuję rówżnicę wartą ceny zmiany C na T??? Wsyzscy tu piszą jaki T jest ostry, ale jak to się ma do tych testów na optycznych?
Niestey nie mam za bardzo możliwosci pobawiwania się T przed ewentulanym zakupem![]()
Bangi a na jakim monitorze oglądasz zdjęcia, ew. w jakich foramtach robisz odbitki?
Miłego dniamoja www
na zwykłym LCD NEC-a AccuSync®AS221WM,
najczęsciej 10x15, rzadko więszke,
uprawiam fotorgrafię czysto amatorską,
nie powiem czasami brakuje mi światała na 18-135![]()
Zawsze znajdzie się sposób, aby przetestować Tamiego:
1. Wybrać się do kolegi który ma taki obiektyw i poprosić o użyczenie (sam tak zrobiłem)
2. Wybrać się do sklepu i przetestować (to również zrobiłem - wybrałem się nawet do sklepu oddalonego o 70km - żeby nie było, że się nie poświęcam)
3. Poprosić kogoś na forum Canona - może ktoś taki mieszka w pobliżu i ma taki obiektyw
Ja przesiadałem się tylko z 18-55 więc dla mnie to było opłacalne.
Wątpię, aby ktoś za samo pytanie o coś (coś takiego jak obiektyw) chciał dać w twarz - dlatego warto pytać.
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
To może zerknij tutaj:
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
zerkałem, zersztą często zerkam na tą stronkę, i właśnie dochodzę do wniosku, że przy analogicznych (zbliżonych) parametrach wcale nie jest szczególnie rewelacyjniej, a może nawt C wypada lapiej, a że na forum T chwalony stąd tym bardziej moje większe zastanowienie w temacie![]()
Tylko nie sugeruj się zbyt mocno testami i tabelkami.
Czytaj opinie użytkowników - IMHO są bardziej wiarygodne
Gdyby dostali do testów egzemplarz od Cichego, to...
Może sęk w tym, że rozrzut jakości optycznej u Tamrona jest spory...
Poza tym nawet jeśli optycznie podobny, to Tamron ma inną przewagę - stałe światło f/2.8 w całym zakresie...
Miałem Sigmę 18-200 DC OS i w zakresie 18-100 była świetna,
w zakresie 100-200 bywało różnie, zależnie od odległości - im dalej tym gorzej.
Ale to co mnie w... najmocniej, to właśnie światło,
a właściwie jego niedobór w wielu przypadkach, więc zamieniłem na... patrz stopka
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 08-07-2011 o 15:30
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
Pewnie się jeszcze torchę pozastanawiam nad tym wszytkim nim dojrzeję do zmiany kit-a...