Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: Canon 60d VS. sony alfs a55

Mieszany widok

Domyślnie Canon 60d VS. sony alfs a55

Witam,

Wiem pewnie że zaraz mnie okrzyczycie ale właśnie mam dylemat - taki jak w temacie
    Zastanawiam się nad zakupem jednego z tych modeli lustrzanek. i mam pare wątpliwości.
    1.
    Jak to jest właściwie z tym kręceniem filmów HD w Canonie. podobno jest dosyć ciężko skoncentrować się na ustawianiu ostrości. Jak że sony ma lustro podniesione na stałe tak więc AF działa nonstop. A jak to jest faktycznie i w praktyce w Canonie. I jak jst z źwiękiem w Canonie bo słyszałem że nagrywa w mono.
    Wiem że pewnie niektórych zdenerwuje tym postem ale kręcenie filmów jest dla mnie dosyć ważne gdyż chciałbym mieć taką możłiwość w swoim aparacie ponieważ wybierając się na spacer z maluchem chcialbym mieć jedno urządzenie w ręku które pozwoli na robienie zdjęc i fręcenie właśnie filmów.

2.
    Co do jakości zdjęc to na pewno bedzie dla mnie zadawalająca w obu.
    3.
    zastanawiam się też nad dokupieniem odrazu dwóch obiektywów 18-55 85-185 lub opdobne

pozdrawiam i dzięki za info

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin/Wawa

Domyślnie

Najprościej zapytać googla:

http://snapsort.com/compare/Canon_EO...s-Sony_SLT-A55
    http://translucentcameras.com/canon-...af-comparison/

Dodatkowo przełączanie się pomiędzy trybem video a dowolnym trybem ze strefy kreatywnej w canonie jest trochę problematyczne. Musisz wcisnąć przycisk odblokowania kółka i obrócić je o około 270-300 stopni dookoła. Nie jest to zbyt szybkie i nawet po nabraniu wprawy zajmuje chwilę, która może być kluczowa przy próbie zarejestrowania aktywności malca.

Nie miałem nigdy Alfy55 ale na pewno możesz w sieci znaleźć materiały które o tym traktują ---> google.

A tak nawiasem mówiąc czy nie prościej i taniej dla Ciebie kupić kamerę HD z możliwością "pstrykania fotek" ? Ewentualnie wyciągać z materiału HD kadry i je drukować?
    60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mik81 Zobacz posta
    A tak nawiasem mówiąc czy nie prościej i taniej dla Ciebie kupić kamerę HD z możliwością "pstrykania fotek" ? Ewentualnie wyciągać z materiału HD kadry i je drukować?
    Kolega ma 100% rację )

AF w lustrzankach w trybie filmu, to jeszcze nie jest to. Nadal jest to wszystko rozwijane, tym bardziej współpraca z kitem może się okazać, g...warta.

Jak już na lustrzance, to tylko manual. Wtedy już dojdzie do Ciebie, że maluch za szybko się giba, biega skacze...itd.

Dodam jeszcze, że większość filmów czy to z nikona/canona czy sony nie zadowoli Cię jakością. Wiadomo stabilizacja nie we wszystkich sytuacjach pomoże, a nie wyobrażam sobie byś z pełnym osprzętem do trzymania aparatu latał po parku za dzieckiem. Tym bardziej straszył je tym ustrojstwem.

Pytanie podstawowe: czy robisz zdjęcia? Bo tak naprawdę najlepszym wyborem wg mojej skromnej opinii będzie zakup albo kamery hd albo zakup zaawansowanego kompaktu z full hd

Potem jak dojdzie do Ciebie, że chcesz robić zdjęcia, czujesz to w sobie. Wtedy wybierz coś z luster

Bywalec

Domyślnie

Szczerze polecam Nikona D7000, jeśli lubisz dopracowane aparaty.
    Po pół roku męczenia się z przypominającym trabanta 550D od razu czuć różnicę.
    Wbrew temu co piszą "eksperci", jakość filmów HD z tej puszki bardzo dobra.
    A wykonanie i wyposażenie kasuje 60D na głowę.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

od razu widać że eksperci są wśród nas, nie neguję co prawda 'superowości' d7000 ale porównanie go do canona 550d tańszego grubo ponad tysiąc to przesada. dodatkowo wcale nie musiałes się nawracać bo zamiast 550d można było wziąć 60D - który nie jest półprofesjonalny moze ale z drugiej strony jak sie nie rzuca aparatem a do tego ma sie szkła nieuszczelniane to wydaje sie niezłym wyborem a na optycznych niewiele ustępuje d7000.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    ... można było wziąć 60D - który nie jest półprofesjonalny moze ale z drugiej strony jak sie nie rzuca aparatem a do tego ma sie szkła nieuszczelniane to wydaje sie niezłym wyborem a na optycznych niewiele ustępuje d7000.
    Weź do ręki obie puszki (60D i 7000D) i trochę się nimi pobaw. Porównaj jakość wykonania, ergonomię, wyposażenie...
    Jeśli nie "uwaliłeś się w szklarnie Canona" i tym samym zmiana systemu nie będzie kosztowna to zapewne wybierzesz Nikona.
    Nie chodzi tylko o materiał z którego wykonano korpus. (masz rację, aparatem raczej się nie rzuca) Mam na myśli dopracowanie szczegółów, wyposażenie, możliwości jakie daje menu. Tym aparatem (N) aż chce się robić zdjęcia.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    Weź do ręki obie puszki (60D i 7000D)
    Kolejny nawiedzony neofita... Autor wątku wyraźnie pisze pomiędzy czym chce wybierać, a ty tu wyskakujesz z D7000 jak Filip z konopii.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Kolejny nawiedzony neofita... Autor wątku wyraźnie pisze pomiędzy czym chce wybierać, a ty tu wyskakujesz z D7000 jak Filip z konopii.
    Jak zdjęcia nie wychodzą, to szuka się luk w systemie. Po kilku latach znowu mu się znudzi i będzie skakać po każdym dostępnym.

Jedni wiedzą o tym od początku inni dowiadują się o tym po czasie (dłuższym, krótszym).

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Być może.. Powiedz mi tylko dlaczego Canoniarze częściej przechodzą na Nikony, niż Nikoniarze na Canony?.. ;]

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    Być może.. Powiedz mi tylko dlaczego Canoniarze częściej przechodzą na Nikony, niż Nikoniarze na Canony?.. ;]
    Znam Nikoniarze, który przechodził na Canona i znam Canoniera, który przechodził na nikona.

Nie ma żadnych zasad. Ludzie błądzą po systemach i szukają czegoś co odpowiada ich potrzebom.

To, co sugerujesz na górze jest albo prawdziwe albo fałszywe. Nie ma jednej reguły.

W nikonie oprócz szkieł 35/1.8 i 105vr nie widzę dla mnie alternatyw. Mam natomiast słabość do 50/1.4 i 50/1.2 nikkorów manualnych. Czy to znaczy, że jestem jakiś znikonowany? Ty trafiłeś tak, że d7000 Tobie odpowiada, ale jeśli przyjdzie Ci do korzystania z manualnych szkieł, to canon wygra w tym przypadku.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów