Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: OSTROŚĆ ZDJĘĆ W DPP vs CR

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

ACR generuje mniejsze szumy lub jak kto woli struktura szumu jest dużo bardziej przyjemna. Testowałem różne wywoływarki i w kwestii wysokich ISO -> szum to ACR radzi sobie najlepiej. Dodatkowo ma bardzo fajne odszumianie i mamy nad nim większą kontrolę.

O kwestii kolorów to już pisał jakiś czas temu Janusz Body. Jak ktoś ma czas i chęci to może sobie stworzyć swój profil. Mnie akurat ta kwestia doskwiera tylko w 7D, gdzie ACRowy profil z czerwonego robi fiolet, z 5D II już nie ma tego problemu. Oczywiście zawsze można sobie ustawić "profil aparatu" i wtedy już jest lepiej.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez broneckk Zobacz posta
    Mam pewną zagwozdkę, otwarłem kilka zdjęć (RAW) w Canonowskim
    Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3.
    Prawdą jest, że ACR w CS3 dużo słabiej woła rawy niż najnowsze wersje ACRa. Z powodu wygaśnięcia licencji sam przesiadłem się z CS3 na PSE9 i w tym drugim ACR o niebo lepiej woła rawy.

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Ja problem mam inny - w DPP zdjęcie wygląda ok, w PSie ok, ale w przeglądarce windowsowej - ostrość ginie...
    Zainstaluj ACDSee lub IfranView

Cytat Zamieszczone przez barniGR Zobacz posta
    Sprawdziłem wszystkie "duże" wołarki RAW-ów i w moim odczuciu jeśli idzie o jakość, również kolorów prowadzi zdecydowanie Capture One... Swego czasu męczyłem wszystkie dostępne kombajny i jednak różnice w wołaniu są na tyle dla mnie widoczne, że teraz siedzę cały czas w C1 i zmieniać nie zamierzam : ).
    Zgadzam się z Tobą, pod warunkiem jednak, że zdjęcia są wykonywane na niskim ISO. Problemem C1 jest właśnie brak realnego odszumiania.

Początki nałogu

Domyślnie

Śmiem twierdzić że dłubiąc w profilu DNG można w ACR zmałpować kolory z innych wołarek, na odwrót jest dużo ciężej choć pewnie możliwe np.w droższej wersji C1 czy nawet w ACDSee Pro 4.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

@Mellan
    "DPP ma wielką zaletę jeśli chodzi o precyzję kolorów przy konwersji z RAW, w ACR jest różnie, ale nie tak jak w DPP, a szkoda."

Chodzilo mi o to w pytaniu o kolory, ale faktycznie chyba zbyt szybko je zadalem, bo to pracyzja a nie lepsze kolory.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez broneckk Zobacz posta
    Mam pewną zagwozdkę, otwarłem kilka zdjęć (RAW) w Canonowskim Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3. Problem polega na tym, że w Digital Photo Professional jakość zdjęć jest rewelacyjna natomiast w camera raw po prostu paskudne...
    Wracajac do tematu to sprawdz ktora wersja ACRa jest wymagana do twojego aparatu.

Wersje ACR

np. 500D to minimum Camera Raw 5.4 -> PS CS4.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów