Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: OSTROŚĆ ZDJĘĆ W DPP vs CR

Domyślnie OSTROŚĆ ZDJĘĆ W DPP vs CR

Mam pewną zagwozdkę, otwarłem kilka zdjęć (RAW) w Canonowskim
    Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3. Problem polega na tym, że w
    Digital Photo Professional jakość zdjęć jest rewelacyjna natomiast w camera raw po prostu paskudne, jakieś mydlane jakieś bez wyrazu. Camera raw narzuca jakieś swoje spaskudzacze i wychodzi po prostu foto po skanie. Jak ustawić w Camera Raw by domyślnie otwierał zdjęcie z takimi ustawieniami jakie wychodzą z aparatu bez podbijania różnych parametrów?

Zapewne ja o czymś nie wiem ale jak uzyskać jakość w Camera raw, która nie jest gorsza od tego co prezentuje Digital Photo Professional.
    Zaznaczam, że ręcznie ostrości w programach nie podbijałem, pliki zaraz po otwarciu. Głównie martwi mnie to rozmycie, czy Digital Photo Professional stosuje jakieś wyostrzanie mimo że się go nie włączyło?

Początki nałogu

Domyślnie

DPP wyostrza na wstępie plik tak, jak jest to ustawione w picture style aparatu, choć oczywiście cały czas kontrola nad zdjęciem pozostaje i można to zmienić.

W ACR można wybrać preset z którego ma korzystać program edytując zdjęcie, można tam wybrać też te domyślne canonowskie.

Ja problem mam inny - w DPP zdjęcie wygląda ok, w PSie ok, ale w przeglądarce windowsowej - ostrość ginie. Wy też tak macie? Domyślam się że to narzędzie w windowskie raczej na szybkość niż jakość jest nastawione..

Domyślnie

U mnie tylko w DPP fotki afjnie wygladaja reszta programow robi z nich sito... ACDSEE jeszcze jako tako...moglbys podać gdzie robi sie te zmiany w ACR?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chcesz powiedzieć, że w prostym jak budowa cepa interfejsie DPP nie znalazłeś tego?:

I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Chce powiedzieć ze chcialbym znaleźć cos takiego w ACR, z DPP i ostrosci fotek jestem zadowolony..ale co zrobic zeby ta sama ostrosc byla w ACR? DPP wyswietla je swietnie to ACR robi z nich mleko...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez broneckk Zobacz posta
    Chce powiedzieć ze chcialbym znaleźć cos takiego w ACR, z DPP i ostrosci fotek jestem zadowolony..ale co zrobic zeby ta sama ostrosc byla w ACR? DPP wyswietla je swietnie to ACR robi z nich mleko...
    Jeśli chodzi o wyostrzanie, to DPP jest słabe w porównaniu do ACR. Wprawdzie ostatnia wersja ma już unsharp mask, ale IMHO ACR dalej w tym temacie prowadzi. Zresztą - w czym (poza kolorami) nie prowadzi?

Tu masz wszystko czego trzeba:

Domyślnie

Tak juz jest.
    DPP ma super algorytm wyostrzajacy ktory potrafi wydobyc najdrobniejsze detale, wiele programow testowalem ale nic tak "nie umie". Sprawdza sie to bardzo dobrze przy niskim ISO, natomiast przy wiekszym moze skutkowac wzmocnieniem szumu.
    Ogolnie - polecam DPP bo program ten jest dla mnie wielka zaleta Canonowskiego systemu.

Początki nałogu

Domyślnie

Chodziło mi o tą zakładkę.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Chodziło mi o tą zakładkę.
    A co ta zakładka ma wspólnego z wyostrzaniem?

BTW - czy w tej "przeglądarce windowsowej" nie oglądasz czasem zdjęć przeskalowanych do rozdzielczości ekranu?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

DPP ma wielką zaletę jeśli chodzi o precyzję kolorów przy konwersji z RAW, w ACR jest różnie, ale nie tak jak w DPP, a szkoda.
    Wyostrzanie to jak dla mnie inna para kaloszy i akurat ostrzenie na warstwach w PS jest dla mnie bezkonkurencyjne.
    C-F-K - forever

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów