Mozecie rozwinac ten temat lepszych kolorow w ACR?
Mozecie rozwinac ten temat lepszych kolorow w ACR?
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Zakładający temat nie pisał tylko w sprawie wyostrzania, ale także podbijania lub nie innych parametrów zdjęcia - i tego kontynuacja mojej wypowiedzi dotyczyła. Zresztą stosując "wbudowane" picture style tez zawierają różny stopień wyostrzania, choć dla rawów jest to rzecz nieistotna. Natomiast jak słusznie piszesz, wyostrzania same w sobie te presety nie dotyczą.
Co do przeglądarki windowsowej - to tak, nie oglądam na "per pixel", tylko tak jak mieści się na ekranie. Przy podgladzie rozmiaru rzeczywistego - jest ok.
Zacząłem od ACR swoją naukę i mimo wszystko że natrafiłem na głosy przekonywujące mnie do wywoływania Rawów w DPP, to po wypróbowaniu go bardzo szybko powróciłem do ACR. Apropo profilów czy ktoś kiedyś próbował przyporządkować poziomy ustawień z profilów aparatu do ustawień suwaczków w ACR?
Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII
Ma i to bardzo dużo.
Nie wiem jakie ma ustawienia ACR 4.4 ale
ustawienia picture style w aparacie widoczne w rawach w DPP mają np:
Standard:
Sharpness Slightly high
Contrast -
Saturation Slightly high
Color Tone -
Lanscape:
Sharpness High
Contrast High
Saturation High green−blue
Color Tone -
Faithful:
Sharpness -
Contrast Low
Saturation -
Color Tone -
Jak widać różnice algorytmów w ostrzeniu są.
Jeżeli w PS-owym ACR będziesz miał ustawione wszystkie suwaczki wyostrzania na zero to wiadomo że zdjęcie będzie mniej wyostrzone niż np. w standardzie z DPP. Wszystko zależy jak są poustawiane suwaczki w ACR.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Hmm, wydaje mi się że piszesz nie tyle o wyostrzeniu zdjęcia w tych wołarkach co o wyglądzie zdjęcia w oknach tych programów.
Wywołaj zdjęcie w tych programach na standardowych ustawieniach, pomniejsz do forumowych rozmiarów i wrzuć tutaj- będzie większa jasność.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Albo lepiej cropy 100% z obydwu wersji.
Ostatnio edytowane przez tantal ; 31-03-2011 o 08:55 Powód: Automerged Doublepost
Sprawdziłem wszystkie "duże" wołarki RAW-ów i w moim odczuciu jeśli idzie o jakość, również kolorów prowadzi zdecydowanie Capture One... Swego czasu męczyłem wszystkie dostępne kombajny i jednak różnice w wołaniu są na tyle dla mnie widoczne, że teraz siedzę cały czas w C1 i zmieniać nie zamierzam : ).