-
Bywalec
To po kolei...po 1 temat dotyczyl wylacznie wyboru ze wzgledu na cene, a nie pytanie o jakosc tych obiektywow, bo oba podpinalem i oba fajnie rysuja. Po 2 50 ostrzy od 45 cm czyli dokladnie tak jak moj 24-105 i ja akurat nie mam problemow w pomieszczeniach z robieniem zdjec z tej odleglosci, przy 85 ktora ma bodajze focus od 85 cm jest juz troszke gorzej, ale jeszcze rok temu ten obiektyw kosztowal ok. 1600zl, a 50 1.4 ok. 1150. Teraz sytuacja sie zmienila i stad lekki dylemat. Dwoch obiektywow nie mam zamiaru kupowac bo finansowo krucho, czyli kupowanie 50 1.8 i 85 1.8 odpada. Poza tym wiem o tym ze nie bede uzytkowal na plenerach 2 obiektywow i wole kupic jeden dobry i taki ktory posluzy mi jakis czas.
Po 2 szersze ogniskowe mnie nie interesuja dlatego ze rzadko robie portrety na ogniskowej 30, sprawdzilem to przegladajac moje zdjecia, a tam ogniskowe przy portetach i zdjeciach natury (kwiatuchy itp) wahaja sie od 45-90. Przy szerszych ogniskowych to juz robie architekture i pejzaze, a tam z kolei nie potrzebuje jasnego szkla.
Po 3 wspomnialem o 70-200 tylko ze wzgledu na cene, bo to obiektyw ktory obok 100 macro czeka w kolejce do kupna, no ale to juz za jakis czas, jak do skarpety odloze.
Uprawnienia umieszczania postów