Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Tanie wyzwalanie

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    konfiguracja1:
    Konfiguracja2:
    oj nie, nie - nie tak - tak to nie ma prawa zadziałać, z resztą jaki byłby sens wspomagania AF z lampy, która jest poza body (no przynajmniej zasadniczo).

po pierwsze stosując RF-603 zawsze na lampie ustawiaj tryb M - inaczej będzie wszystko źle. w aparacie raczej też tylko tryb M.

natomiast to o co pytałem - i tylko tak ma to szansę zadziałać - to sytuacja, gdy w sanki aparatu wsadzimy RF-603 (włączony, który steruje np. drugą i trzecią lampą - bez znaczenia), i w ten RF-603 na aparacie włożymy lampę systemową - czy wtedy ta jedna lampa potrafi włączyć wspomaganie AF?

sprawdzi ktoś?
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    [...]

natomiast to o co pytałem - i tylko tak ma to szansę zadziałać - to sytuacja, gdy w sanki aparatu wsadzimy RF-603 (włączony, który steruje np. drugą i trzecią lampą - bez znaczenia), i w ten RF-603 na aparacie włożymy lampę systemową - czy wtedy ta jedna lampa potrafi włączyć wspomaganie AF?

sprawdzi ktoś?
    Nie działa wspomaganie AF. Zrobiłem jak prosiłeś - lampa czy na manual czy na E-TTL - nie włącza wspomagania. Co ciekawe - jak włączysz slave to na początku mruga wspomaganiem, ale naciśnięcie spustu do połowy wyłącza wspomaganie. Zresztą to jest odpowiedź na Twoją sugestię że lampy w slave nie mają sensu żeby mrugać na czerwono - jak widać Canon tak nie uważa

Reasumując - RF-603 po podłączeniu przelotowo 430EX v1 nie daje wspomagania AF z lampy. Może odpowiedź jest w tym że stopka RF od strony puszki ma 5 pinów, a od strony lampy już tylko 4.

Pozdrawiam...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie działa wspomaganie AF. Zrobiłem jak prosiłeś - lampa czy na manual czy na E-TTL - nie włącza wspomagania.

Reasumując - RF-603 po podłączeniu przelotowo 430EX v1 nie daje wspomagania AF z lampy.
    ech, szkoda. :-|

w każdym razie wielkie dzięki za pomoc i test!

Co ciekawe - jak włączysz slave to na początku mruga wspomaganiem, ale naciśnięcie spustu do połowy wyłącza wspomaganie. Zresztą to jest odpowiedź na Twoją sugestię że lampy w slave nie mają sensu żeby mrugać na czerwono - jak widać Canon tak nie uważa
    to jest standardowa sygnalizacja włączonego trybu slave w każdej lampie Canona - miganie diodą AF - ale gdyby miało zadziałać wspomaganie AF, to bez problemu by zadziałało.

jak chcesz sprawdzić, to wsadź lampę bezpośrednio na sanki aparatu (bez żadnego RF-603), przełącz ją na slave i poobserwuj od czasu do czasu wciskając spust aparatu do połowy.

Może odpowiedź jest w tym że stopka RF od strony puszki ma 5 pinów, a od strony lampy już tylko 4.
    ZTCW to RF-603 od strony puszki ma 5 pinów (plus masa), a od strony lampy 6 (plus masa) - ale IMHO to wynika tylko z tego, że mają jeden wspólny odlew dla nikona i canona.
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    ech, szkoda. :-|

[...]

ZTCW to RF-603 od strony puszki ma 5 pinów (plus masa), a od strony lampy 6 (plus masa) - ale IMHO to wynika tylko z tego, że mają jeden wspólny odlew dla nikona i canona.
    Nie wiem jak to liczysz - ale tu masz zdjęcia.

Chyba że inaczej interpretujemy "od strony puszki" i od strony "lampy".

Pozdrawiam...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem jak to liczysz - ale tu masz zdjęcia.
    a widzisz! dzięki za zdjęcie!

a to chińczycy kombinują! nieładnie! dobrze że się wyjaśniło. bez tych dwóch brakujących styków to IMHO wspomaganie AF nie ma prawa nigdy zadziałać - niestety. :sad:

ja nie mam (jeszcze?) RF-603 i bazuję tylko na fotkach z sieci, np. takiej - widzisz różnicę:

Ostatnio edytowane przez mxw ; 03-06-2011 o 14:10
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

U mnie jest to samo co ma 4kwiatek. Wielka szkoda, ze wspomaganie nie działa - chociaż w chwili obecnej i tak tego bym nie wykorzystał.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

a widzisz! dzięki za zdjęcie!

a to chińczycy kombinują! nieładnie! dobrze że się wyjaśniło. bez tych dwóch brakujących styków to IMHO wspomaganie AF nie ma prawa nigdy zadziałać - niestety. :sad:

ja nie mam (jeszcze?) RF-603 i bazuję tylko na fotkach z sieci, np. takiej - widzisz różnicę:
    Jasne że widzę . Mając w ręku 603- cały czas się zastanawiałem jak to ma zadziałać . Ale twardo testowałem . Do łba mi nie przyszło że chińczycy tak zamieszali w zdjęciach .

Pozdrawiam...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Panowie w co lepiej się zaopatrzyć?
    PHOTTIX TETRA PT-04 czy YONGNUO RF-602?
    A może coś innego w cenie do ok 150zł z dwoma odbiornikami?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Coś już napisał

Domyślnie

PT-04 wg mnie mają ciężkostrawną pionową konstrukcję, która znacznie utrudnia zamocowanie lampy w bezpieczny sposób, a obudowa wyzwalaczy jest plastikowa, więc jest pewne ryzyko.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziwna sprawa - dziś przypadkiem natknąłem się na filmik

http://www.youtube.com/watch?v=JcW_bNr7Y5s

na którym widać 603 dla Canona i mają o te 2 piny więcej - zupełnie jak na fotce od mxw. Ciekawe od czego to zależy i czy te 2 dodatkowe piny mają jakieś zastosowanie - czy są tylko dla ozdoby.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów