Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: 1000D + 50/1.8 - namiot bezcieniowy

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Zdjęcia są na stronce, sam się zastanawiam jak z zasilaniem tych lamp wbudowanych, bo przecież to mobilne studio?.Podałem przykład bo to najprostsze wyjście, gdyż posiadając lustrzankę i zestaw lamp błyskowych składających się, jak autor napisał z żarówek i oprawek wyzwalanych fotocelą, która to z koleji jest wyzwalana lampą, w jego przypadku lampą wbudowaną wymaga jednak sporej praktyki. Autorowi zależy na dobrym naświetleniu zdjęcia by nie mieć później pracy w PS. Rozwiązanie które wybrał jest jednak bardziej skomplikowane, niż mu się wydaje.
    Początki w tej kategorii fotografii zalecałbym światło stałe, błysk daje spore możliwości ale trzeba wiedzieć jak go użyć....
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Takie coś jest zdecydowanie za małe Ok ustawię na szarej. Daje na błyskawice.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    Zdjęcia są na stronce (...)
    Te to widziałem, ale chciałbym zobaczy jakieś w "normalnej rozdzielczości.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może jest ktoś na forum co pstryka fotki w namiocie bezcieniowym i mógłby podać swoje ustawienia i doświadczenia z tym zwiazane?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mateusz Zobacz posta
    Może jest ktoś na forum co pstryka fotki w namiocie bezcieniowym i mógłby podać swoje ustawienia i doświadczenia z tym zwiazane?
    Błyskałeś lampami bez żadnej nakładki?
    Powinieneś rozproszyć czymś światło (najlepiej do tego celu użyć softboxów). Myślę, że w tym tkwi problem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak, lampy mam tylko na statywach w oprawce Mógłbyś mi polecić konkretny produkt? Niestety nie znam się na tym zupełnie.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak, lampy mam tylko na statywach w oprawce Mógłbyś mi polecić konkretny produkt? Niestety nie znam się na tym zupełnie.
    Niestety tych lampek nigdy nie miałem i z tego co widzę, to nie mają one żadnego mocowania na jakąś nasadkę/softbox, więc najlepiej skontaktować się ze sprzedawcą. Może on wie coś na ten temat.
    Sugerowałbym nie przesadzać z rozmiarem softboxów, bo te lampki to nie Rycerze Jedi (w sensie mocy mają mało).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha, może w tym przypadku lepiej spróbować rozproszyć światło białymi parasolkami. Efekt powinien być podobny, a parasolki łatwiej zamontować (do oprawki). Jedynie nie wiem, czy starczy mocy. Najmniejsze lampy z jakimi pracowałem miały 200Ws. Do namiotu nadmiar mocy był duży, ale 32Ws to jednak sporo mniej...
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 30-03-2011 o 20:24 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Parasolki można zamontować: http://allegro.pl/oprawka-do-lamp-i-...527071371.html - jest nawet przykład. Tylko znowu nie wiem jakie kupić ?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Parasolki można zamontować: http://allegro.pl/oprawka-do-lamp-i-...527071371.html - jest nawet przykład. Tylko znowu nie wiem jakie kupić ?
    Jeśli chodzi o rozmiar, to nieduży, bo - wiadomo lampy nie są z serii Jedi .
    Co do materiału, to transparentne wg mnie odpadają, bo chcemy odbić światło, a nie walić przez parasolkę ().
    Czy srebrna, czy biała... Chyba raczej srebrna, bo mniej cennego światła ucieknie.
    Chyba więc wybór padnie na:
    http://allegro.pl/parasolka-odbijaja...533733885.html
    Mogłaby być mniejsza, ale mniejszych nie widzę.

Dopiero zaczyna

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów