Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: 1000D + 50/1.8 - namiot bezcieniowy

Coś już napisał

Domyślnie

material mozna wyprasowac pytam czy zafarb nadal jest.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a moze znajdzie siektos uzywajacy tez tych lamp moze to ich wada
    Ostatnio edytowane przez Ciboq ; 01-04-2011 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar aroaro

Domyślnie

Zafarb na zdjęciach jw jest wynikiem złej współpracy tych lamp ws z canonem, obojętnie czy lampy wbudowanej czy jakiejś EX. Lampy różnią się temp. barwy + inna synchronizacja przez wyzwalanie fotocelą, nie da się poprawnie ustawić balansu bieli - reasumując najlepiej nadają się tylko do przepalania tła.
    Można to obejść stosując tylko i wyłącznie same lampy ws i wyzwalać kablem - lub przez fotocele, ale całkowicie odizolować od oświetlanej sceny lampę wyzwalającą ( wbudowaną można zakryć np białą kartką tak by błysk rozchodził się na boki nie na scene)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No i robienie zdjęć z gwiazdką to porażka, kup wyzwalacz radiowy albo kostkę synhchro np. na Ratajczaka albo w MM.
    Zgadzam się, jest to bardzo niewygodne. Jaki dokładnie adres na Ratajczaka, lub nazwa sklepu? Tylko czy moje lampy mogą współpracować z kostką lub wyzwalaczem radiowym? Bo pod nie nie mogę nić podłączyć.

material mozna wyprasowac pytam czy zafarb nadal jest.
    Tak, po wyprasowaniu jest tak samo.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aroaro Zobacz posta
    Można to obejść stosując tylko i wyłącznie same lampy ws i wyzwalać kablem - lub przez fotocele, ale całkowicie odizolować od oświetlanej sceny lampę wyzwalającą ( wbudowaną można zakryć np białą kartką tak by błysk rozchodził się na boki nie na scene)
    No z linka widać że te lampki niestety tylko przez fotocelę wyzwolisz więc zastosuj poradę jw. tzn postaraj się jak najbardziej odizolować błysk wbudowanej. Spróbuj i wrzuć co wyszło a najwyżej będziemy kombinować dalej. pozdr

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wpisz w google fotodura. Co do żarówek to nie mam pojęcia dotychczas wszystkie z jakimi się spotkałem miały gniazdo synchro ale może to jakaś mega budżetowa wersja w takim razie dokup sobie http://allegro.pl/studyjna-lampa-bly...525336267.html jak ją skręcisz do 34 będzie pasować pod te co masz a możesz też dopalić. W Twoim przypadku jednak lepiej by się sprawdził zestaw choćby 2x coś takiego http://allegro.pl/lampa-blyskowa-fv-...528131530.html (zaznaczam, że to tylko przykład nie znam tych lamp) z softboxami. Masz tu lampy modelujące, które szczególnie początkującemu znacznie ułatwią pracę ze światłem. Namiot w wielu przypadkach się nie sprawdza.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No z linka widać że te lampki niestety tylko przez fotocelę wyzwolisz więc zastosuj poradę jw. tzn postaraj się jak najbardziej odizolować błysk wbudowanej. Spróbuj i wrzuć co wyszło a najwyżej będziemy kombinować dalej. pozdr
    @KUBAwo z wątku wynika, że Autor potrzebuje zestaw do packshotów do pracy zawodowej wszystkie kombinacje z karteczkami, gwiazdeczkami i innymi pierdołami uważam za propozycje nie na miejscu dla kogoś kto che trzaskać tysiące powtarzalnych zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Qbexus ; 02-04-2011 o 10:16 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    W-WA

Domyślnie

Z postów to wynika, że kolega ma już zestaw, nawet podał linki. Problemem jest co by tu zrobić żeby ten zestaw działał jak należy co wdg. mnie jest spokojnie do osiągnięcia, nie będą to nie wiadomo jakie wyniki ale być może wystarczające. Oczywiście najlepsza radą jest kup 4x bowens 600ws do tego dobre softy, stół i robisz foty jak ta lala ale jak już coś się ma to może warto spróbować to wykorzystać...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

@KUBAwo trudno to co przedstawił Autor nazwać zestawem do robienia zdjęć dla biznesu a z "4x bowens 600ws" to już jesteś złośliwy bo podałem 2 najtańsze opcje, które pozwolą w spokoju pracować, ale oczywiście jak ktoś lubi na taśmę klejącą, papierki i żaróweczki to też da rade tyle, że straci kupę czasu na kombinacje alpejskie bądź obróbkę a nie oto tu chyba chodzi.

Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
    a z "4x bowens 600ws" to już jesteś złośliwy
    Aj tam daj spokój od razu złośliwy, musiało być kontrastowo.
    Chodzi mi po prostu o to, że jeżeli już ma to co ma to niech spróbuje, bo być może okaże się to wystarczające (też nie znamy skali tego przedsięwzięcia) i w tym celu nie warto póki co iść w jakieś większe inwestycje. Jak po próbach się okaże, że to co ma jest do d... to wtedy rzeczywiście trzeba będzie ten zestaw przebudować a jeżeli sie okaże, że jednak dało się coś z tego zrobić to zaoszczędzi trochę kasy i może nam postawi po piwie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za rady. Rzeczywiście potrzebuję w miarę solidny zestaw, bo zdjęć jest dużo, a czasu, żeby je obrabiać na kompie brakuje. Dokupić lampy mogę, tylko przyznam, że nie znam się na tym w ogóle. Kupując ww zestaw kierowałem się niską ceną i w jakimś stopniu spisywał się ok, jednak wymagania rosną i z uwagi na więcej pracy muszę bardziej zoptymalizować proces robienia fotek.

Może trochę uporządkujmy.
    Czy namiot bezcieniowy 80x80x80 jest ok, czy zamienić go na stół bezcieniowy?

Pomysł z wyzwalaniem lamp fotocelą okazuje się chybiony, więc trzeba dokupić lampy i coś żeby się z nimi komunikować. Czy rzeczywiście warto dać 200zł za jedną lampę modelującą? Macie jakieś przykłady zdjęć, porównania do normalnych lamp?

Mam nadzieję, że obecne statywy będą ok, oprawki chyba też. Myślę, że parę stówek mogę przeznaczyć, tym bardziej że zwróci mi się to dzięki mniejszej ilości czasu spędzanego przed komputerem

A piwo jak najbardziej postawię

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Parę rzeczy trzeba by uściślić. Namiot bezcieniowy nie koliduje ze stołem bezcieniowym te dwa elementy można z powodzeniem stosować łącznie. W wersji ekonomicznej optymalnej warto by kupić stół bezcieniowy DWIE lampy z pilotami (światłem umożliwiającym ustawienie odpowiednio lamp) i dokupić do nich softboxy jeżeli to małe produkty to wystarczą 60x60. Żarówki które już posiadasz podświetlały by stół od spodu. Fotocele jak najbardziej są przydatne ponieważ tylko jedną lampę odpalasz z kabla czy radiem reszta leci fotocelą. Warto by było też uzupełnić wiedzę na ten temat.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów