Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: 1000D + 50/1.8 - namiot bezcieniowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie 1000D + 50/1.8 - namiot bezcieniowy

Witajcie,

Zakupiłem kilka dni temu swoją pierwszą lustrzankę Canona 1000D + obiektyw Canon 50/1.8. Z uwagi, że dużo sprzedaję produktów na allegro chciałbym wykorzystać ten zestaw do zdjęć przedmiotów w namiocie bezcieniowym. Posiadam takowy 80x80x80 + 3 lampy błyskowe na statywach (fotocela) + statyw do aparatu. Przez ostatnie kilka dni zrobiłem już ponad 1000 zdjęć i niestety żadne mnie nie zadowala. Nie udaje mi się zrobić nic lepszego, niż moim poprzednim kompaktem Canon S2 IS.

Stosuję ustawienia typu: ISO 100, 1/200 oraz f8.0. Oczywiście próbowałem różnych, ale na takich samych poprzednim aparatem miałem lepsze efekty.

Proszę Was o rady. Na co zwrócić uwagę, co poprawić.

Pozdrawiam
    Mateusz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Daj jakieś przykłady i powiedz co ci nie pasuje w obecnych fotkach. I do takich zdjęć przydał by się obiektyw macro np. Canon 60mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przykład:
    A chciałbym uzyskać jakość jak np.:
    Chodzi mi głównie o słabe nasycenie kolorów, ten cień na dole. Jeżeli przedmiot jest czarny lub kolorowy (jak przykład) to fotki są jeszcze akceptowalne, ale przy zdjęciach jasnych rzeczy jest gorzej.

Bywalec

Domyślnie

Myślę, że nalezy zwiększyc moc błysku. Trzeba przepalić tło a jedocześnie prawidłowo naswietlić obiekt głowny. Ewentualnie wydłuż czas lub otwórz trochę przysłonę. Jesli przy prześwietlonym tle równiez obiekt będzie zbyt jasny poeksperymentuj z ustawieniem lamp.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Moc błysku aparatu ustawiam na minimum, ale to właśnie nim wyzwalam lampy umieszczone po bokach i z tyłu namiotu. Wydaje mi się, że tło jest przepalone wszędzie oprócz dołu, gdzie jest ten dziwny różowy cień.

Jak otworzę przysłonę mocniej to zdjęcia są dużo za jasne. Korekta w programach graficznych bierze za dużo czasu, dlatego chciałbym dopracować system robienia zdjęć.

Domyślnie

Mówisz, że korekta zabiera za dużo czasu, a może dla takiego typu zdjęć wystarczy nagrać akcje w PS'ie i potem tylko ją odtwarzać, każde zdjęcie nie będzie idealne, ale myślę, że będzie szybko i efekty będą bardziej zadowalały. Najczęściej te zdjęcia mają podobne parametry, więc schematyczne poprawianie jakości będzie błyskawiczne. Takie jest moje zdanie, choć pewnie niektórzy będą mieli inne.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mateusz Zobacz posta
    Moc błysku aparatu ustawiam na minimum, ale to właśnie nim wyzwalam lampy umieszczone po bokach i z tyłu namiotu.
    Prawdopodobnie tutaj właśnie tkwi Twój błąd. Wbudowana lampa standardowo błyska 2-krotnie. Najpierw przedbłysk pomiarowy a dopiero potem otwierana jest migawka i błysk właściwy.

Lampy wyzwalane fotocelą reagują na przedbłysk i nie biorą udziału we właściwej ekspozycji.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Lampy wyzwalane fotocelą reagują na przedbłysk i nie biorą udziału we właściwej ekspozycji.
    To chyba zalezy od ustawienia tych lamp.. nawet yongnuo można wyzwolić drugim(właściwym) błyskiem.

Co do tematu, to mam podobny problem. Kolorystykę co prawda mozna poprawić przy wywolywaniu, natomiast parwidłowe naświetlenie to nie lada zagwostka. Jak się przepali namiot to i przedmiot w nim zawarty. Zastanawiam się czy nie lepszy byłby bezcieniowy stół.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Ja to bym zrezygnował jednak z błyskania wbudowaną lampą, jeżeli jest taka mozliwość kup kabel i jedną z lamp wyzwalaj kablem z aparatu a reszta niech strzela z fotoceli. A reszta to niestety zabawa z ustawieniem lamp i obróbka albo szparowanie wtedy małe cienie czy jakość oświetlenia tła nie jest już tak ważna, koncentrujesz się tylko na przedmiocie.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Ja to bym zrezygnował jednak z błyskania wbudowaną lampą, jeżeli jest taka mozliwość kup kabel
    1000D ma gniazdo PC?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów