Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: pytania do filmiku z yt Marcin Tyszka :)

Bywalec

Domyślnie pytania do filmiku z yt Marcin Tyszka :)

Hejka,
    Chciałem was prosić kilka odpowiedzi.
    Na YT znalazłem filmik z backstage Tyszki na którym wykonuje zdjęcie do Big Stara http://www.youtube.com/watch?v=_sUh-9of5SQ.
    Zastawia mnie dlaczego na tych zdjęciach nie ma charakterystycznych jak na fotografię plenerową worów pod oczami... Jak widać na filmie nie ma tam dodatkowych lamp, nie widać błysków tylko aparat i chyba blenda, która dość rzadko jest używana...
    Trochę mnie to intryguje, bo zawsze się mówi aby w plenerze robić zdjęcia w cieniu i rozjaśniać je blendą... A tutaj jak widać Tyszka tak nie robi (mam na myśli 2 połowę filmu) i... Niemieckie słonce chyba nie różni się tak bardzo od Polskiego xD
    Ogólnie jak myślcie zdjęcia zostały mocno przerobione? Dobre zdjęcia jeszcze street fashion trudno się robi w plenerze i to w otwartej mocno słonecznej przestrzeni. Sądziłem, że ma jakiś inny tryb pomiaru (jak myślcie na jaki ma?) ale to bzdura jest...
    Czy ktoś, może mi powiedzieć co to jest za ekran (1:11 widać na filmie)

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    [...]Czy ktoś, może mi powiedzieć co to jest za ekran (1:11 widać na filmie)
    Blenda dyfuzyjna?
    C-F-K - forever

Bywalec

Domyślnie

aha, a czy nie można zrobić takiej blendy np. z prześcieradła naciągniętego na coś? Bo jak czytałem to służy do tego aby rozproszyć mocne źródło światła eliminując przepalenia na zdjęciach.
    I czy ktoś może mi pomóc z odpowiedzią na tą zagadkę dlaczego mimo słońca na zdjęciach nie ma nie przyjemnych cieni oraz oczu jak panda?

Początki nałogu

Domyślnie

Obróbka. Tyszka, jak sam wielokrotnie podkreślał, nie posiada nawet własnego aparatu. Hasselblad wypożyczony, a obróbką zajmują się wynajęci specjaliści.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Uzależniony

Domyślnie

Bo to są bardzo zdyscyplinowani, odpowiedzialni, młodzi ludzie. Zależy im. Chodzą spać o 22.00, piją tylko mleko. Słyszałeś o obróbce komputerowej?

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Dostałeś odpowiedź. Blenda dyfuzyjna.

Bywalec

Domyślnie

powiem, że jestem w szoku... teoretycznie to nie są jego zdjęcia...
    Pewnie filmik też jest zmontowany bo nie widać na nim cieni na twarzy...
    Mam do was pytanie. Robi się ładna pogoda i fajnie by było porobić fotki na ze wewnątrz.
    Jak robicie zdjęcia w słonecznym dniu w cieniu ale bez korzystania z blendy taki mały hard core. Podbijacie iso czy zwiększacie przesłonę... Normalnie zdjęcia wychodzą ciemne, a próbuje zrobić jasne w cieniu... z czasem nie da się za bardzo manipulować z nie ostrymi fotkami nie da się nic zrobić.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Przecież oni są doświetlani blendą plus zastosowanie obróbki i jazda widać efekty

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

to, że lamp nie widać to nie znaczy, że ich nie było (ostatnie ujęcie chyba mignęła mi parasolka w prawym rogu), ostre cienie są i faceci mają cienie nad oczami. Obróbka i blendy również robią swoje

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Używa fleszy. Widać przewód. a na 2,33 widać nawet parasol z kontry. Tylko czemu haselem ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów