Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: pytania do filmiku z yt Marcin Tyszka :)

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Pleksi mleczne zabiera masę światła. Kiedyś zbudowałem sobie taki płaski panel oświetleniowy na rosyjskich palnikach. Przód stanowiła właśnie płyta pleksi która miała usztywniać dodatkowo całość. I kiszka totalna. Jeśli już koniecznie musi być dyfuzyjna i koniecznie chcesz sobie pomajsterkować to pomyśl o białej agrowłókninie czy geowłókninie . Tanie to jak barszcz i mocno prześwitujące. Jak Ci nic z tego nie wyjdzie to przynajmniej nie stracisz kasy. I prześcieradeł .

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    jaceksw jako kolega wcześniej napisał, że zleca fotki do obróbki i sadzę, że jest ona dość mocna to wg. mnie jego zdjęcia są tylko 40% jego... Wcześniej nikomu nie pokazuje/ nie publikują jego zdjęć przed edycją więc trudno się domyśleć co mu z tego wychodzi... Skoro sam nie może poprawić fotek... to muszą być mocno ingerowane.
    Bzdura kolego. Autorem zdjęć jest ZAWSZE ten kto "pstrykął" i to w 100%.

J.

mishieck
    Guest

Domyślnie

Na filmie używają blendy California Sunbounce: http://www.sunbounce.com/en/the-cali...reflektor.html

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Pleksi mleczne zabiera masę światła. Kiedyś zbudowałem sobie taki płaski panel oświetleniowy na rosyjskich palnikach. Przód stanowiła właśnie płyta pleksi która miała usztywniać dodatkowo całość. I kiszka totalna. Jeśli już koniecznie musi być dyfuzyjna i koniecznie chcesz sobie pomajsterkować to pomyśl o białej agrowłókninie czy geowłókninie . Tanie to jak barszcz i mocno prześwitujące. Jak Ci nic z tego nie wyjdzie to przynajmniej nie stracisz kasy. I prześcieradeł .
    Bo są w zasadzie 3 rodzaje białej plexi. Zwykła plexi opal nieprzepuszczalna (przepuszczalność ok. 3% światła), bardziej transparentna (przepuszczalność ok 30%) i plexi transparentna (ok 90% przepuszczalności). Ty pewnie miałeś tą pierwszą.

Tylko nie wiem, jaki jest sens używania plexi, jak:
    1. Cenowo wyjdzie podobnie jak blenda z allegro,
    2. Nie można jej złożyć,
    3. Łatwiej ją zniszczyć, połamać niż blendę.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Bywalec

Domyślnie

dyskusja trochę ucichał, ale mam jeszcze jedno pytanie.
    Jak zrobić dobrze naświetlone zdjęcie w cieniu w słoneczny dzień? Wiadomo, że cieniu jest ciemniej i czasem trudno jest zrobić dobre zdjęcie. światłomierz mówi, że należy zmniejszyć przesłonę i wydłużyć czas. Często przez ten czas zdjęcia wychodzą nie ostre... a czasem fajnie by było zwiększyć przesłonę oby było widać wszystko co jest za modelką no to czas idzie już znacznie w dół...
    Jak sobie radzić z tym zakładając opcję z bledną i bez? chodzić ze statywem i kazać modelce nie ruchomo pozować?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

ISO Wystarczy podbić jeśli brakuje Ci światła na matrycy bo chcesz mec krótszy czas i dość mocno przymknięta przesłonę.

Bywalec

Domyślnie

tak myślałem... dzięki

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    i... Niemieckie słonce chyba nie różni się tak bardzo od Polskiego xD
    Właśnie przypomniałeś mi wykład z pewnym znanym fotografem, który twierdził, że wszędzie na świecie słońce ma lepszy kolor niż w Polsce. To było jeszcze za poprzedniego ustroju. A najlepiej mu świeciło w Usie. :-D
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Bywalec

Domyślnie

hehehe może coś w tym jest xD

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów