jak burza mózgów
bebesky ja mam blendę złoto-srebrną od quantuuma. Nie chciałbym kurczę kupować drugiej blendy tej białej... A biała by mi się przydała... Mi chodzi o wygładzenie, zmiękczenie cieni... a srebrno/złota powoduje ocieplenie/oziębienie kolorów ale z mocnymi cieniami( Jak się mylę to mnie poprawcie dawno blendy nie używałem od października i mi tereotyka uciekła).
jaceksw jako kolega wcześniej napisał, że zleca fotki do obróbki i sadzę, że jest ona dość mocna to wg. mnie jego zdjęcia są tylko 40% jego... Wcześniej nikomu nie pokazuje/ nie publikują jego zdjęć przed edycją więc trudno się domyśleć co mu z tego wychodzi... Skoro sam nie może poprawić fotek... to muszą być mocno ingerowane.
Heheh nom ostatnio znalazłem z 3 prześcieradła nówka nie śmigana więc fajnie by było je wykorzystać
MaciekH PW??
Ja używałem już gorszych rzeczy niż prześcieradła
Ostatniego lata to nawet płyt styropianowych z pobliskiej budowy.
No wiesz, Sławku, blenda odbijająca ze styropianu jest ok, ale dyfuzyjna z prześcieradła???
![]()
C-F-K - forever
to był tylko pomysł :P... a co białej pleksi?
Do odbicia światła steropian jest idealny, czasami nawet lepiej się sprawdza niż blenda, ale nie w przypadku "shoot-thru":P
Sławek, nic trudnego, maps.google.com...
k-9, nawet jakby asystent ustawił modeli, światła i aparat a p.Tyszka tylko przyszedł wcisnąć spust, to i tak to zdjęcia są w 100% jego i żadne Twoje "filozowanie" tego nie zmienia, bo idąc Twoim tokiem rozumowania to nigdy zdjęcie nie należy do fotografa bo przecież co najmniej w połowie do modelki, a dodatkowo w jego powstawaniu bierze jeszcze udział ktoś od make-up'u, włosów, stylizacji, produkcji, logistyki itp itd... to co, pomijać ich pracę? to ślepy zaułek więc po prostu pogódź się z tym, że "wielcy" oddają swoje zdjęcia do obróbki innym:P
Wybacz, że tak to ujmę, ale wygląda na to, że brakuje Ci trochę wiedzy o świetle w fotografii w kontekście ogólnym dlatego nie ogarniasz blendy. Poczytaj to załapieszTo nie kolor blendy wpływa na "ostrość" cieni, a jej rozmiar - im większe źródło światła (w stosunku do fotografowanego obiektu) tym to światło bardziej miękkie...
Odżałuj te 65-70 zł i kup sobie blende 5w1A prześcieradła użyj zgodnie z przeznaczeniem:P
PW to Pocket Wizard
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
nie no ok. fakt.
A to, że mam braki o świetle to jest niestety prawda... muszę sobie kupić książkę, aby się podedukować.