Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: średnica źrenicy wejściowej

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Artykuł posługuje się niekonsekwentnym nazewnictwem. Liczy się średnica źrenicy wejściowej a nie samej przesłony co piszą w jednym miejscu żeby potem stale pisać o średnicy.

A wartości przesłon liczone co pełen 1 EV oznaczają kolejne źrenice, które dadzą pole powierzchni 2x mniejsze od poprzedniego.
    w dalszym ciągu nie czuję się objaśniony ...czy średnica źrenicy wejściowej to to co widzimy przez przednią soczewkę obiektywu gdy patrzymy przez nią (i ona się wtedy zmienia wraz z ruchem pierścienia ostrości lub ogniskowej) na przysłonę czy też rzeczywisty rozmiar odległości między listkami przysłony formującymi określony okrąg? jeśli to to pierwsze to jak to do licha zmierzono?
    tu nie widzę konsekwencji...
    Ostatnio edytowane przez no_kya ; 20-12-2005 o 22:40
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez no_kya
    czy średnica źrenicy wejściowej to to co widzimy przez przednią soczewkę obiektywu gdy patrzymy przez nią (i ona się wtedy zmienia wraz z ruchem pierścienia ostrości lub ogniskowej) na przysłonę czy też rzeczywisty rozmiar odległości między listkami przysłony formującymi określony okrąg?
    To pierwsze z dokładnością do mało istotnych szczegółów dotyczących warunków takiej obserwacji.

jeśli to to pierwsze to jak to do licha zmierzono?
    Żrenicę? Zmierzyć? Nie wiem. Pewnie metodą puszczania przez obiektyw światełka, rzutowania na ekran. Miałem pomysł prosty, ale właśnie mam w ręku obiektyw i nie zadziałało...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jeśli to to pierwsze to jak to do licha zmierzono?
    Hm... Zmierzyłem sobie to linijką i się zgadza. Przetestowałem kita i faktycznie wychodzi przy 18mm ogniskowej 5mm średnicy, a przy 55 średnica jest 8,5. Po krótkich obliczeniach wygodzi pi x oko 3,5 - 5,6
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów