Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: średnica źrenicy wejściowej

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Question średnica źrenicy wejściowej

...to inaczej średnica otworu danej przysłony...
    no cóż, nie chcę rozpoczynać akademickej dysputy, ale jestem bardzo ciekawy jak ustalić te wielkości; skąd wiadomo jaką średnicę ma otwór przy przysłonie np. 8 lub 22.
    odp.: ? - ktoś to już zmierzył. ok. ale w takim razie jakie są te wartości? czy jest to system znormalizowany/uniwersalny czy też każdy obiektyw (no może nie obiektyw, ale już np. każdy format) ma inne wartości średnicy dla danej przysłony?
    nie mogę tego znaleźć nigdzie w internecie, więc może ktoś z Was będzie wiedział
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie jestem znawca tematu i na pewno nasi koledzy lepiej to opiszą, ale na chłopski rozum to chyba to jest tak:
    przysłona definiuje jasnośc obiektywu, a ta jest określana poprzez stusunek światła wpadającego do obiektywu do wychodzącego z niego (a może na odwrót ?). Ponieważ tylna soczewka jest bardzo podobna w większości obiektywów i może chyba byc mniej więcej przybliżona kołem o średnicy przekątnej klatki, to istotna różnica to soczewka przednia obiektywu. Ponieważ każdy obiektyw ma inną, dlatego chyba nie ma "rozmiarów" przysłon jako standartowych wartości. Nota bene to chyba nie jest straszna sztuka policzyć sobie tę źrenicę, gdy mamy dokładne informacje o wielkości przedniej soczewki
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Nota bene to chyba nie jest straszna sztuka policzyć sobie tę źrenicę, gdy mamy dokładne informacje o wielkości przedniej soczewki
    może szuka a może i nie sztuka...ale gdzie szukać informacji o wielkości przedniej soczewki?
    czy wielkość przedniej soczewki nie jest przypadkiem podawana jako wartość jej średnicy?

przytoczę może szerszy kontekst pytania: staram się ustalić otwór względny obiektywu i potrzebuję do tego wartości ogniskowej obiektywu (to raczej proste ) oraz wartości średnicy otworu przysłony (czyli właśnie średnicy źrenicy wejściowej)...
    Ostatnio edytowane przez no_kya ; 20-12-2005 o 15:19
    no_kya

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez no_kya
    może szuka a może i nie sztuka...ale gdzie szukać informacji o wielkości przedniej soczewki?
    czy wielkość przedniej soczewki nie jest przypadkiem podawana jako wartość jej średnicy?

chyba raczej jej powierzchni. Co nijak nie ma się do srednicy np w sigma 12-24.

Oczywiście w kontekście wpadającego światła.
    Co i tak moze nie miec znaczenia bo juz druga soczewka może mieć rażąco inną powierzchnie a przysłona jest jeszcze dalej

Bez sensu...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Inaczej: źrenica wejściowa to średnica przesłony widziana od przodu przez soczewkę. Wartość przesłony to stosunek ogniskowej do źrenicy, dlatego właśnie pisze się f/8 (gdzie f to ogniskowa). Jak zajdę do domu i nie zapomnę to zajrzę do Cypriana, tam coś jest.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

o! ktoś wpadł na pomysł, żeby to przedyskutować, thx
    ciągle o tym myślę o jakiegoś czasa, a nie sprawdzałem czy już było na rodzimym forum

a więc też się zastanawiałem jak to jest z tymi przysłonami, przesłonami, diafragmami...
    skąd się wzięło f 1.2, f 2.0 ...
    i czemu np. pewien mój psor twierdzi, że nie możliwe jest utworzenie przesłony większej niż f16...
    że jest to niby mechanicznie nie możliwe...
    wcale się nie dziwię jak pan zareagował jak mu jeden ze słuchaczy wmawia: a ja mam 32 maksymalnie...

też się nad tym sporo zastanawiałem...
    swoją drogą że w instrukcji aparatu nawet pisze że aparat czyta przesłony bodajże do 91
    o co chodzi sam nie wiem, nie wiem też czy są takie obiektywy i czy to znajduje wogóle jakieś zastosowanie...
    już nawet od tych f32 powiedzmy...

okazuje się że otwór względny to: f = śr. obiektywu / ogniskowa
    ale ponoć na profesjonalnych obiektywach (może nie do foto, ale do kamer na taśmę filmową) jest jeszcze oznaczenie T - które oznacza realny otwór obiektywu..., który jest ważniejszy od względnego i odnosi się do działań w praktyce...
    ponoć różnica może nawet dochodzić do jednej działki...
    w dodatku jak to jest z wartościami przysłony pośrednimi?? psor uznaje tylko te główne ...2.0, 2.8, 4.5, 5.6, 8.0, 11, 16

one wynikają z równania na pole koła tj 'pi' x r2 (pi razy r kwadrat)
    no bo światło wpada w przestrzeń tj. pole koła...

no i co dalej
    Ostatnio edytowane przez Zielony ; 20-12-2005 o 15:49

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    skąd się wzięło f 1.2, f 2.0 ...
    no i co dalej
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=EV

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    dzięki, przyda się...
    BTW, nazwa WWW taka nie pozorna...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Inaczej: źrenica wejściowa to średnica przesłony widziana od przodu przez soczewkę.
    Też tak gdzieś widziałem i to jest dość łopatologicznie wyjaśnione.

Chodzi o wielkość obrazu przesłony widoczną przez tę część obiektywu, która znajduje się przed nią. A że ta część optyki działa raz jak lupa, raz wręcz przeciwnie, to ta średnica źrenicy wejściowej może być większa lub mniejsza od fizycznej średnicy dziury w przesłonie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Wa-wa

Question

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Inaczej: źrenica wejściowa to średnica przesłony widziana od przodu przez soczewkę....

czegoś nie rozumiem: co za różnica z której strony czy przez jaką soczewkę obserwuje sie listki przesłony ułożone w mniejszy lub większy otwór; to przecież pewna wartość rzeczywista decydująca o ilości przepuszczanego światła, niezależnie od tego czy soczewka z przodu obiektywu bardziej lub mniej zniekształca obraz...?
    no_kya

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów