Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Zdjęcia obrotowe - urządzenie

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Witam

Widzę że już w zasadzie wszystko działa.
    Automatyczne sterowanie (po odpowiednim ustawieniu) w praktyce samo zrobi odpowiednią ilość zdjęć z odpowiednim obrotem platformy.

Czy możesz podać jaki konkretnie model silnika zastosowałeś ?

Osobiście chciałem trochę się tym pobawić. Robiłem próby na malutkiej platformie obrotowej, kupionej gdzieś na bazarze. Obracałem w zasadzie na oko.
    Niewielkie odstępstwa od dokładnego podziału na równe części w praktyce nie są widoczne.
    Co do filmu - to jednak nie to. Cały bajer w animacji to możliwość (prawie) dowolnego obracania i zatrzymywania na dowolnej pozycji.

Pozdrawiam
    Konkretnie model silnika to silnik krokowy - pewnie bipolarny. Do tego pewnie procek z wsadem step/dir/shot. Ogolnie mozna zrobic sterowanie calkowicie przez lpt bez uzycia prockow, i bez pisania programu Wykorzystujac jakis darmowy program do obrabiarek cnc, i wykorzystujac g-code do opisania krokow i wyzwolenia migawki :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez goldfin Zobacz posta
    W tej chwili mogę ustawić:
    - obroty prawe/lewe,
    - prędkość obracania silnika (jeżeli przedmiot jest cięższy to można obracać szybciej bez obawy, że przedmiot się przewróci),
    - ilość zdjęć na obrót (od 1 do 400),
    - czas zatrzymania potrzebny na wyzwolenie migawki.
    Zauwazylem na tym filmiku ze migawka jest wyzwalana doslownie w ulamek sekundy po wykonaniu krokow. Mozesz to regulowac ? Jesli tak to dobrze, jesli nie to bardzo zle Jest tak: Obrot-strzal - pauza - obrot-strzal - pauza. A powinno byc Strzal-obrot - pauza - strzal-obrot - pauza. Tylko i wylacznie ze wzgledu na to ze jesli tam bedzie przedmiot z jakims np. miekkim wlosiem, to zanim to wlosie sie zatrzyma, to u Ciebie nastapi juz strzal i moze byc nieostre
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 05-04-2011 o 00:17 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów