Cytat Zamieszczone przez rybie_oko Zobacz posta
Dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie.

Czytam, czytam i im dłużej zwlekam z zakupem tym gorzej.

Jestem pomimo kilku "małych" wad zauroczona Tokiną 11-16. Zastanawiam się (tak dla przekory ) czy jest potrzeba sięgania po tak ultraszeroki obiektyw? Aż taki? Może na początek wystarczy C 17-55?

Jakie macie doświadczenia z szerokimi kątami? Warto
ja fotoreportaż na 5dmkII robię najczesciej 17-40L, 50/1.4 i 70-200... czyli dla Ciebie to odpowiednik tokiny 11-16 tudziez canon 10-22, 85 oraz 100-300.... mysle ze to wystarczy. jak mozna podejsc blisko... co jest wskazane, to jednak 17-40L dobrze sobie radzi. a wiec ultra szeroki, jest bardzo pożądany. tyle ze np. taka sigma, 10-20 czy canon 10-22 maja dluzszy zakres... 16 na koncu tokiny to troche malo. czasem trza wyciagnac zooma. a na reportazu z jednym body mozna zwariowac jak sie cos dzieje i nie mozna zoomowac tylko żonglerka szklami. moze jednak canon 17-55/2.8? 17mm naprawdę wystarczy na szerokim końcu. fajnie tez miec cos stalego i w miare szerokiego, takie w zakresie od 24 do 35mm na ff. ostatnio zalozylem na 5dmkII 28/1.8 ef usm... nawet dalo sie zlapac pare rzeczy fajnie, choc optycznie odradzam to szklo.
reasumujac: do reportazu trzeba miec szeroki kąt, ale czy jest to 10mm czy 17mm na APS-C to jeszcze nie jest zle.
kiedys jak mialem canona 40D swietnie mi sie sprawdzala sigma 17-70. dzis jest jeszcze 17-50/2.8... spróbuj moze z nimi?
pozdrawiam
T