Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Czy to wystarczy do reportażu?

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Loome dobrze piszesz z tym zestawem do reportażu na CB. Tutaj, na tym forum, w ogóle panuje ideologia FF i bez 5dII albo nawet DSów nie ma co robić zdjęć Zastanawiam się nieraz, ile z osób mających stopkę na 5 linijek (wyolbrzymiam) ma do dyspozycji sprzęt w niej opisany )

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

a bo, albo w PL nie jest tak źle jak powszechnie wszyscy biadolą, albo sami teoretycy, albo marzyciele..

kumpel na t 17-50 na prawde niezłe efekty uzyskuje, choć pewnie bardziej sie nawkurza ze mu dobre ujecie minęło, bo nie naostrzył.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

T 17-50 to b.dobre szkło, którego sam też używam i ani myślę o przesiadce na prawie 2x droższego C 17-55. Z tamrona można jak wiemy na prawdę wiele wycisnąć, sam też znam osobę, która komercyjnie używa na cropie tego szkła i bardzo sobie chwali, a efekty jakie nim uzyskuje są bardziej niż OK.

Wracając do tematu co wystarczy do reportażu. Moim zdaniem, wystarczy 40D + 18-200 IS, lub w/w - chwalony - tamron + canon 70-200 4. Na początek, celem wczucia się w rolę i prześledzenia czego brakuje, co pasuje, a z czego nie korzystam uważam, że to wystarczający set. Z czasem można coś dokupić, sprzedać, zamienić. Prawda jest też taka, że reportaż (jak wszystko to pojęcie względne), dla jednego to przejście się swobodnie po mieście w letni dzień w oczekiwaniu 'akcji', dla drugiego - jak mój znajomy, to źródło dochodów i utrzymania. On musi cyknąć zdjęcie i wysłać do GW. Ale też ma dofinansowanie z roboty na sprzęt i robi fotki tylko szkłem z czerwonymi paskami, nie ciemniejszymi niż f/2,8...

Domyślnie

Witam ponownie!
    Tokina zauroczyła mnie na dobre. Skłaniam się ostatnio (z racji funduszy a właściwie ich braku) bardziej do Tamrona 17-50. Na początek wystarczy. Co jednak dalej? Gabaryty Canona 70-200 mm przerażają mnie.

Mój zestaw wygląda tak:

Tamrona 17-50
    Canon 50mm (do wymiany na 85mm)
    i .....

Właście i co jeszcze sugerujecie?
    Liczę na wasze propozycje i doświadczenia.

Domyślnie

Skoro Tokina Cię zauroczyła, dlaczego nie mam jej w zestawie?

Może

Tokina 11-16
    Tamron 28-75 (po ewentualnym wycropowaniu zdjęcia może i w jakimś stopniu tele zastąpi? W Tokinie jest szeroko, więc czy warto brać Tamrona od 17 ?)
    Canon 85 1.8

Awatar Geko
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rybie_oko Zobacz posta
    Skłaniam się ostatnio (z racji funduszy a właściwie ich braku) bardziej do Tamrona 17-50. Na początek wystarczy. Co jednak dalej? Gabaryty Canona 70-200 mm przerażają mnie.
    Przerażają? Bez przesady, nie jest aż taki wielki. Ciężki też nie jest. Moim zdaniem, podobnie jak dwóch osób które też tak sądzą, Tamron 17-50 plus Canon 70-200 będzie bardzo dobrym zestawem na początek. Musisz mieć tele, a ten obiektyw przy swojej cenie i budowie do takich zastosowań jest najbardziej sensowny.

Jeśli chcesz to możesz do tego dokupić tego C 50mm, ale w sumie nie wiem, czy będzie Ci potrzebny. Na mieście zazwyczaj światła Ci wystarczy do robienia Tamronem na 50mm przy f/2.8. A jak przyjdzie Ci robić reporterkę we wnętrzu to by się bardziej lampa przydała...
    Canon EOS 40D

Domyślnie

Geko masz chyba rację przez długi czas miałam właśnie takie plany.
    - Tamron 17-50
    - Canon 70-200

Chociaż na małe kobiece ręce 70-200 jest duży.

A co myślicie o canon 24-105?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rybie_oko Zobacz posta
    A co myślicie o canon 24-105?
    A to już jest wałkowane od lat w innych wątkach.
    http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

I wiele z tego czytałam.
    Mam tylko dylemat:
    zestaw I

- Tamron 17-50
    - Canon 70-200

zestaw II
    -canon 24-105
    - i 11-16 który mnie zauroczył

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

zestaw II - kiepski przedział w jakim trzeba zmieniać szkło - okolice 25mm-30mm,

lepiej zestaw I lub 15-85mm

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów