Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: D60 + pierścienie = error01 itp

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie D60 + pierścienie = error01 itp

Trochę dziwna rzecz. Przy współpracy aparatu z jednym pierścieniem jest w miarę OK, przy dwóch już zaczynają sie problemy czasem, a przy trzech w większości. Pierścienie chińskie z automatyką + 1.8Canon, ale z innymi obiektywami też.

Wyskakuje ERROR 01, lub cały czas mruga dioda karty, lub wartość pzesłony jest 00, itp w zależności od sytuacji i chyba humoru aparatu.

jak aparat zresetuje, wyjme baterie podepne jeden pierścień - jest w miarę OK, tzn potwierdza ostrość, przymyka przesłonę ale np w obiektywie 1.8canona raczej nie chce ustawiać odleglości, a np w 17-85 kręci dobrze. Czyszczenie styków nie pomaga. ISO nie ma znaczenia

Pytanie:
    czy ktoś ma podobnie?, coś poradził, zrobił, pomogło, zostało, czy nie zawracać sobie głowy?

PS: wątek o error01 przeczytałem ale mój przypadek dotyczy wylącznie współpracy przy pierścieniach

Miasto
    Tanowo

Domyślnie

Nie wiem jak wyglądają te Twoje pierścienie ale jeżeli mają małe powierzchnie stykowe od przeniesienia automatyki (te metalowe bolce idące przez grubość pierścienia), w połączeniu z niezbyt dokładnym wykonaniem ( tanio z Chin i no name) to przy składaniu kolejnych pierścieni prawdopodobieństwo, że któryś styk nie zadziała jest b.duże. Porównaj powierzchnię styków w obiektywie lub choćby na allegro chip dandelion (np. http://allegro.pl/dandelion-do-adapt...488803666.html ). Tak na moją wiedzę techniczną to tu jest problem.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta
    jak aparat zresetuje, wyjme baterie podepne jeden pierścień - jest w miarę OK, tzn potwierdza ostrość, przymyka przesłonę ale np w obiektywie 1.8canona raczej nie chce ustawiać odleglości
    Ten typ tak ma

/serio/

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Ten typ tak ma

/serio/

ciekawe dlaczego skoro pierścienie to tylko odsuniecie dalej obiektywu, a z tego co wiem aparaty nie maja własnej świadomości ??:

czy z innymi pierścieniami ktos próbował ?

btw moje to ekono -plastikowe, słabe styki itp

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

ciekawe dlaczego skoro pierścienie to tylko odsuniecie dalej obiektywu, a z tego co wiem aparaty nie maja własnej świadomości ??:
    Opory stykow (spadek napiecia na pierscieniach) moze miec tu decydujace znaczenie...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przy współpracy aparatu z jednym pierścieniem jest w miarę OK, przy dwóch już zaczynają sie problemy czasem, a przy trzech w większości.
    Są dwa rodzaje pierścieni z przeniesieniem sygnałów. Oryginalne Canon, Kenko i inne droższe mają normalne bagnety ze stykami połączonymi kablem, każdy ze swoją sprężynką, i te działają dobrze.
    Tańsze mają zwykłe pręciki przechodzące przez cały pierścień, do bagnetu obiektywu dociskają je sprężynki ze styków w korpusie. O ile dla jednego pierścienia jeśzcze jakoś to działa, to dla dwóch a tym bardziej trzech coraz gorzej - obstawiam właśnie taki przypadek.
    Spróbuj wyczyścić dokładnie styki w obiektywie, aparacie i pierścieniach, załóż najpierw pierscienie na obiektyw, dociśnij mocno styki i dopiero taki zestaw zakręć do korpusu - to chyba jedyne co można zrobić na szybko.
    Daj znać czy pomogło.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apstryk Zobacz posta
    Tańsze mają zwykłe pręciki przechodzące przez cały pierścień, do bagnetu obiektywu dociskają je sprężynki ze styków w korpusie. O ile dla jednego pierścienia jeśzcze jakoś to działa, to dla dwóch a tym bardziej trzech coraz gorzej - obstawiam właśnie taki przypadek.
    Ale brednie :]

W tych 'tanszych' jest konstrukcja taka jak w tych 'drozszych' - tez kazdy styk ma wlasna 'sprezynke'. Styki w bagnecie sa sztywne - dokladnie tak samo, jak ma to miejsce w kazdym obiektywie...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Ale brednie :]

W tych 'tanszych' jest konstrukcja taka jak w tych 'drozszych' - tez kazdy styk ma wlasna 'sprezynke'. Styki w bagnecie sa sztywne - dokladnie tak samo, jak ma to miejsce w kazdym obiektywie...
    Zanim kogoś obrazisz, to sprawdź czy na pewno masz rację, bo możesz się tylko ośmieszyć.
    Co poiwiesz o czyms takim:
    Widzisz tam sprężynki?

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apstryk Zobacz posta
    Zanim kogoś obrazisz, to sprawdź czy na pewno masz rację, bo możesz się tylko ośmieszyć.
    Co poiwiesz o czyms takim:
    Widzisz tam sprężynki?
    Jak dobrze rozumiem, cala Twoja wiedza o tych 'tanszych' pierscieniach polega na zdjeciach widzianych w internecie?

Jak tak, to nie mamy juz o czym rozmawiac

A zdjecia obalajacego sromotnie Twoja teorie nie chce mi sie robic...

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Zdjecie wnetrza najtanszych pierscieni przenoszacych automatyke...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów