dziwne że się nie wyświetlają fotki bo mi się pokazują
zatem zapraszam do galerii autorskiej na innym wortalu
tam mam sporo fot robionych 400L a dwie ostatnie robione zestawem 7d i 400L
http://www.birdwatching.pl/galerie-a.../1515-hubertus
dziwne że się nie wyświetlają fotki bo mi się pokazują
zatem zapraszam do galerii autorskiej na innym wortalu
tam mam sporo fot robionych 400L a dwie ostatnie robione zestawem 7d i 400L
http://www.birdwatching.pl/galerie-a.../1515-hubertus
30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału
Kiedys smigalem z powodzeniem z 400-tka i TC 1.4X II , mialem zaklejone styki i na ptactwo wodne jest ok , jesli chodzi o drobnice , to odpusc sobie stalke i wybierz 100-400 z IS .
Sam musisz przemyslec sprawe i dokonac wyboru , aha jesli chodzi o jakosc obrazka to stalka jest o wiele ostrzejsza od zooma .
Miałem (i mam nadal) do czynienia z C50D + C 400/5.6L + C TC 1.4 v. 2 i powiem tak:
1) optycznie szkiełko jest świetnie - piękne kolory, bokeh, ostrość bez przymykania idealna (mucha nie siada), CA niskie,
2) budowa - jak czołg, wygodne ostrzenie ręczne, zestaw jest lekki,, świetnie wyważony, świetny patent z wbudowaną osłoną.., IS-a czasami brakuje, ale cóż, Canon nie rozpieszcza użytkowników, którzy nie kupują L-ek za 30-40 tys. zł;-),
3) z TC 1.4 jest ostro bez przymykania, ale przy używaniu tego combosu (tylko czasami go używam) należy wziąć pod uwagę, że:
a) o AF można zapomnieć (można co prawda zaklejać styki, ale możesz sobie to darować..),
b) naogół konieczne jest podbicie ISO, co czasami się nie kalkuluje, bo to co się zyskuje na dodatkowym zbliżeniu traci się na zwiększeniu liczby szumów, a także (zawsze, małemu, bo małemu, ale zawsze) pogorszeniu jakości.
Używanie tego combosa ma sens jeśli światła jest b. dużo, a np. zwiększenie czułości z ISO 200 na 400 nie przekłada się na duży wzrost szumu..
4) jako że szkło jest ciemne, to AF jest mało czuły, tj. jak jest mniej światła to potrafi się zgubić i wyostrzyć gdzie indziej.. Co do jego szybkości jest zadowalająca.
I jeszcze coś:
jeśli ptaki chcesz focić na spacerach, z podchodu (a Twoim celem nie jest oswojona wrona, wróbel albo kawka) to brałbym C 400/5.6L, bo 400 mm to minimum, żeby próbować sfotografować ptaka i wypełnić nim znaczną część kadru,
do czatowni brałbym/kupiłbym C 100-400L.
Witaj Hubertusie, po pierwsze szacunek za piekne fotki w Twojej galerii.
Mam zamiar uzywac rowniez EOS 7d + ef 400 5,6 L. Mam doswiadczenia
z 100-400 L i 70-200 4 L i stad moje pytanie:
Czy w EF 400 5.6 L pierscien do manualnego fokusa, na marginesie bardzo
ergonomiczny, bo szeroki, u Ciebie tez dziala bardzo ciasno, w kazdym razie
o wiele ciasniej niz np: 100-400 L ?
jacq4u
Wiesz, najlepiej pewnie będzie jak napiszesz do Hubertusa na PM, pewnie szybciej się doczekasz odpowiedzi.
PS. U mnie w 400/5.6 pierścień ostrości chodzi raczej ciasno, ale bardzo płynnie, dla mnie nie ma jednak większego znaczenia ponieważ... nie ustawiam w nim ostrości ręcznieakurat AF jest w nim bardzo szybki i celny.