Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: C 7D + C 400 5,6 + TC 1.4 zestaw do fotografi przyrodniczej (ptaków) się nada???

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dziwne że się nie wyświetlają fotki bo mi się pokazują
    zatem zapraszam do galerii autorskiej na innym wortalu
    tam mam sporo fot robionych 400L a dwie ostatnie robione zestawem 7d i 400L
    http://www.birdwatching.pl/galerie-a.../1515-hubertus
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Kiedys smigalem z powodzeniem z 400-tka i TC 1.4X II , mialem zaklejone styki i na ptactwo wodne jest ok , jesli chodzi o drobnice , to odpusc sobie stalke i wybierz 100-400 z IS .
    Sam musisz przemyslec sprawe i dokonac wyboru , aha jesli chodzi o jakosc obrazka to stalka jest o wiele ostrzejsza od zooma .

Coś już napisał

Domyślnie -

Miałem (i mam nadal ) do czynienia z C50D + C 400/5.6L + C TC 1.4 v. 2 i powiem tak:

1) optycznie szkiełko jest świetnie - piękne kolory, bokeh, ostrość bez przymykania idealna (mucha nie siada), CA niskie,

2) budowa - jak czołg, wygodne ostrzenie ręczne, zestaw jest lekki,, świetnie wyważony, świetny patent z wbudowaną osłoną.., IS-a czasami brakuje, ale cóż, Canon nie rozpieszcza użytkowników, którzy nie kupują L-ek za 30-40 tys. zł ;-),

3) z TC 1.4 jest ostro bez przymykania, ale przy używaniu tego combosu (tylko czasami go używam) należy wziąć pod uwagę, że:

a) o AF można zapomnieć (można co prawda zaklejać styki, ale możesz sobie to darować..),

b) naogół konieczne jest podbicie ISO, co czasami się nie kalkuluje, bo to co się zyskuje na dodatkowym zbliżeniu traci się na zwiększeniu liczby szumów, a także (zawsze, małemu, bo małemu, ale zawsze) pogorszeniu jakości.

Używanie tego combosa ma sens jeśli światła jest b. dużo, a np. zwiększenie czułości z ISO 200 na 400 nie przekłada się na duży wzrost szumu..

4) jako że szkło jest ciemne, to AF jest mało czuły, tj. jak jest mniej światła to potrafi się zgubić i wyostrzyć gdzie indziej.. Co do jego szybkości jest zadowalająca.

I jeszcze coś:

jeśli ptaki chcesz focić na spacerach, z podchodu (a Twoim celem nie jest oswojona wrona, wróbel albo kawka) to brałbym C 400/5.6L, bo 400 mm to minimum, żeby próbować sfotografować ptaka i wypełnić nim znaczną część kadru,

do czatowni brałbym/kupiłbym C 100-400L.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HUBERTUS Zobacz posta
    dziwne że się nie wyświetlają fotki bo mi się pokazują
    zatem zapraszam do galerii autorskiej na innym wortalu
    tam mam sporo fot robionych 400L a dwie ostatnie robione zestawem 7d i 400L
    http://www.birdwatching.pl/galerie-a.../1515-hubertus
    Witaj Hubertusie, po pierwsze szacunek za piekne fotki w Twojej galerii.
    Mam zamiar uzywac rowniez EOS 7d + ef 400 5,6 L. Mam doswiadczenia
    z 100-400 L i 70-200 4 L i stad moje pytanie:
    Czy w EF 400 5.6 L pierscien do manualnego fokusa, na marginesie bardzo
    ergonomiczny, bo szeroki, u Ciebie tez dziala bardzo ciasno, w kazdym razie
    o wiele ciasniej niz np: 100-400 L ?

jacq4u

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacq4u Zobacz posta
    Witaj Hubertusie, po pierwsze szacunek za piekne fotki w Twojej galerii.
    Mam zamiar uzywac rowniez EOS 7d + ef 400 5,6 L. Mam doswiadczenia
    z 100-400 L i 70-200 4 L i stad moje pytanie:
    Czy w EF 400 5.6 L pierscien do manualnego fokusa, na marginesie bardzo
    ergonomiczny, bo szeroki, u Ciebie tez dziala bardzo ciasno, w kazdym razie
    o wiele ciasniej niz np: 100-400 L ? jacq4u
    Wiesz, najlepiej pewnie będzie jak napiszesz do Hubertusa na PM, pewnie szybciej się doczekasz odpowiedzi.

PS. U mnie w 400/5.6 pierścień ostrości chodzi raczej ciasno, ale bardzo płynnie, dla mnie nie ma jednak większego znaczenia ponieważ... nie ustawiam w nim ostrości ręcznie akurat AF jest w nim bardzo szybki i celny.

Uprawnienia umieszczania postów