Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Szeroki kąt do poczucia przestrzeni?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witkowskipl Zobacz posta
    Do 2,5tys. Optimum spokoju duszy to 2tys no i mniej. Coś w tej cenie bije optyką tamiego? Zawsze interesowała mnie ta biedna cicha stałka 20mm, którą mało kto posiada, a w każdym razie mało kto nią się chwali.
    Mam 20 2.8. Kosztuje tyle co Tami 17-50, ma to samo światło, jest mniej uniwersalna, nie jest ostrzejsza. Za to jest cichsza, szybsza, lżejsza, i nawet działa na FF.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Sigma 10-20 obie wersje
    Canon 10-22 USM
    Tokina 11-16 2.8
    Tokina 14-24
    Sigma 12-24
    Sigma 17-35
    Tamron 17-35
    Samyang 14 2.8
    Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Ciężko to ogarnąć, ale ma być szeroko i bez bajerów?
    Ile to dla Ciebie szeroko? Bo masz kilka szkieł do wyboru z tzw szerokich
    24 1.4 L
    20 2.8 - z mega winietą, ale raczej nie widoczną na crop
    17-50 2.8 tamron - taki standardowy pod crop
    15-30 sigma - tu najszerzej
    Są jakieś szersze nie rybki?
    Jest jeszcze Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM... to chyba najszerzej pod cropa.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar akmetoys
    Miasto
    Luboń k. Poznania

Domyślnie

Mając tylko 50tkę nie mam wyczucia między 16 a 20 a 24 więc jest to niestety trudno definiowalne dla mnie.
    skoro nie masz rozeznania, jaką perspektywę osiągniesz daną ogniskową, to zanim wydasz niemałe pieniądze na obiektyw koniecznie pójdź do sklepu, podepnij kilka szerokich szkieł (10-22, 17-55) i wtedy zobaczysz jakie obrazowanie daje ci konkretna ogniskowa. Jak kilka fotek w sklepie ci nie wystarczy do zorientowania się proponuje umówić się tu na forum z kimś z twojej okolicy na kilka zdjęć w plenerze i zobaczysz co ci najbardziej odpowiada (ja niestety nie pomogę, bo to drugi koniec Polski).

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Totalnie nie czuję magii ufoludków po bokach, nienawidzę winiety, nie fotografuję wszystkich naw kościoła, imprez, nie babrałbym się w efekty HDR, nie liznąłem reportażu, nie lubię wyolbrzymień i karykatur, nie jestem też wielkim entuzjastą krajobrazów, chociaż akurat temu nie powiedziałbym "nie". Dlatego opinie ludzi o tych szkłach nie są do końca dla mnie wiarygodne. Interesuje mnie efekt przestrzeni jaki zaobserwowałem w filmach. Lubię też wszelkie zastosowanie tych obiektywów w pomieszczeniach, głównie w fotografii XX wieku. Zazwyczaj bawię się eksperymentując.
    Potrzebujesz przestrzeni = potrzebujesz UWA np. C10-22. UWA nie są po to konstruowane żeby mieć wszelkie wady (dystorsje, winiety) tylko te wady są przypadłoscią UWA i trzeba się nauczyć je minimalizować. Trzeba wyczuć jaki zakres centralnej części kadru nie ma przykrych zniekształceń, na brzegach umieszczać motywy, które zniekształcone nie drażnią a dają poczucie przestrzeni. Poszperaj po udanych przykładach użycia UWA np.:
    http://photo.net/photodb/member-photos?user_id=941594
    Po miesiącu eksperymentów będziesz miał sporo połapane.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ełk / Gdańsk

Domyślnie

Dzięki zarówno za masę propozycji jak i uwagi.
    Cytat Zamieszczone przez marfot
    Potrzebujesz przestrzeni = potrzebujesz UWA np. C10-22. UWA nie są po to konstruowane żeby mieć wszelkie wady (dystorsje, winiety) tylko te wady są przypadłoscią UWA i trzeba się nauczyć je minimalizować. Trzeba wyczuć jaki zakres centralnej części kadru nie ma przykrych zniekształceń, na brzegach umieszczać motywy, które zniekształcone nie drażnią a dają poczucie przestrzeni. Poszperaj po udanych przykładach użycia UWA np.:
    http://photo.net/photodb/member-photos?user_id=941594
    Po miesiącu eksperymentów będziesz miał sporo połapane.
    Umieszczanie głównego motywu w centrum i pozostawienie klarownosci po bokach bardzo mi odpowiada. Ale zastanawiam się jak takie szkła poradziłby sobie z wnętrzem. Kuchnia, pokój, umeblowany, rośliny po bokach etc.

Cytat Zamieszczone przez akmetoys Zobacz posta
    skoro nie masz rozeznania, jaką perspektywę osiągniesz daną ogniskową, to zanim wydasz niemałe pieniądze na obiektyw koniecznie pójdź do sklepu, podepnij kilka szerokich szkieł (10-22, 17-55) i wtedy zobaczysz jakie obrazowanie daje ci konkretna ogniskowa. Jak kilka fotek w sklepie ci nie wystarczy do zorientowania się proponuje umówić się tu na forum z kimś z twojej okolicy na kilka zdjęć w plenerze i zobaczysz co ci najbardziej odpowiada (ja niestety nie pomogę, bo to drugi koniec Polski).
    I chyba ten krok z przejrzeniem ogniskowych będzie na tą chwilą moim priorytetem. Także, jeżeli ktoś byłby w najbliższym miesiącu w Gdańsku i nie miał co ze sobą zrobić, to może zostać wolontariuszem (ewentualnie jeśli idzie na zdjęcia to mu poniosę statyw, blendę, ochronię ciałem przed wiatrem, etc.). :razz:

Dzięki wszystkim, jeśli ktoś chce wrzucić 3grosze, proszę się rozpisywać.
    Canon 50d i działo 50mm 1.8 II

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

jak w gdańsku to ja mogę zaoferować sigmy 10-20 i sigmę 17-35
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Umieszczanie głównego motywu w centrum i pozostawienie klarownosci po bokach bardzo mi odpowiada. Ale zastanawiam się jak takie szkła poradziłby sobie z wnętrzem. Kuchnia, pokój, umeblowany, rośliny po bokach etc.
    Może coś takiego - C 10-22 przy 10mm:

Moim zdaniem akceptowalne zniekształcenia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ełk / Gdańsk

Domyślnie

Hmm co prawda pierwszy chyba będzie za ciemny, patrząc jak się zaprzyjaźniłem z 1.8 50tki, a drugiego nie widzę nigdzie w sklepach. W każdym razie warto zobaczyć chociażby dla ogniskowych, więc jeśli nikt inny nie będzie chętny to ja się piszę na mały ogląd tych szkiełek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O. Genialny sampelek. Dzięki marfot.
    Ostatnio edytowane przez witkowskipl ; 26-03-2011 o 13:00 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 50d i działo 50mm 1.8 II

Domyślnie

Jesli nie chcesz baardzo szeroko to polecam EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM.
    Wydajna stabilizacja + duza uniwersalnosc. Przypadlosci szerokiego konca w np LR szybko usuniesz.
    canon oczywiście

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Zastanawiam sie jak komuś kto potrzebuje szerokiego kąta "do poczucia przestrzeni" na cropie można polecać szkła od 24mm... skoro moim zdaniem nawet ogniskowa 17 to nie jest jeszcze to o co chodzi.

Jedybym sensem jest rozważać szkła, które zaczynają się od 8, 10, 12mm. A czy na zdjęciu wyjdą zniekształcenia szerokątne, czy też nie, to zależy głównie od umiejętnosci fotografa, a nie od szkła.
    Poniżej przykład jak można spaprać zdjęcie i z ludzi zrobić ufoków:

Przykład podany przez Manfrota 3 posty wyżej dokładnie pokazuje że zdjecia na ogniskowej 10mm może wyglądać zupełnie normalnie, a z drugiej strony widać przestrzeń. Zniekształcenia na nim oczywiście są - wystarczy przypatrzeć się jak wyglądają kwadratowe płytki w lewym dolnym rogo - jak romby... ale to nie razi.

Dodam jeszcze linka do galerii z paroma moimi fotkami, kiedy to miałem przyjemność oswajać obiektyw C10-22, który polecam autorowi wątku.
    https://picasaweb.google.com/sprocke...ciaWiosna2010#
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT: marfot, wybacz że przekręciłem Twojego nicka
    Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 26-03-2011 o 14:10 Powód: Automerged Doublepost
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów