Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Dlaczego Nikony szumią?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Nikon więcej szumu bo ma mniejszą matrycę i tyle samo/więcej megapizeli.
    Bardziej szumi bo firma ma mniej kasy na R&D.
    Bardziej szumi bo niektórzy nie czytali http://www.cdrom.pl/index.php?title=...%9Bwiat%C5%82a
    Osobiście nie przeszkadza mi szum ISO3200 z mojego 20D (odbitki 15x21 cm max) i takie stanowisko proponuję zająć wszystkim. Szum był, jest i będzie. Canon faktycznie mniej szumi, ale obie firmy mają z tym problem:
    W Nikonie (D200, sample z Sieci) niebieski kanał pozbawiony jest szczegółów przez rozmycie.
    W Canonie szczegóły zdjęcia są ostre, ale przeplatane gęstymi paskami w poziomie (banding). Nawet na niedoświetlonym ISO 100!
    Nic za darmo. Propnuję tryb M i naświetlać do prawej. I Canonem i Nikonem. Kropka.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

panowie, no śmiesznie trochę mówicie
    akustyk, rozumiem, że masz mały problem, bo focisz świetne landszafty, ale ja na przykład mając ciemną jak noc scenę, podpiętą sigmę @ 200mm na cropie x1,6 i faceta tańczącego niezwykle dynamicznie nie moge po prostu przejść obnok tego obojetnie. I to naprawdę widać na odbitkach - zarówno na 20x30 jak i na 60x40 (tu gorzej).

A focenie moją 400/5.6 podpiętą znów do cropa ptaszyska schowanego w szuwarach bez statywu jest nie lada problemem. Możliwość podciagnięcia na ISO 800 lub 1250 bez gwałtownego skoku szumów jest naprawdę istotna.

Przy odbitkach na jednolitym tle i z lekkim cropem juz przy ISO 400 widać na odbitkach wyraźne szumy w 20D, chciałoby sie lepiej a Nikon ma akurat gorzej zazwyczaj.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    akustyk, rozumiem, że masz mały problem, bo focisz świetne landszafty, ale ja na przykład mając ciemną jak noc scenę, podpiętą sigmę @ 200mm na cropie x1,6 i faceta tańczącego niezwykle dynamicznie nie moge po prostu przejść obnok tego obojetnie. I to naprawdę widać na odbitkach - zarówno na 20x30 jak i na 60x40 (tu gorzej).
    zgadzam sie, ze mam zakrzywiona perspektywe, bo zdjec w ktorych potrzebna mi jest gladkosc cieni robie stosunkowo malo. choc fakt, ze jak juz robie, to nie badam szumow z lupka w rece tylko po prostu wywoluje tak, zeby bylo dobrze. poki co, z ISO 800 mojej 10-tki potrafie zyc. a ze jest mniej gladkie niz ISO 100... smiertelnik i tak tego nie zauwazy, a ja zdjec do kontemplowania przez "sprzetowcow" nie robie

aha! nie pisze wydajnosc ISO, bo jak ktos jest **** i zle ISO 100 naswietli to tez mu wyjda szumy na tej samej matrycy, ktora ktos inny przy ISO 800 naswietli i wywola tak, ze bedzie przyjemnosc ogladac

jedno co jest piekne z niskimi szumami w slabym swietle - ktoregos dnia doczekamy sie zdjecia nocnego miasta z powietrza. jak takie cos zobacze to dla mnie bedzie definitywny przelom. bo tam jeszcze fotografia nigdy nie dotarla. a co by nie mowic, tego typu rzeczy otwieraja zupelnie nowe mozliwosci fotografowania i przedefiniowuja nasze pojecie, co i kiedy mozna sfotografowac

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    A najzabawniejsze jest to, że ten szum (z Canona, Nikona, czy czegokolwiek tam) nie ma najmniejszego znaczenia przy obitkach. Ostatnio z premedytacją wywołałem zdjęcie w dużym formacie zrobione przy ISO3200. Właśnie na nie patrzę, z odległości ok. 1m i na pewno szum to nie jest to co na nim widzę w pierwszej kolejności
    nareszcie....ktoś kto robi odbitki a nie ogląda zdjęcia na monitorze w wielkości 100% pliku....uważam tak samo!A już formaty do 15 cm to "mniód i szaleństwo'!Jak tu potem robić zdjęcia z lampą gdziekolwiek?I - po co?....

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    aha! nie pisze wydajnosc ISO, bo jak ktos jest **** i zle ISO 100 naswietli to tez mu wyjda szumy na tej samej matrycy, ktora ktos inny przy ISO 800 naswietli i wywola tak, ze bedzie przyjemnosc ogladac
    Miałem na myśli low key photo. Jest temat na dpreview. Jest 5D, jest 85L, to wszystko w studio, ISO100, i sample. Autor chyba ioanis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    nareszcie....ktoś kto robi odbitki a nie ogląda zdjęcia na monitorze w wielkości 100% pliku....uważam tak samo!A już formaty do 15 cm to "mniód i szaleństwo'!Jak tu potem robić zdjęcia z lampą gdziekolwiek?I - po co?....
    Odbitki mają jeszcze jedną kapitalną zaletę - nie wymagają prądu elektrycznego

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Miałem na myśli low key photo. Jest temat na dpreview. Jest 5D, jest 85L, to wszystko w studio, ISO100, i sample. Autor chyba ioanis
    wklej linka jak znajdziesz.

z tym ze ja nie do Twoich odpowiedzi sie odnosilem. po prostu zwrocilem uwage, ze okreslenie ISO to nie wszystko, bo ISO 100 niedoswietlone 2 dzialki a ISO 1600 o 2 dzialki przeswietlone pod wzgledem szumow bedzie bardzo podobne. wiec trzeba troche ostroznosci z tym szafowaniem werdyktami o szumach zdjecia przy ISO. no, przynajmniej o ile nie mowimy o zdjeciach szarych kart

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Odbitki mają jeszcze jedną kapitalną zaletę - nie wymagają prądu elektrycznego
    A aparaty analogowe nie wymagaja komputera i co z tego

Co w tym zlego, ze kiedy weszla technologia cyfrowa, zdjecia w wiekszosci ogladane sa na kompie
    To, ze monitory, to juz w wiekszosci LCD tez ma wplyw na wyswietlanie fotek, bo beczki wyswietlaja bardziej miekki i mniej kontrastowy obraz. Ale za pare lat beczki bedzie mozna tylko na allegro kupic czy sie nam to podoba czy nie.
    Faktycznie jest tak, ze na odbitkach nie ma tych szumow i jest ok, nie zmienia to jednak faktu, iz skoro nastala technologia zmierzajaca do duzego wykorzystywania komputerow, powinna myslec tez o tym jak wychodza zdjecia na sprzecie PC.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    odbitke mozna wziac w kopercie i zaniesc do pokazania. zawsze jest gwarancja, ze przy ogladaniu bedzie to co sie chwialo pod wzgledem koloru. na czym z ekranami bywa roznie...

a co do aparatow analogowych to jak najbardziej maja sens, gdy wyjezdza sie na kilka tygodni z dala od pradu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer

Co w tym zlego, ze kiedy weszla technologia cyfrowa, zdjecia w wiekszosci ogladane sa na kompie
    To, ze monitory, to juz w wiekszosci LCD tez ma wplyw na wyswietlanie fotek, bo beczki wyswietlaja bardziej miekki i mniej kontrastowy obraz. Ale za pare lat beczki bedzie mozna tylko na allegro kupic czy sie nam to podoba czy nie.
    Faktycznie jest tak, ze na odbitkach nie ma tych szumow i jest ok, nie zmienia to jednak faktu, iz skoro nastala technologia zmierzajaca do duzego wykorzystywania komputerow, powinna myslec tez o tym jak wychodza zdjecia na sprzecie PC.
    Jeśli to wszystko prowadzi do zadowolenia z robienia zdjęć to OK.
    A że nie zawsze służy to widać na tym forum.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów