Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon eos60d problem

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    Dzisiaj zrobilem okolo 250 zdjec, po jakichs 70 (raw) na zapis zdjecia musiałem czekac okolo 10sek i tak z kolejnymi po 10s, komunikat busy - po zresetowaniu ustawien aparatu ok, kilkanascie zdjec i znow to samo, wczesniej 4000zdjec nic takiego sie nie dzialo, co moze byc?
    dzieki z gory za pomoc
    Nic nie piszesz , jakiej karty używasz.

60-ka mieści w buforze serię 14-16 RAW-ów i do chwili , gdy on się nie zapcha o żadnym czekaniu na koniec zapisu nie może być mowy.

Kartę warto formatować regularnie ( ja robię to zawsze po zrzuceniu zdjęć na dysk oraz zrobieniu ich backupu ) i to koniecznie z załączoną opcją ,,formatowanie pełne ".
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

lampa - na 99%, nawet jeśli nie w serii, tak już jest, kondensator się ładuje, u siebie mam to samo z wbudowaną.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    lampa - na 99%, nawet jeśli nie w serii, tak już jest, kondensator się ładuje, u siebie mam to samo z wbudowaną.
    Kolega "arekhit" napisał że musi czekać 10 s. Czy tyle czasu ładuje się lampa? Ja się z czymś takim nie spotkałem. A komunikat BUSY na pewno nie jest od lampy.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

jest, po kilkudziesięciu zdjęciach tak się właśnie dzieje, zwłaszcza gdy lampa musi pracować z większą mocą.

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    jest, po kilkudziesięciu zdjęciach tak się właśnie dzieje, zwłaszcza gdy lampa musi pracować z większą mocą.
    Masz rację . To samo jest w 7D i 50D . Lampa po kilku kolejnych zdjęciach lub próbie serii zwalnia i to znacznie . Wystarczy pokombinować bez lampy . Czy jest różnica ?.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Masz rację . To samo jest w 7D i 50D . Lampa po kilku kolejnych zdjęciach lub próbie serii zwalnia i to znacznie . Wystarczy pokombinować bez lampy . Czy jest różnica ?.
    Chodzi oczywiście o lampę wbudowaną .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 25-03-2011 o 18:39 Powód: Automerged Doublepost
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    Dzisiaj zrobilem okolo 250 zdjec, po jakichs 70 (raw) na zapis zdjecia musiałem czekac okolo 10sek i tak z kolejnymi po 10s, komunikat busy - po zresetowaniu ustawien aparatu ok, kilkanascie zdjec i znow to samo, wczesniej 4000zdjec nic takiego sie nie dzialo, co moze byc?
    dzieki z gory za pomoc
    Pogrubiłem to, co oznacza moim zdaniem, że problemem nie jest zrobienie kolejnego zdjęcia ale długi czas na jego zapisanie. A dlaczego "po zresetowaniu ustawień aparatu" jest ok?

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

nie zwrocilem uwagi czy w tym czasie zapisywal (kiedy pisal busy) czy nie, czy czekal na ostygniecie lampy, wszystkie fotki z lampa byly

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Zrób taki test . Jeśli masz ( lub możesz porzyczyć ) lampę zewnętrzną do canona - najlepiej firmową , załaduj naładowane akumulatorki lub nowe baterie . Wykonaj serię fotek . Zobacz jak wtedy zachowuje się przy zapisie . Czy zaszły jakieś zmiany - jakie ? czy nie .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam za ortografię - pożyczyć . Ale to nie moja wina , że nie mogłem poprawić , a nie sprawdziłem co napisałem ?!
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 26-03-2011 o 12:27 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Przepraszam za ortografię - pożyczyć . Ale to nie moja wina , że nie mogłem poprawić , a nie sprawdziłem co napisałem ?!
    Za to że nie sprawdziłeś przed wciśnięciem "zatwierdź odpowiedź" to raczej Hazana winić się nie da
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Za to że nie sprawdziłeś przed wciśnięciem "zatwierdź odpowiedź" to raczej Hazana winić się nie da
    Masz rację .
    A skąd wiedziałeś , że właśnie takie oskarżenie miałem na myśli ??. Chodzi oczywiście o Hazana !!. To wszystko jego wina !!.

Tak to jest jak chce się szybko i zapomona się o zmianach . Ale jak mówią niektórzy - pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł i przy rozregulowanym żołądku .

Ale czekam czy test z zewnętrzną lampą błyskową coś da ?. I co pokaże ?.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów