Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Paski w przepaleniach 40D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Paski w przepaleniach 40D

Witam
    Zauważyłem pewien problem na zdjęciach z mojego 40D a mianowicie w przepaleniach widać na zdjęciach pionowe a czasami poziome kreski bez znaczenia czy zdjęcie jest robione pod słońce czy nie. Najbardziej widoczne jest to na jpg na rawach troche mniej ale dalej widać a znikają dopiero po włączeniu Priorytety jasnych partii. Jest to normalny objaw dla matryc canona czy nie bo w Sony A200 nic takiego nie występowało.
    Jeśli ten temat już był poruszany to przepraszam ale forumowa szukajka nic nie znalazła.

Domyślnie

Warto jest pokazać takie zdjęcie.

Miasto
    Poznan

Domyślnie

Może to ten zafajdany banding .. w zasadzie widziałem to tylko w cieniach przy niedoświetleniu .. ale kto wie może w przepaleniach tez wyłazi .... za poprzednikiem, jakieś zdjęcie dla zobrazowania problemu by się przydało

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wstawiam wycinki z oryginalnych plików.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mi to po prostu wygląda na przepalenie, za długo naświetlałeś a na drugim zdjęciu odblask słońca.

Lepsza diagnozę szło by ustalić gdyby zdjęcie było poprawnie wykonane.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie to paski które widać to w tylnej szybie - ogrzewanie
    Natomiast na drugiej fotce to pionowe są faktycznie ale słupy energetyczne.
    Generalnie to jeden wielki przepał.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie to paski które widać to w tylnej szybie - ogrzewanie
    Natomiast na drugiej fotce to pionowe są faktycznie ale słupy energetyczne.
    Generalnie to jeden wielki przepał.
    to zamiast drwić przyjrzyj się zdjęciom dokładniej pod kątem..

na 1. masz kupę poziomych pasków ponad dachami, natomiast na 2. masz kupę różnej długości ponad paką TIR'a a pomiędzy słupami.
    Moim zdaniem taka reakcja matrycy na przepalenia - wartość każdego piksela zawiera się w granicy 0-255, gdzie 0 to czarny a 255 - biały. W przypadku gdy przepalenie się pojawia każdy piksel szaleje bo wartość przekracza 255. Pasy, które się pojawiają mogą być efektem reakcji matrycy na mocne przepalenie, gdzie raz, że szaleją, dwa mogą powstawać jakieś załamania na krawędziach pikseli i powstaje coś takowego. Jest to tylko moje teoretyzowanie - trzeba się posłuchać mądrzejszych, albo nie przepalać zdjęć.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

nieładnie to wygląda, spróbuj wgrać nowy soft, tudzież zresetować ustawienia aparatu, choć wątpliwe, żeby pomogło.
    bo prawdę mówiąc nie wiadomo, czy wina leży po stronie matrycy, czy dalej, bo to raczej wygląda na błąd przetwornika/procesora (tak jakby karty graficznej w komputerze). no ewentualnie bufora aparatu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nigdy czegoś takiego w moich byłych i obecnych puszkach Canona (D30, D60, 10D, 50D, 1DII, 5D) nie zauważyłem. Nie uważam więc aby to był normalny objaw pracy matryc Canona.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Również nie mam w przepaleniach takich atrakcji.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów