Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: jak zachowuje sie 50D w hali?

Mieszany widok

Domyślnie jak zachowuje sie 50D w hali?

Dzień dobry Szanownym Kolezankom i Kolegom,
    Pozwole sobie zadac pytanie z tzw. Waszego doswiadczenia z obcowania z 50D w halach podczas zawodów sportowych. Chodzi mi glownie o to, czy majac dosc budzetowe obiektywy (canonowskie: EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS i EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II) lepiej jest mi niedoswietlac zdjecie, ale zyskac na czasie (bo da sie to pozniej wyciagnac z RAWa i usunac szumienie a ostrosc bedzie zdecydowanie lepsza) czy lepiej wyciagnac ISO az na 6400, by moc zrobic czas przynajmniej 1/500 ale ryzykowac zaszumieniem?
    Innymi slowy:
    - lepiej wyciągać na +1-2 EV z niedoswietlonego RAWA?
    czy
    - lepiej podciagac ISO na 6400, ale miec dobrze naswietlone, choc zaszumione?

wZrokowiec

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja bym wyciągał z RAWa. Często to stosuje jak nie mam przy sobie lampy w pomieszczeniach. Akurat na hali to raczej lampy na zawodach nie używa się

Jeśli mogę to tu zapytam. Czy na sportowe imprezy trzeba mieć legitymacje prasowe, aby wejść ze sprzętem i fotografować imprezę?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Domyślnie

>>Czy na sportowe imprezy trzeba mieć legitymacje prasowe, aby wejść ze sprzętem i fotografować imprezę?>>

To pewnie zalezy od organizatorów, ale jesli chodzi o Wrocław (bo tu mieszkam), to nigdy nie miałem zadnych problemów z fotografowaniem. Za barierkami (reklamami) jest zazwyczaj kilkanascie osób (amatorów), które fotografuja, a wraz z nimi zawodowców z Wyboczej, SE, Fakt, etc. Nie widziałem jednak, aby ktokolwiek uzywał ani statywów (sa monopody), ani lamp. ;-)

wZrokowiec

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ZAWSZE lepiej iść w duże ISO niż niedoświetlać. Niedoświetlone o 1EV to utrata 50% informacji. Niedoświetlone o 2 EV to aż 75% informacji po prostu nie ma.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

>>ZAWSZE lepiej iść w duże ISO niż niedoświetlać. Niedoświetlone o 1EV to utrata 50% informacji. Niedoświetlone o 2 EV to aż 75% informacji po prostu nie ma>>

Dziekuje, Panie Januszu za odpowiedz doswiadczonego fotografa. Prosze tylko o polecenie jakiegos programu do odszumiania, ktory Pan uzywa.

wZrokowiec

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wZrokowiec Zobacz posta
    ..... Prosze tylko o polecenie jakiegos programu do odszumiania, ktory Pan uzywa.....
    Wypowiadadałem się w kontekście co lepiej "wyciągąć z RAWa" czy "wysokie ISO". Odpowiedź jest naprawdę oczywista. Wysokie ISO. I "wyciąganie" i wysokie ISO dodają "coś od siebie". Wysokie ISO zdecydowanie mniej.

Trudność obróbki - tak jest trochę trudniej ale bez przesady. W 90% przypadków ACR/LR wystarczy w zupełności. W pozostałych 10% to zwykle oznacza, że zdjęcie nadaje się do kosza. :-) Można stosować Noise Ninja czy inne podobne ale... fotografia wymaga światła i nic tego nie zmieni. W czasach kliszy ISO 800 to już było bardzo dużo i dało się robić zdjęcia więc ciężko zrozumieć dlaczego niby przy ISO 1600 czy ISO 3200 to się już nie da. :-) Tego niby szumu na odbitce 20x30 cm i tak nie widać. Oglądanie zdjęć w 100% na ekranie monitora to... onanizm w najczystszej postaci. :-)

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

[QUOTE=Janusz Body;950984]Wypowiadadałem się w kontekście co lepiej "wyciągąć z RAWa" czy "wysokie ISO". Odpowiedź jest naprawdę oczywista. Wysokie ISO. I "wyciąganie" i wysokie ISO dodają "coś od siebie". Wysokie ISO zdecydowanie mniej.
    ...QUOTE]

Tyle, że w 50D przy ISO 6400, "wyciąganie" odbywa się już w body. Dlatego trzeba sprawdzić samemu, czy czasami w 50D nie lepiej wybrać wariant "ISO 3200 niedoświetlone". Nawet już przy ISO 3200 obróbka materiału 15 Mpix może być uciążliwa, dlatego ja bym spróbował zrobić kilka ujęć w SRAW1.
    H1 w 50D i 15 Mpix, to już naprawdę ekstremum.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Tyle, że w 50D przy ISO 6400, "wyciąganie" odbywa się już w body.....
    Czyżbym gdzieś użył ISO 6400?

Używamy z zasady TYLKO ISO "naturalnych" (one są tak naturalne jak ja papież;-) ). Tych rozciągniętych w górę i w dół robiąc w RAWach nie ma sensu włączać.

Oczywiście często można i trzeba "wyciągać" bo brakuje światła. Pytanie brzmiało co lepiej. Niedoświetlić i wyciągać czy wysokie ISO?

Janusz,

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Tak tyle, że podbicie ISO w 50D do wartości 6400 spowoduje okropny i ledwie zmywalny szum. Wartość 3200 to jeszcze jeszcze, tylko nadal nie rozumiem czemu wartość czasu 1/100 - 1/250 nie wystarcza ?

Domyślnie

>>Wartość 3200 to jeszcze jeszcze, tylko nadal nie rozumiem czemu wartość czasu 1/100 - 1/250 nie wystarcza>>

Probowałem, chociaz byc moze stosuje zła taktyke, bo nie za bardzo ostro mi wychodza. Najczesciej fotografuje rozgrywki plusligi-kobiet w siatkwoce. Robie tak, jak bramkarz na meczu piłkarskim podczas karnego:
    - wybieram sobie którąś z czesci siatki (prawa lub lewa, gdzie najczesciej scinaja po skosie) i ostrze na górna tasmę, czekajac, az zacznie sie tam akcja. Kiedy jednym okiem widze, ze juz tam zaczyna leciec piłka, wciskac migawke i leci seria 1-2 sekundowa. Oczywiscie wszystko robie na manualu z wyjatkiem autofocusa ustawionego na stałe na srodkowy punkt. Akcje mam cała, ale z ostroscia jest troche gorzej. Dlatego pomyslalem, ze rozwiazaniem bedzie szybszy czas (nowego, jasniejszego obiektwu raczej na razie budzet nie planuje).
    A moze ktos ma fajniejszza technike fotografowania siatkarek? ;-)

wZrokowiec

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów