Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: CZJ Flektogon - do fotografii produktowej ?

Lightbulb CZJ Flektogon - do fotografii produktowej ?

Witam serdecznie wszystkich Kanonierów,

Mam nadzieję że mnie nie pogonicie za herezję (sam nie wiem czy to będzie dobry pomysł), ale do rzeczy:

Posiadam obecnie ograniczony budżet na doposażenie, (posiadam obecnie 350d, do tego kit, sigma 70-300 i helios 44M-2, i niewiele wskazuje na to by korpus prędko się zmienił), a zarazem dość wąsko sprecyzowane potrzeby.

Poszukuję obiektywu, który nada się do fotografii produktowej [na własne potrzeby, więc przez małe "f], obiekty stosunkowo niewielkie - max format kartki A3. Na to konto przygotowałem sobie bezcieniowy kącik i skromną miejscówkę w nadziei na powtarzalność prac.

Moją uwagę przykuły dwa flektogony, 35 f2.4 i 50 f4 z pentacona six.
    Zastanawiam się teraz, który kierunek byłby właściwszy, i czy w ogóle którykolwiek z powyższych.

Zastanawiałem się też nad pierścieniami pośrednimi do 35tki, jako że część ujęć miałaby przedstawiać szczegóły produktu. Zastanawiałem się nad MeiKe EXT z płynną regulacją.
    Do 50tki z kolei (pSix), widziałem ciekawe adaptery EOS->pSix z korekcją perspektywy.

Pytanie do Was, to czy ktoś z was korzysta z flektagonów w fotografii produktowej, oraz używa którychś z powyższych akcesoriów ?

Jasne, że wolałbym popytać o nowe Tessary lub ts-e do body 5d, ale to może kiedyś Na chwilę obecną chciałbym jak najlepiej wydać 1kPLN na coś co może mnie przybliżyć do przyzwoitych zdjęć produktów z puszki którą mam.

Z góry dziękuję za wszelkie info
    Z pozdrowieniami

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Moim zdaniem powinieneś opękać sprawę heliosem + ew. jakiś ruski mieszek. W końcu makro do cropa ma 60mm a do FF 100mm. Nie widzę zastosowania dla szerszego kąta.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

A napisz może co Cię ogranicza w posiadanym sprzęcie w zakresie fotografii produktów to łatwiej będzie doradzić. A i przydałoby się żebyś napisał do jakiego mniej więcej docelowego rozmiaru tych fotek dążysz tzn. czy to ma być plakat czy może 500pix na boku na stronę w necie bo to też ma znaczenie i to spore

Domyślnie

Serdeczne dzięki Wam za odpowiedzi.

Co do wielkości fotek - na potrzeby webowe faktycznie wystarczało w miarę to, co było. Wtedy - maksymalny format to faktycznie 800-1200px po szerokości. Nawet jeszcze dało się toto szparować.

Jednak przy katalogu drukowanym (600dpi, A4), wypada, by jakoś to wyglądało. Kitem ani Heliosem nie udało mi się uchwycić specyficznej faktury i odbić produktów. Kit to kit, heliosa nie potrafię wyostrzyć jak należy (na razie nie mam dandeliona), a Sigma to raczej do innych poruczeń. Generalnie - straszne mydło. Szukam czegoś naprawdę ostrego, bo ileż można robić sztukę w PS

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

może to głupie trochę, ale zaryzykowałbym stwierdzenie, że to co odpowiadałoby tobie, to industar 61 l/3 2,8 55mm. przydałyby się do tego jakieś pierścienie pośrednie najprostsze, bo sam obiektyw ostrzy od jakichś 30cm a jak chciałbyś chwycić drobniejszy szczegół, to dodasz pierścień i będzie wporzo. sam obiektyw jest ostry przy obiektach właśnie niedalekich. to moja propozycja. a jeśli chcesz się pchać we flektogony, to kup jakiś okazyjnie a jak nie podpasuje ci to odsprzedasz.

Domyślnie

Żeby było śmieszniej, poważnie myślałem i nad Industarem
    Fleki chyba sprawdzę - skoro nikt mnie zdecydowanie nie zganił

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Phalanx Zobacz posta
    Kitem ani Heliosem nie udało mi się uchwycić specyficznej faktury i odbić produktów.
    Tu obawiam się niestety wina nie leży po stronie obiektywu Często opowiednie odbicia i właśnie pokazanie faktury przedmiotu to to co najtrudniejsze w takiej fotografii. Jak nie ustawisz odpowiednio świateł, to czy będziesz miał kita czy 100L 2.8 wyjdzie tak samo słabo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A ten industar to rzeczywiście z tych co podałeś jest najrozsądniejszy.
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 24-03-2011 o 21:22 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Odn. warunków wiem że są one podstawą nie chodzi o brak odpowiednich odbić a ich jakość. Miałem porównanie innego obiektywu na tej samej puszce i warunkach i efekt był znacznie lepszy niż z tego, co mam.

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Phalanx Zobacz posta
    Kit to kit, heliosa nie potrafię wyostrzyć jak należy (na razie nie mam dandeliona),
    I nie kupuj. Do takiej fotografii wystarczy ostrzenie na LV (a właściwie nie wystarczy, będzie zawsze lepsze.)

hmmm... no chyba że 350d nie ma LV wtedy jest pewien problem.

I wrzuć foty. Prędzej dostaniesz sensowne rady.

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

ci powiem, że dandelion nie jest panaceuma na bolączki, bo będziesz i tak starał się ostrość rozszerzać przed lub za obiektem.
    masz heliosa i prawdą jest, że egzemplaż który posiadasz nie jest ostry. rozrzut jakościowy sprawia, ze jedni je kochają a inni nienawidzą. ostrzejszy jest już industar 50-2, ale tym nie będzie ci się dobrze pracowało ze względu na jego wielkość.
    jeszcze coś z innej beczki. zamiast kupować flektogona, sprawdź najpierw tessara 50 2,8 cena nieporównywalnie mniejsza a powinien Cię miło zaskoczyć.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów