Cytat Zamieszczone przez AMB Zobacz posta
Ja zauważyłem że często stare obiektywy chwalą 300 f4 stara ponoć lepsza, 300 2,8 też no i ta 200 1,8 Coś mi się widzi ze to głosy ludzi którzy chcieli te starocie sprzedać, niejednokrotnie w wygórowanej cenie ....
-200 1,8 super światło choć nie lepsza niż 200mm f2 to z netu sam nie porównywałem bo wiem ze może ze 2 lub 3 sztuki 1,8 w Irlandii , widzę je czasami szczególnie na północy.to tez zależny od sztuki
-300 2,8 miałem super sztukę ostrzejsza niż 300 2,8 is sklepowa co porównywałem , kolega ma inna sztukę ale dla mnie to już dramat coś z nią jest nie tak.

Wiec 200 1,8 jest ok jak masz dobra sztukę a ile przeżyje AF to już inna historia sam miałem dylemat pchać się w 1,8 czy nie lecz dałem sobie spokój bo z roku na rok części ubywa do nich wiec jak padnie to amen.
tak jest z 300,400,500 i 600 wsio ma doba cenę która kusi bo nowe 2x drożej lub 3x ale brak gwarancji i serwisu , w Dublinie w serwisie canona jest 600mm f4 jako ozdoba pytanie co jest nie tak z nią " brak części " !!
to już chyba o czymś świadczy.

skrent twoja kasa twoje ryzyko ale ja bym omijał 200mm 1,8, ja foce stalka 200mm i powiem ze nie jest łatwo zoom wygodniejszy lecz foty stalka vs zoom to już inna historia

Darek