Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Canon 200 mm f1.8L

Mieszany widok

Domyślnie

no własnie przy takich kwotach jak wydanie sumy xxxxx za używane szkło nie jest łatwą decyzją , ale raczej będe skłaniał się w 70-200 is , nie ukrywam stałki kuszą , może jakaś używana 300mm 2,8 IS pokaże sie na allegro to będę sie
    nią interesował ;] a potem pauza w zakupach szkieł .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrent Zobacz posta
    a potem pauza w zakupach szkieł .
    ahaha ja tez tak mówiłem ze już nic więcej , no bo po co ? , powód zawsze się znajdzie
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu

Domyślnie

To jest w pewnym sensie smutne, że do szkieł z najwyższej półki, w domyśle mających przetrwać lata brak części... przykład nie tylko Canona.. ba, Tokina nawet do aktualnie produkowanych obiektywów nie ma części zamiennych w serwisach..

Domyślnie

witam
    to tylko polityka firmy nie obca do innych dziedzin przemysłu np samochodowych gdzie części tez dostaniesz ale do pewnego wieku auta później to już tylko 2nd hand .
    200mm f2 to 2ga generacja , 300 i inne 4 jak się nie mylę bo tych pierwszych bez is tez były ze 2 wersje z tego co czytałem lecz oznaczona mk1 cały czas.
    Kiedyś pisali ze rok w elektronice jest jak 10 lat w przemyśle samochodowym.

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu

Domyślnie

Z samochodami jest chyba jednak lepiej.. droższe marki serwisować można dalej, chyba że upadły. Nawet do starych prlowskich i ddrowskich aut kupisz nieużywane częsci, jesli dobrze poszukać. Canonowe długie Lki to taki Bentley wśród szkieł ( bo Rolls-Royce to inna marka ).

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

do 200/1.8, 300/2.8 bez IS, 400/2.8 bez IS(zarówno mkI jak i mkII), 500/4 i w reszcie 600/4 nie uświadczysz części. Serwisy nawet nie przyjmują do naprawy. Gdzieś widziałem, tutaj chyba też był link, jak ktoś chciał z 2x400/2.8 poskładać sobie jedną, ale mu nie wyszło :P Co ciekawe serwis też tego zrobić nie chciał(to już dziwne!) więc kupując takie szkło z każdym zdjęciem masz duszę na ramieniu Czy się nie posypie jeszcze :P
    Ta 200/1.8 na pewno do 15k nie dojdzie jak tu było sugerowane. Już któryś raz jest wystawiana, do tej pory była cena kup teraz ~11k
    Ale imho to zbyt ryzykowna inwestycja. Jak się sypnie to masz przycisk do papieru za 11k PLN :P ew. możesz szukać drugiej sprawnej i wtedy ta zepsuta będzie służyć w razie czego za bank części(jeżeli znasz kogoś kto podjąłby się naprawy ) Gorzej jak w tym drugim padnie to samo Wtedy masz 2przyciski za 22k :P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

ten obiektyw za 10k byl juz nawet jako kup teraz (i wtedy z licytacja od 9k), w sumie wszystko rozbija sie o to ile mozna dac za swietny obiektyw bez mozliwosci naprawy ile sie psychicznie udzwignie w razie padu
    ja jakos bardziej tez wierze w wieksza niezawodnosc tego AF niz np. w tych nowych supertele

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

jak widać 6700 i więcej nie poszło (chyba, że się dogadali poza allegro)
    Wg. mnie 6-7k to jest realna kwota ryzyka :-D 9-11k to już za wiele :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Wg. mnie 6-7k to jest realna kwota ryzyka :-D
    dokładnie podobnie stwierdziłem
    a tak wracając do tematu wątku....

Stalka 200mm do sportu przy obecnej polityce canona to taka ogniskowa.... nijaka juz uzasadniam:
    Weźmy pod uwagę, że każdy "sportowiec" kończy prędzej czy później z jakimś 1D, które jak wiadomo maja cropa 1.3x i nie zanosi się na zmianę. I tak oto "przeliczając na FF" wg mnie idealne ogniskowe do danego sportu (bierzemy pod uwagę tylko stalki):
    - kosz ~100mm,
    - nożna ~400mm i więcej,
    - ręczna ~175mm,
    - siatkówka ~400mm,
    - futbol amerykański - w sumie obojętne ;] jakieś tele 200mm lub więcej.

Oczywiście to tylko moje zdanie.

Wychodzi, ze przy aps-h zdecydowanie lepszym zakupem będzie 300mm,
    a na FF 200 i 400.
    Ciekawym i przyszłościowym wyborem może też być 200/2.0 z zestawem telekonwerterów (co Dzygit-Dublin udowadnia w paru wątkach). 200/1.8 jednak tak dobrze sobie nie radzi z tc + jest jednak mniej ostry (pogooglalem dosyć sporo).

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów