Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Pytanie o Bokeh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez savage67 Zobacz posta
    To wszystko racja co koledzy powyżej piszą.
    Ale jeżeli potrzebujesz czegoś extra to ZOBACZ
    interesujące! : ) dzięki za link
    co to kółek osiąganych w naturalny sposób to póki co najlepsze wychodzą mi ze wspomnianego canona 100macro na 2.8, po prostu kwestia testów, odległość, focus, przysłona, ukierunkowanie światła - kombinując tymi parametrami można osiągać niezłe efekty
    ale z tymi patentami z linka na pewno pokombinuję bo do zdjęć które robię na co dzień przydadzą się takie lekko kiczowate efekty
    dzięki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    robić fotę na pełnej dziurze.

wtedy w każdym obiektywie, niezależnie od jakości i budowy, nawet w takim, co ma tylko dwa listki przysłony, otwór obiektywu jest idealnie okrągły (poza nielicznymi, głównie szerokokątnymi wyjątkami), i efekt, o który pytasz, też będzie idealnie okrągły.
    W zoomach ze stałym światłem niekoniecznie tak musi być. Mają one na stałe wbudowaną funkcję domykania przesłony w zależności od ogniskowej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasiulap Zobacz posta
    Wzorki i inne pierdółki, można wyciąć samemu z tekturki, kiedyś widzialam artykuł w digital photo
    Odkopałaś

No można, ale trzeba je odpowiedni ustawić przed szkiełkiem, żeby to nie zawadzały

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

najlepiej bookeh uzyskać na stałkach, o dosyć dużej światłosile. bardzo fajnie zdjęcia wychodzą ze stałek na m42 o świtle 1,4

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Bokeh w głównej mierze zależy od budowy optycznej szkła. Każdy mówi aby max otworzyć, i co? Jak max otwarte to czy obiektyw będzie miał 2 listki czy 22 przesłona nie wpłynie ona na bokeh, wtedy o jakości czy rodzaju rozmycia decyduje budowa optyczna szkła (ilość soczewek, grup), materiały z jakich zostały wykonane soczewki itp. i to ma największy wpływ na rozmycie. Gdzieś kiedyś był fajny artykuł na ten temat w necie.
    Tak na marginesie, znacie obiektyw o nazwie cyklop? obiektyw do noktowizora, z dołożoną przysłoną nazywa się to helios 40. Ludzie podorabiali adaptery i podpieli tego cyklopa i trzaskają foty. No i przysłona nie wpływa im na bokeh
    pozdr.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Otwarcie obiektywu do pełna wcale nie gwarantuje okrągłych obrazów pozaogniskowych punktów świetlnych. O ile w centrum kadru będą zazwyczaj okrągłe (chyba, że obiektyw sam "po cichu" i tak trochę przymyka osłonę mimo, że raportuje pełny otwór), to w rogu mogą się pojawić "kocie oczy", czyli przekroje dwóch kółek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów