Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: Logistyka slubna

Domyślnie Logistyka slubna

Mam pytanie do ludzi z doświadczeniem w fotografii ślubnej natury logistycznej.
    Za miesiąc mam pierwszy ślub. Chciałbym się dowiedzieć od której godziny do której pracujecie jeżeli podejmujecie się zlecenia od przygotowań po wesele(jakieś przerwy na obiad czy na złapanie tchu?).
    pozdrawiam,
    -rp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert paul Zobacz posta
    Za miesiąc mam pierwszy ślub. Chciałbym się dowiedzieć od której godziny do której pracujecie jeżeli podejmujecie się zlecenia od przygotowań po wesele(jakieś przerwy na obiad czy na złapanie tchu?).
    pozdrawiam,
    -rp
    Mój pierwszy "prawdziwy" ślub wyglądał mniej wiecej tak.

Fryzjer młodej 7.00 - odpuściliśmy sobie. Następnie 10.00 kosmetyczka czyli wyjście z domu o godz 9.30 a ślub był o 15 i ledwo co się wyrobiłem żeby wrócić do domu by się ubrać odpowiednio co się działo w między czasie. Od kosmetyczki do młodej na zdjecia sukni, obrączek no i oczywiście ubieranko. W między czasie pan młody zawitał, rodzice itd... ledwo się wyrobi na 15 do kościoła. Także 5 godzin poszło z krótką przerwą na kawe. Szybko w auto i do kościoła po godzinie znowu w auto i na salę. Oczywiście szybciej od PM żeby pare zdjęć detali zrobić na miejscu. Późńiej weselicho do ok 2 w nocy. Wracając do domu zdałem sobie sprawę że ledwo stoje na nogach po całym dniu.

Moja rada bądź odrazu przygotowany, że po wyjściu z domu rano wrócisz po kilkunastu godz i badz wypoczęty zanim przystąpisz do zlecenia. Wyjscie do baru z kolegami dzień wcześniej to nie jest dobry pomyśł :P.
    Powodzenia.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert paul Zobacz posta
    pozdrawiam,
    -rp
    Troche nie tak.

Fotografia reportazowa to nie etat od 7.00 do 15.00

Takie pytanie zadaje sie mlodym na spotkaniu - ustala sie warunki umowy (czas od do) i jak caly dzien ma wstepnie wygladac. Kiedy zaczynaja sie przygotowania, jak ma wygladac popoludnie - co planuja itp. Zycie i tak to moze brutalnie zweryfikowac, ale zarys masz. Jasne ze musisz miec jakies przerwy dla siebie. Nie szukalbym jednak rozwiazania miesiac wczesniej na zasadzie "aha, to 12.30 mam przerwe na fajka, pozniej 14.00 na obiad", itd..

To jest slub, a nie projekcja filmu w kinie z kronika i przerwa
    Sam bedziesz musial wyczuc czy teraz jest "ten" moment.

Coś już napisał

Domyślnie

Dokładnie praca fotoreportera ślubnego to nie etat !!! pracujesz po pierwsze tyle ile ustalisz z młodymi a dwa tyle ile sam uznasz za słuszne i będziesz miał pewność, że będziesz miał to sprzedać, po trzecie i pewnie najważniejsze pracujesz tak by nie przegapić najważniejszych i najciekawszych momentów. Możesz sobie sporo wygospodarować wolnego tylko co później nie będzie - a nie masz może zdjęć z podziękowań dla rodziców ??
    p.s. powodzenia na pierwszym zleceniu

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Pierwsze `zlecenie` dobrze jest zrobic nawet jako drugi fotograf. U znajomych np..Nie tyle zeby na tym zarobic, tylko po to aby poznac to wszystko od podszewki i gdzie i kiedy stanac aby uchwycic najciekawsze chwile. Ja tak zrobilem, po czym znajomi stwierdzili ze moje zdjecia sa o wiele fajniejsze niz goscia ktory wzial za to kase Ba, pierwszy fotograf przez pol dnia uczyl mnie jak uzywac lampy blyskowej, i innych ******* tylko po to, zeby dac mlodym w albumie piekna kiche

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja mam pakiety dla młodych podzielone cenowo i na zakresy np: od błogosławieństwa do ok 21.00 z określoną liczbą zdjęć , inny pakiet to od przygotowań do ok 2.00 w nocy z dużo większą ilością zdjęć. (to oczywiście tylko przykłady --- pośrednich opcji jest znacznie więcej )
    Przerwy dla nas są wtedy gdy goście się obżerają ( ja przy jedzeniu nie pstrykam ... chyba że torcik )
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Najgorsze moim zdaniem są przejazdy.. taktyka powinna być oparta o zasadę "muszę być przed PM i gośćmi". Jak się tak uda to luzik, gorzej jak przyjdzie błądzić po mieście lub wioskach. Ja również wychodzę z założenia, że przy posiłkach nie "stresuję" biesiadników, bo jeszcze dostanę z widelca w korpus Takie chwile można wykorzystać na fajka czy również posilenie się, ogarnięcie sprzętu, zaplanowanie kolejnych kadrów (jeśli zbliża się jakieś kluczowe wydarzenie typu oczepiny etc.).

Ja mam pytanie nieco z innej, może dla kogoś śmiesznej, beczki - jak radzicie sobie, jak organizujecie... ciuchy? Padało w innych wątkach, że wygodne, nie koniecznie krawat i frak.. nie o to mi chodzi... wyżej padło, że kolega pojechał (tak wywnioskowałem) "się przyodziać" - jeżeli np. robicie "na miejscu", to też dajecie sobie chwilę na zmianę gatek, czy już na gotowca od 7 rano (bo czasem i tak bywa)? Ja np. pakuję spodnie na zapas do bagażnika, ale (odpukać) jeszcze się barszczem nie zalałem, ani nie pękły przy wymianie kart Jak tą kwestię ogarniacie?
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    [...]
    Ja mam pytanie nieco z innej, może dla kogoś śmiesznej, beczki - jak radzicie sobie, jak organizujecie... ciuchy?[...]
    Tu jest dosc spory tasiemiec i proponuje juz dalej tam - gdybys nie znalazl odpowiedzi
    http://canon-board.info/showthread.php?t=37618

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

przede wszystkim i najważniejsze... ja zawsze przed slubem robię objazd miejsc w których będę focił. umowy podpisuję zawsze z uwzględnieniem dokładnych adresów jeżeli nie znam ludzi i tydzień dwa wcześniej robię objazd. zdjęcia raczej zawsze zawierają kosmetyczkę fryzjera sobie daruje... bo nie ma za bardzo efektu... chyba że ktoś sobie życzy albo to ktoś znajomy to żeby go odstresować przed imprezą. przerwy są wtedy jak wypadnie. reportaż to reportaż musisz być wszędzie gdzie coś się dzieje... w końcu za to ci płacą. Generalnie zasada jest taka ze jak goście jedzą to masz przerwę... w końcu też ci talerz dają więc trzeba korzystać... chociaż warto mieć taki zapis w umowie bo kiedyś słyszałem że... para młoda wyszła z założenia że trzeba sobie na wesele kanapki przynieść jak się jest głodnym... no ale takich zleceń to ja unikam... albo inaczej nie zdarzyło mi się. a pozostałe przerwy to zdecydowanie wtedy jak pani młoda się ubiera... masz lekko z 20 minut przerwy zanim założy coś w czym będziesz mógł ją fotografować jak niby się ubiera. chociaż zdarzało mi się już pomagać w ubieraniu bo suknie były takie że w 3 osoby było ciężko założyć :P no ale zakładam że wtedy jest przerwa dłuższa Jak robisz pierwszy raz zlecenie to przede wszystkim porozmawiaj z młodymi kilka dni wcześniej co dokładnie musi być na zdjeciach i uprzedź że mają np zaczekać z wychodzeniem z kościoła żebyś mógł spokojnie przestawić aparat i uchwycić samo wyjście i rzucanie kasą wolniejszy krok przy wyjściu ich nie zbawi a ciebie przeciwnie.
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    ... ja zawsze przed slubem robię objazd miejsc w których będę focił...
    Nie szkoda ci czasu i kasy na paliwo?

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów