Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 135

Wątek: Yongnuo YN-565

Domyślnie

W moim przypadku w tej chwili jest to C 500D, ale w połowie przyszłego roku planuję doposażyć się jeszcze w 7D lub ... 5D jeśli jakimś cudem budżet pozwoli.

Co do charakterystyki pracy to zdjęcia portretowe, fotografia dziecięca - domowe studio + plener.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pozwolę sobie przylączyć sie do wątku - nigdy nie miałem i nie używałem zewnętrznej lampy. Na czym polega ostrzenie lampy ? Byłem przekonany, że ostrzy aparat, a lampa doświetla - zdziwiły mnie stwierdzenia, że jedna lampa ostrzy lepiej od drugiej. Pytam, gdyz doszedłem do wniosku, że też juz dorosłem do kupna i myślałem o YN-565

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    Na czym polega ostrzenie lampy ?
    Lampa wspomaga prace autofokusa, wyswietlajac na czerwono 'wzorek' kresek, które powinny sie pokrywać z punktami autofokusa, ale w YN 565EX skrajne boczne kreski z wzorka są umieszczone zbyt wąsko i nie pokrywają się z punktami ostrzenia np 5D i 450D. Pozostałe punkty, a tym bardziej centralny, działają OK.
    To wspomaganie jest przydatne wyłącznie w warunkach słabego światła zastanego.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

OK, dziekuję, czyli jeśli dobrze zrozumiałem de facto lampa wspomaga AF aparatu, ale do tego celu wzorek z lampy powinien pokrywać sie z polem punktów AF ? W takim wypadku wspomagane byłyby wszystkie punkty, a w tym YN jest zbyt wąsko więc właściwie wspomagany jest centralny i te na linii środkowej i dwóch wewnetrznych - problem ze skrajnymi, czy tak ? Przy okazji jak to wygląda dla 400d i 60d ?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam jeszzce jedno pytanie odnośnie braku HSS w tej lampie - wg danych czas błysku jest od "•Czas błysku: 1/800 s–1/20000 s". HSS działa teoretycznie przy czasach poniżej 1/250s - jak to odczytać i interpretować ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czas blysku to czas blysku . HSS to mozliwosc powtorzenia wielokrotnie tego krotkiego blysku, aby naswietlic calo klatke gdy nie jest calkowicie odslonieta przez migawke

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

OK, dziekuję za informację, czyli jeśli potrzebujemy np. błysku przy czasie 1/1000 to HSS daje nam serię błysków o krótszym czasie np 20 błysków o czasie 1/20000. Mam nadzieję, że teraz dobrze to zrozumiałem. Podpowiedzcie, czy z Waszego doświadczenia HSS jest niezbedny, czy w normalnym amatorskim użytkowaniu można sie bez niego obyć ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To tak jak ze wszystkim, na poczatku amator moze sie bez niego obejsc, potem staje sie niezbedny . Ja uzywam baaardzo rzadko, ale wlasnie na te okazje warto miec

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

HSS to świetna opcja, powinna być w każdej lampce.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Problemem jak zwykle jest czas, a czas jak wiadomo to ... Te lampki z HSS niestety kosztuja sporo stąd myślałem o omawianym YN-ie, jako alternatywę brałem systemową C 430 EX. Niestety jej ceny oscylują koło 1000PLN.

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów