Jako amator mam tylko 430EX2 i mi wystarcza. Kupiłbym nawet tego jonknuła, ale potrzebuję HSS.
Jako amator mam tylko 430EX2 i mi wystarcza. Kupiłbym nawet tego jonknuła, ale potrzebuję HSS.
Sam już nie wiem a czy HSS jest taki istotny bo np jakbym kupił taniego chińczyka to zawsze sobie mogę dopić nap obiektyw stałke 28mm bo o niej myślę a tak to oszczędności przeznaczone na sprzęt foto zamkną się na jednej lampię a chciałem jeszcze kupić statyw i parasol i coś z czego będę wyzwalał na odległość kabel czy może coś lepszego. W takich chwilach żałuje że nie pasjonuje się rysunkiem wystarczyły by mi kredki z empika i po problemie.
Zależy czy lampy chcesz używać do oświetlania czy tylko doświetlania cieni.
Ja głównie stosuję w tym drugim przypadku, więc HSS jest warunkiem sine qua non.
To będzie moją pierwsza lampa i jak na razie jedyna będzie mi służyć głównie to pogłębiania wiedzy na temat pracy z lampą jakieś sesje plenerowe ewentualnie coś w pomieszczeniach. jak pisałem chce zrobić sobie taki zestaw z parasolem żeby sobie ustawić światło z prawej/lewej strony modela/modelki po prostu dalej rozwijać swoje hobby i tyle.
Ok to chyba się skusze na tą lampę zobaczymy czy będę zadowolony. Dzięki wszystkim za wypowiedzi!!
hejlampę kupiłem dwa tyg temu za 680zł z przesylka. bawiłem się też canonem 580ex i muszę przyznać że niczym nie odbiega od jakości a nawet lepiej Ostrzy od oryginału. polecam przyszłym niezdecydowanym
![]()
Canon 5d mark II + C28 1.8 + Sigma 50 1.4 + C85 1.8 + Lampy i dodatki.
Myślałem że już ma problem z głowy kiedy zobaczyłem w ofercie sklepu w którym chce kupić yn-565 Metz 50 AF jest tylko 35zł droższy a ma HSS. Dla porównania podaje linki
http://multifoto.pl/yongnuo-yn-565ex-canon.html http://multifoto.pl/metz-50-af-1-canon.html Czy waszym zdaniem lepiej pozostać przy YN i olać HSS czy może jednak warto kupić tego metza??
Na wstępnie - witam wszystkichTrochę czytam już forum, ale dopiero teraz odzywam się po raz pierwszy.
Też mam podobny dylemat jak przedmówca.
Trafiłem dokładnie na tą samą ofertę i tą samą zagwózdkę. Wziąłem sobie jednak do serca uwagę Usjwo z tego wątku (rachunek sumienia + HSS), poczytałem jeszcze trochę to i inne fora i z w obliczu wyboru pomiędzy YN565 EX a METZ 50 AF-1 skłaniam się bardziej ku .... METZ 58 AF-2![]()
Wydaje mi się że w stosunku do systemówki 580EX II ma te same możliwości, cenowo jest 25% tańszy a w stosunku do pozostałych dwóch o których pisałem wyżej ma znacznie lepsze możliwości... co wy na to?
Ostatnio edytowane przez sw.wilq ; 17-11-2011 o 17:50
Może napiszesz do jakiego body?Do jakich zdjęć? Wszak to ważne przeciez..