Jest jeszcze alternatywa w postaci Metza 50 AF1 (ok. 800 zł), którego mam zamiar osobiście zakupić jako uzupełnienie posiadanej 430EX.
Jest jeszcze alternatywa w postaci Metza 50 AF1 (ok. 800 zł), którego mam zamiar osobiście zakupić jako uzupełnienie posiadanej 430EX.
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
Tak, patrzyłem na Metza, przyznam, że naprawdę wpadł mi woko ten YN, trochę po informacjach od innych zmartwił mnie brak HSS, poza tym jak dla mnie idealna. Musze jeszcze to przetrawić. Ciekawi mnie też jak rozwinie sią wątek o awaryjności.
Dobrze zrozumiałeś.
Szczerze i konkretnie, to ktoś na tym forum napisał o problemie z punktami skrajnymi. Założyłem EX580 II, wszystko się pokrywało i plumkało. Nuuuda. Założyłem YN565, zgasiłem światło i ustawiłem AF na punkt skrajnie lewy. Na wizjerze zauważyłem że punkt AF jest niewiele, ale bardziej na lewo od ostatniej kreski wyświetlanego wzorka. Tym niemniej przy +-50% ujęć wyszło ostro, w pozostałych przypadkach musiałem zmienić kadr o kilka-kilkanaście cm aż AF 'zaskoczył', mimo iż nie pokrywał się. Jak wiadomo, aparat nie ustawia ostrości na punkt świecenia diody, lecz minimalnie obok.
Ogólnie wzorek YN565 jest bardziej wyraźny od EX580 II i w punkcie centralnym sprawia wrażenie, że wspomaga lepiej.
Co do współpracy z EX580 II to jest jedna ciekawostka. Jeśli ustawi się YN jako slave to czas sychro spada do 1/120; ale jeśli działa samodzielnie lub jako slave, ale bez włączenia opcji slave to czas synchro jest 1/250. EX580 II ma czas synchro 1/200, dalej trzeba włączyć HSS i koniec współpracy z YN 565.
Czyli mówiąc inaczej (całkiem inaczej), YN565 można odpalić jako slave używając lampy wbudowanej, bo ma fotocelę.
Można też jako slave z e-ttlem gdy mamy EOS 60D, 600D lub 7D lub EX 580 II.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
W tych sprawach jestem laikiem - nigdy dotąd , a bawię się już około 25 lat nie używałem zewnętrznej lampy - czy z lampą dzięki temu wspomagającemu wzorkowi jestem w stanie zrobić ostrą fotę w ciemnosci ? Czy AF w tym momencie ustawia się widząc wzorki na obiekcie a nie sam obiekt ?
Kontrastowy wzór (np. szachownica) wyświetlany jest na powierzchni obiektu, czyli w odległości równej obiektowi. Skoro mamy kontrast, to układ AF poradzi sobie z właściwym ustawieniem i tak jak napisałeś, zrobi to de facto na wygenerowanym przez lampę wzorku, również w całkowitej ciemności.
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
Dziękuję za zwięzłą i tresciwa informację, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie braku HSS - czy jest prosty sposób na doswietlanie obiektu tą lampą w pełnym slońcu, przy czasach rzedu np. 1/4000 bez paka u dołu, lub prześwietlenia foty ? Jak to zrobić ?
Trzeba zejść z czasem poprzez użycie filtra szarego.
Dziękuję za podpowiedź, ale czy filtr szary w tym momencie nie zabuży działania afu ? Czy użycie filtra wpływa tylko na ilość przepuszzcanego swiatla czyli wpływa na czas, czy też zmniejsza ilość szczegółów w ciemnych partiach - jak to jest ?
Witam,
Może nie do końca w temacie ale jednak zapytamCzy ktoś może potrafi mi wyjaśnić takie zjawisko jak brak synchronizacji lampy wyzwalanej przez pixel knight w zależności od przysłony tj. zauważyłem ze wysokie czasy synchronizacji np 1/4000s dostępne są tylko przy f2.8 a wystarczy ze przymknę dziurę do powiedzmy f4 i klatka jest w 1/3 niedoświetlona ( czarny pasek) a poprawne naświetlenie mogę uzyskać tylko przy czasach rzędu 1/320 i dłuższych
.
Czy ktoś może wie o co chodzi??