Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: "Patent" na cyfrówkę z analoga

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Talking "Patent" na cyfrówkę z analoga

Kiedyś, jeszcze w latach 90-tych, jakaś amerykańska firma prowadziła prace nad cyfrową wkładką do aparatów małoobrazkowych. Wyglądało to jak szpulka z wystającym kawałkiem filmu. Miało toto mieć gigantyczną rozdzielczość 1 - 1,5 megapixela i kosztować równowartość średniej klasy samochodu. Niestety z powodu zbyt wielu problemów technicznych zarzucono projekt. W czasopiśmie Mikrokomputer było nawet zdjęcie tego wynalazku. W sumie szkoda. Cyfrowe zdjęcia z Zenita E, Smieny 8M, lub Practicy MTL to byłby lans...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Kiedyś, jeszcze w latach 90-tych, jakaś amerykańska firma prowadziła prace nad cyfrową wkładką do aparatów małoobrazkowych. Wyglądało to jak szpulka z wystającym kawałkiem filmu. Miało toto mieć gigantyczną rozdzielczość 1 - 1,5 megapixela i kosztować równowartość średniej klasy samochodu. Niestety z powodu zbyt wielu problemów technicznych zarzucono projekt. W czasopiśmie Mikrokomputer było nawet zdjęcie tego wynalazku. W sumie szkoda. Cyfrowe zdjęcia z Zenita E, Smieny 8M, lub Practicy MTL to byłby lans...
    Firma nazywała się Imageck czy jakoś tak i z tego co pamiętam wkładka miała kosztować 2000 Euro. Patent był bardzo sprytny i wydaje mi się, że zapewne jeden z koncernów zakupił go aby spuścić z wodą w wc aby nie przeszkadzał w tak finansowo pięknej rewolucji cyfrowej pod hasłem sprzedajemy wszystko od nowa. Może w dniu dzisiejszym 2000 to za wiele ale pewnie niewiele mniej byłbym gotów zapłacić za taką wkładkę nawet jeśli by miała tylko półtora mega.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kurde, a nie da się wybebeszyć na tyle jakiegoś kompakta i nawet spróbować z kawałkiem pełnej klatki?
    może jakiś elektronik-fotograf skitra bebechy jakiejś małpki do puchy po ilfordzie? :]

in film we trust

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Firma nazywała się Imageck czy jakoś tak[...]
    SiliconFilm to był
    http://www.dpreview.com/news/0102/01...sp#siliconfilm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    SiliconFilm firmy Imagek
    Ostatnio edytowane przez t_c ; 22-03-2011 o 22:22 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Kito
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Fajne cacko. Ja bym chętnie potestował taką kliszę ;-) Zdjęcia z analoga w minutę po zrobieniu hmmmmm marzenie...
    FB - http://www.facebook.com/krzysztof.kito.wierzbicki
    C40D, C5DMKII, 6 szkiełek (w porywach do 10) i kilka lampek
    Ślubne i inne na www.fotoduet.eu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kito Zobacz posta
    Fajne cacko. Ja bym chętnie potestował taką kliszę ;-) Zdjęcia z analoga w minutę po zrobieniu hmmmmm marzenie...
    I to byłoby zdjęcie cyfrowe, niczym się nie różniące od aktualnych, może jakość byłaby inna, gorsza. Klisza to klisza, slajd to slajd i żadna wkładka tego nie zmieni.
    A jak chcemy mieć kliszę i cyfowe zdjęcie to trzeba skanować negatyw.
    CMEHA - reszta to upgrade

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Fajna rzecz tylko że cholernie droga, serio wolałbym już wywoływać w ciemni te zdjęcia niż płacić takie kokosy

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Co do ceny i jakości, to pamiętajcie,że cyfrowe aparaty w tamtym czasie dopiero raczkowały i były zabawkami, dla wcale nie tych biedniejszych milionerów. Gdyby produkt istniał na rynku do dzisiaj, kosztowałby pewnie tyle, co EOS 1000D i miał rozdzielczość 5d2. Dla tego został potraktowany tak, jak został.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

nie miało szans bo kto by kupił kilka serii mało rozwiniętych cyfrówek mając perspektywę zakupu "wkładki" cyfrowej. rewolucja cyfrowa pozwoliła producentom na ponowne odkrywanie rzeczy już dawno opanowanych i ponowne sprzedawanie ich jako ósmy cud świata - np canon odkrył w zeszłym roku że można robić taki guziczek który blokuje pokrętło nawet do 5DII można sobie upgrade zrobić mam korpus analogowy canona (10) który ten guziczek miał dobrych parę lat temu.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Fajny pomysł. Teraz jest już po jabłkach, ale nawet 5 - 6 lat temu, gdy ceny cyfrowych lustrzanek zaczynały się od 1000 - 1200 $ za rozsądne pieniądze mógłby mieć szanse.

Tak w ogóle to kupiłbym sobie coś takiego do Pentaxa. Cyfranki tego producenta jakoś mnie nie przekonują ale gdybym mógł robić cyfrowe zdjęcia swoim MZ-6 i manualnymi szkiełkami to pewnie bym się skusił :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów