Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 50D - przesunięte punkty AF

Dopiero zaczyna

Domyślnie 50D - przesunięte punkty AF

Witam,

w moim aparacie stwierdziłem przesunięcie faktycznych punktów ostrzenia względem punktów AF widzianych w wizjerze...
    Jak robię zdjęcie celując "kwadracikiem" punktu AF widzianym w wizjerze a potem oględam zdjęcie z podglądem punktu AF to wówczas widać że "kwadracik" AF na podglądzie jest przesunity względem matówkowego w prawo, do góry. Efekt taki występuje dla wszystkich 9-ciu punktów. Wszystkie punkty są prawidłowo podświetlane - równo po kwadracikach.
    Stąd też zapewne bierze się przesunięcie ostrości na fotkach robionych pod kątem...W praktyce celując z bliska w mały obiekt AF NIE TRAFI W CEL
    Pytanie co może być przesunięte w aparacie: czy matówka, czy układaAF, czy też może jakiś układ podświetlania diodowego punktów AF...?
    Czy uda się to wyprostować na Żytniej...?
    50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czujnik ma dużo większą powierzchnie niż ten na matówce. Dlatego widzisz różnice

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1) Jak już napisał Wiktor - rzeczywista powierzchnia czujnika i tak jest sporo większa niż kwadracik na matówce

2) Brak idealnej zgodności położenia kwadracików na matówce i tego, co pokazuje zoombrowser na podglądzie to też kwestia tolerancji. Dodatkowo pogorszyć ją może przekadrowanie, rozumiem, że te proby odbywały się z użyciem statywu.

Generalnie odpuść sobie i idź robić zdjęcia. Wszystko jest ok, tak ma być.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

OK, niech ten czujnik ma większą powierzchnię niż pole na matówce...
    Ale żeby ostrzenie za pomocą wszystkich pól wyglądało identycznie - wszystkie mają identyczne przesunięcie w tym samum kierunku i to dość znaczne.
    Gdyby całą matówkę przesunąć trochę w prawo do góry, pola matówki świeciłyby w punkt...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście fociłem ze statywu. Podgląd punktów AF włączony na LCD aparatu.
    Robiąc fote z bliska na ogniskowej 55 mm i f2.8 widać na zdjęciu punkt ostrości przesunięty w prawo/do góry względem punktu gdzie celowałem (z ok 30 cm przy 55mm/f2.8 doskonale to widać).

...może jednak jestem przewrażliwiony i się czepiam - sam nie wiem ? Kurcze, chciałbym żeby było wszystko OK ale drażni mnie to...
    Ostatnio edytowane przez rafi_szymon ; 22-03-2011 o 19:29 Powód: Automerged Doublepost
    50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jesteś przewrażliwiony i się czepiasz!
    Jak już kolega wyżej napisał idź rób zdjęcia i nie szukaj dziury w całym.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

witam
    U mnie też to zjawisko występuje.
    Byłem osobiście w serwisie i nawet nie chcieli spojrzeć.
    Usłyszałem to co koledzy napisali że pole AF i tak jest dużo większe od takiego kwadracika i mam się tym nie przejmować.
    Ja wyłączyłem te funkcję i już o tym zapomniałem ... czego koledze także życzę.
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To nie jest wada fabryczna aparatu. Co z tego, że pokazuje pole z dużą tolerancją ? Ważne jest aby AF trafiał tam gdzie trzeba i zdjęcia były OK. Nie popadaj w paranoję sprzętową.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Czujnik ma dużo większą powierzchnie niż ten na matówce. Dlatego widzisz różnice
    Ponoć wymiar liniowy czujnika jest mniej więcej trzy razy większy niż znacznik na matówce.

Coś już napisał
    Miasto
    bieszczady

Domyślnie

no tak, w serwisie nie będą chcieli Ci tego naprawić, bo wiąże się to z rozkręceniem całego aparatu i nie wymienieniu niczego. być może ukłąd AF jest źle przykręcony albo i niedokręcony i przy wstrząsie się przekrzywił. no bo gdyby przesunięcie af występowałe tylko w pionie, to winiłbym jeszcze lustro, a jeśli tak to winię układ AF i już.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    To nie jest wada fabryczna aparatu. Co z tego, że pokazuje pole z dużą tolerancją ? Ważne jest aby AF trafiał tam gdzie trzeba i zdjęcia były OK. Nie popadaj w paranoję sprzętową.
    To jest paranoja w najczystszej postaci. Problemem nie jest złe zgranie położenia rzeczywistych czujników AF z ich obrazem na matówce tylko z tym, co wyświetla DPP. Kolejny durny wątek obok tego z poświatą nad górnym czujnikiem AF w xxD ;-)

Do autora wątku: nie przyszło ci do głowy czasem, że celem funkcji View/AF Point w DPP jest po prostu wskazanie który sensor AF był aktywny, a nie w którym dokładnie miejscu złapało ostrość?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów