Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: Ciemne zdjęcia w 300D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

EUREKA!!!
    Dobrze czasem jest poczytac. Nawet kłótnie. Po prostu powinienem robic pomiar na zaciemnione miejsca, blokowac ekspozycję, kadrować i pstryk. Zgadza się? A ja chyba jednak nie zawsze tak postępowałem.
    A Tamronek, faktycznie fajny jest. Tyle, że ja potzrebowałem te 20mm....
    pozdr.
    krecio
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    EUREKA!!!
    Dobrze czasem jest poczytac. Nawet kłótnie. Po prostu powinienem robic pomiar na zaciemnione miejsca, blokowac ekspozycję, kadrować i pstryk. Zgadza się? A ja chyba jednak nie zawsze tak postępowałem.
    + korekcja żeby zacienione faktycznie były zacienione a nie średnio szare (zakładając że faktycznie pomierzyłeś tylko zacienione miejsca a nie przy okazji jeszcze kawałek czegoś innego)

Cytat Zamieszczone przez krecio
    A Tamronek, faktycznie fajny jest. Tyle, że ja potzrebowałem te 20mm....
    pozdr.
    krecio
    E tam, fajny, najlepszy. 4.14 to nie żarty ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Wg. Twojego rozumowanie to by raczej pogorszyło sytuację bo Tamron pewnie jest bardziej kontastowy
    Tamron lepiej przenosi kontrasty a nie je podbija. To pewna roznica.

(chociaż podawanie jakiegoś ogólne wyniku bliżej nieznanych testów to dosyć pokrętna logika na udowodnienie lepszego przenoszenia kontrastu, ale niech będzie)...
    Tyle że w ogóle nie o taki kontrast tu chodzi....
    Podanie ogolnego wyniku jest tylko wskazowka o jakosci danego obiektywu. A ze dla ciebie te testy sa blizej nieznane bo nie wiesz skad sa wziete to twoj problem... a wystarczy troszke poczytac ta stronke (photozone.de) by sie dowiedziec co to za wyniki i jakich testow - i juz by nie byly 'blizej nieznane' . Lenistwo znowu gora - tylko szkoda ze swoim lenistwem argumentujesz 'nieznanosc' testow .

Co do kontrastu... wlasnie o taki kontrast chodzi, wiele osob pytajac czy opisujac jakosc obiektywow pisze (na podstawie grup dyskusyjnych mowie): "a jak dany obiektyw zachowuje sie w sloncu - flary, kontrasty? " .

ROTFL. Wypisuje się z tego wątku bo już nie mogę normalnie...
    Dobry pomysl, skoro tylko ROTFL potrafisz napisac zamiast dowiedziec sie co znacza te cyferki i skad sie wziely. Smiejesz sie z wlasnego lenistwa i niewiedzy - gratuluje.
    A zasada pozostaje niezmienna - im lepszej jakosci obiektyw tym lepiej przenosi kontrasty. Im lepiej przeniesie kontrasty i detale (w cieniach i w bielach) obiektyw tym lepiej zarejestruje to matryca.
    Oczywiscie ze do tego trzeba wiedziec i umiec na co i jak mierzyc swiatlo, ale nie zmienia to faktu ze lepszym obiektywem uzyska sie wiecej detali w roznych partiach kontrastowego obrazu niz gorszym. I tylko o to mi chodzilo... niestety ty zauwazyles tylko cyferke, zrotflowales nie probujac jej zrozumiec i strzeliles focha jak nastolatka 8)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Wg. Twojego rozumowanie to by raczej pogorszyło sytuację bo Tamron pewnie jest bardziej kontastowy
    Tamron lepiej przenosi kontrasty a nie je podbija. To pewna roznica.
    Skomentujesz co znaczy lepiej przenosi ? Jest większy, mniejszy czy taki sam ? Jak już sobie odpowiesz na to pytanie to spójrz powyżej.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Dobry pomysl, skoro tylko ROTFL potrafisz napisac zamiast dowiedziec sie co znacza te cyferki i skad sie wziely. Smiejesz sie z wlasnego lenistwa i niewiedzy - gratuluje.
    chodzilo... niestety ty zauwazyles tylko cyferke, zrotflowales nie probujac jej zrozumiec i strzeliles focha jak nastolatka 8)
    No cóż - ROTFL'uje, bo mądrzysz się przy każdej możliwej okazji a mając napis Moderator (niestety) ludzie mogą traktować Cie jako autorytet. Tam gdzie jest wypalone i czy niedoświetlone (bo poza pojemnością tonalną matrycy - o tym romawialiśmy) nie ma _żadnych_ szczegółów (szczególnie w cyfrze powinno być to łatwe to definitywnego określenia) i to czy będzie takie czy inne szkło z taki czy innym numerkiem w jakiś marnych testach, nie ma żadnego znaczenia. EOT definitywny.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tam gdzie jest wypalone i czy niedoświetlone (bo poza pojemnością tonalną matrycy - o tym romawialiśmy) nie ma _żadnych_ szczegółów (szczególnie w cyfrze powinno być to łatwe to definitywnego określenia) i to czy będzie takie czy inne szkło z taki czy innym numerkiem w jakiś marnych testach, nie ma żadnego znaczenia. EOT definitywny.
    Hep? Mieszasz straszliwie. Akurat tym razem Vitez ma rację (jak rzadko ). Rzeczywiście EOT.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tam gdzie jest wypalone i czy niedoświetlone (bo poza pojemnością tonalną matrycy - o tym romawialiśmy) nie ma _żadnych_ szczegółów (szczególnie w cyfrze powinno być to łatwe to definitywnego określenia) i to czy będzie takie czy inne szkło z taki czy innym numerkiem w jakiś marnych testach, nie ma żadnego znaczenia.
    No naprawde macki opadaja .
    Podszedles o d* strony wiec nie EOT bo namieszales niepotrzebnie.

To czy wyjda wypalenia lub niedoswietlenia zalezy od: uzytych technik pomiaru swiatla, pojemnosci tonalnej materialu swiatloczulego, jakosci obiektywu (jego zdolnosci do przenoszenia detali przy kontrastowych scenach, w skrocie - jego kontrastowosci - jeden z parametrow testowania jakosci obiektywow).

I teraz mozna powiedziec EOT.
    Jesli tych powyzszych prostych zasad zaleznosci przepalen i przenoszenia szczegolow w swiatlach/cieniach nie rozumiesz to macki przez tydzien beda wlokly mi sie po ziemi .

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

No teraz to juz jakies bzdury czytam. Brak szczegółów? W ciemnych miejscach? No to pokaże coś.
    Najpierw oryginał

Oryginał

a teraz "bez szczegółów"
    Bez szczegółów

Ja tam może sie i nie znam, ale mocno się zdziwiłem z takiego efektu. Cudo nie jest ale chyba wszystko widać. BTW... robione tylko zwykłym "kitem" (dla pewności - tym co dali z body)
    pozdr.
    krecio [/list][/quote]
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów