Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Ciemne zdjęcia w 300D

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie Ciemne zdjęcia w 300D

Witam wszystkich,
    Mam pewien problem. Od tygodnia mam tego 300D i zrobiłem nim około 1500 zdjęć. W bardzo silnym słońcu (Włochy). Oczywiście miałem filtr pol.cir. HOYA. No i okazało się, że gdzieś połowa zdjęć jest bardzo ciemna lub niebo jest intensywnie ciemnoniebieskie. Używałem różnych ustawień od automatu (tu już była zupełna dowolność) do preselekcji migawki (przy f8 wychodziło różnie). Przesiadłem się na canona z F717 i przyznam ze zgłupiałem i nie bardzo mam pojęcie co robić. Lektura oczywiście jest za mna, więc proszę o porady praktyków.
    Aha, obiektyw kitowy zamieniłem na Canon 20-35 f3,5/4,5 USM.
    Pozdr.
    krecio
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Witam wszystkich,
    Mam pewien problem. Od tygodnia mam tego 300D i zrobiłem nim około 1500 zdjęć. W bardzo silnym słońcu (Włochy). Oczywiście miałem filtr pol.cir. HOYA. No i okazało się, że gdzieś połowa zdjęć jest bardzo ciemna lub niebo jest intensywnie ciemnoniebieskie. Używałem różnych ustawień od automatu (tu już była zupełna dowolność) do preselekcji migawki (przy f8 wychodziło różnie). Przesiadłem się na canona z F717 i przyznam ze zgłupiałem i nie bardzo mam pojęcie co robić. Lektura oczywiście jest za mna, więc proszę o porady praktyków.
    Aha, obiektyw kitowy zamieniłem na Canon 20-35 f3,5/4,5 USM.
    Pozdr.
    krecio
    pierwsze zapytam a wlaczalem poiar punktowy?
    a drugie pokaz jedno jak wyglada!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Ciemne zdjęcia to nie wina aparatu tylko fotografującego. Po co Ci filtr polaryzacyjny w takich miejscach jak Włochy ????? No wiesz to porządny wynalazek z tego filtru ale nie do założenia na stałe i pstrykania tak po prostu. On wygasza częściowo odbłyski i przyciemnia niebo ale jeśli pstrykałeć we Włoszech i nie po słońce to niebo powinno być prawie granatowo- czarne )) Zdejm i zakładaj jak dowiesz sie dokładnie po co go kupiłeś ))))
    Analog i cyfra

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Dobra,
    wiem, zem matol ale co do filtru to chyba jednak w jakims celu go zrobili. Włochy, owszem sa cieple i sloneczne ale akurat ostatnio chmurki tez sie tam pojawialy. Ja nie jestem az takim durniem aby biegac z pol. wszedzie ale wydaje mi sie, ze jest to dosc przydatna zabawka.
    pozdr.
    krecio

[ Dodano: 16-08-2004 ]
    Aha, bym zapomniał. Ja sie nie czepiam aparatu tylko cghciałbym znac zakres swojej winy i glupoty.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pomiar w 300D ma takie tendencje. Trzeba ogladac histogram po zrobieniu zdjecia (polecam -> review -> on (info) ) i ewentualnie powtarzac. Przy braku czasu mozna bawic sie w autobraketing lub robic raw. Warto rowniez eksperymentrowac z pomiarem punktowym.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Wczoraj właśnie wpadłem na pomysł z tym bracketingiem. Fajna sprawa ale też trzeba kombinować. RAW-y to może i dobre ale moj fotobank tego nie przyjmuje a z laptopem ganić nie bedę. Zreszta ja pstrykam głownie takie różne pałacyki i dworki na południowym zachodzie Polski to teraz zaczynam sie obawiać czy tam jak wejdę w krzaki i lasy to zupełnie kichy nie narobię. O poziom artystyczne raczej mi nie chodzi, ale to co pstrykam to traktuje jako dokumentacja tego co jeszcze istnieje a za chwile może popaść w niebyt. Więc zależy mi szczególnie na dokładności.
    Pozdr.
    A tak przy okazji zapytam się : czy warto "hakować"? Wiem, że to nie ten watek ale proszę o krótka i konkretna odpowiedź. Jesli tak to dlaczego?
    Pozdr.
    krecio
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mi sie hack podoba. Daje iso3200 (niby sztuczne i szum ogromny, ale w wieliczce z reki musialem focic ), moge wylaczyc AF AI (niestety serwo nie dziala jak nalezy), a przy Mirror lockup czasem przydaje sie. Nie sprawdzalem, czy daje to efekt, ale uzywam
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

skoro masz cyfrowke, to zrob jedno zdjecie i zobacz jak wyszlo.. jesli nie tak jak trzeba, to pomysl co jest ustawione zle i to popraw.. przeciez myslenie nie boli ;-)

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Tyle to już wiem. Cyfre mam trzeci rok ale dopiero od tygodnia SLR. Problem w tym, ze na LCD w 300D nie można dokładnie okreśłić jakości zdjęcia. W dużym przybliżeniu, owszem lecz precyzyjnie chyba nie. No, może jeśli się nauczę czytać histogram.
    pozdr.
    krecio
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Problem w tym, ze na LCD w 300D nie można dokładnie okreśłić jakości zdjęcia
    Zgadzam się. Bywały przypadki, że na LCD zdjęcie wyglądało na naświetlone OK a w histogramie brak światła itp.
    Tylko histogram.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów