Cytat Zamieszczone przez poulain Zobacz posta
Dziękuję Ci bardzo - na szybko mogę stwierdzić, że chyba naprawiłeś moje 10-22. ;] Sprawdzę jak ma się sprawa z tamronem i canonem 55-250 i wrzucę rezultat na forum. O DPP szczerze mówiąc nie słyszałam , zawsze jak robię zdjęcia w rawach, to przerabiam je do tiffów, a potem obrabiam w photoshopie. To bardzo źle, że tak robię? Może to mieć jakiś wpływ na jakość zdjęć? Zaraz ściągnę sobie DPP.
Program DPP - czyli Digital Photo Proffesional masz dołączony fabrycznie do aparatu na płytce. służy do obróbki RAWów. Nie wiem po co przerabiasz RAW do TIFF-a i dopiero obrabiasz, wg mnie to raczej bez sensu, RAW obrabiasz praktycznie bezstratnie, więc lepiej obrobić RAW-a i dopiero konwertować do jpg-a czy Tiff.
Można oczywiście w każdym innym programie, każdy używa co lubi ja to dałem jako przykład. Najważniejszą sprawą wg mnie to ustawienia w samym aparacie , nie znam menu 450 ale na pewno masz tam coś ala "Picture Style" i tam przede wszystki sprawdź jak masz ustawione ostrzenie "sharpnes" oraz kontrast, wg mnie ostrzenie jest na "0" daj na 3 lub 4 , i delikatnie podbij kontrast, np o jedną działkę.